Oma talous

Pörssisäätiön toimitusjohtaja: Tästä syystä tarvitaan osakesäästötili vastasyntyneelle ja tilin katto 100 000 euroon

Pörssisäätiön Pörssi-illassa keskusteltiin keinoista vahvistaa kansankapitalismia ja kotimaista omistajuutta.

Kansanedustaja Juha Sipilän johtama työryhmä luovutti kotimaisen omistajuuden kehittämistä kehittävän raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle viime viikolla. Työryhmän tehtävänä oli tunnistaa keinoja vahvistaa, monipuolistaa ja tasa-arvoistaa yritysten suomalaista omistajuutta.

Ohjelman tavoitteena on, että kansalaiset kokevat säästämisen, sijoittamisen ja omistamisen omakseen.

Työryhmä ehdottaa osakesäästötilin jatkokehittämistä muun muassa siten, että osakesäästötilille sijoitettavien rahavarojen enimmäismäärä nostettaisiin 100 000 euroon. Lisäksi kannustetaan vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen osakkeita omistamalla.

Yllättävin osakesäästämiseen liittyvä ehdotus liittyy kannusteisiin luoda lasten vanhemmille mahdollisuus säästää lapsilleen osakesäästötilin kautta.

Työryhmä ehdottaa, että selvitetään mahdollisuutta liittää osakesäästötili osaksi äitiyspakkausta. Suomen valtio avaa jokaiselle vastasyntyneelle Suomessa vakituisesti asuvalle voitaisiin avata ”Lapsen Osakesäästötili”, jolle valtio lahjoittaisi 300 euroa.

yöryhmän mielestä tulisi myös luoda pörssiyhtiöille kannusteita järjestää yhtiökokoukset pandemiarajoitukset huomioiden ”hybridimuotoisina” niin, että kaikilla osallistujilla on paikasta riippumatta mahdollisuus käyttää reaaliaikaisesti omistajan oikeuksiaan.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri on ollut osana työryhmää.

”Hyvinvointiyhteiskunnassa kenenkään ei tarvitse aloittaa nollasta. Yhteiskunta tarjoaa hoivaa, turvaa ja opetusta.  Äitiyspakkaus on suomalainen innovaatio, joka pitää nostaa uudelle tasolle.  Työryhmä esittää, että jokaiselle vastasyntyneelle avattaisiin osakesäästötili, jonne valtio lahjoittaa alkupääomaksi 300 euroa.  Tilin varoja ei saa nostaa ennen kuin lapsi täyttää 18 vuotta”, kuvailee Lounasmeri.

Yllä olevan Pörssi-illan erikoislähetyksen teemana on kotimainen omistajuus. Sari Lounasmeri ja Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman analysoivat Kotimaisen omistajuuden ohjelmaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös