Yritysuutiset

Saksa ja Ruotsi haasteena – Kamux kasvattaa yhä myyntiään, mutta ei tulostaan

Kamux kyllä kasvaa kaikilla kolmella markkinallaan, mutta ulkomailla sillä on haasteita saada toiminta kannattavaksi.

Käytettyjen autojen kauppaketju Kamux kasvaa, mutta ei niin kannattavasti kuin aiemmin.

Kamux julkisti perjantaina kolmannen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 22,8 prosenttia vertailukaudesta 255 miljoonaan euroon. Oikaistu liikevoitto kuitenkin laski 19 prosenttia ja oli 10,0 miljoonaa euroa.

Myytyjen autojen määrä kasvoi 8,2 prosenttia ja vertailukelpoisten liikkeiden myynti kasvoi 13,9 prosenttia.

Oikaistu liikevoitto jäi myös analyytikoiden konsensusodotuksesta, joka oli 11,3 miljoonaa euroa.

Konsernijohtaja Juha Kalliokoski kertoo, että kolmannen vuosineljänneksen vertailukausi oli käytettyjen autojen kaupassa poikkeuksellinen.

”Koronapandemian puhkeamisen myötä syntyneet epävarmuudet hälvenivät ja koronarajoitukset purkautuivat, mikä siivitti kaupantekoa ja kannattavuutta vahvasti viime vuoden heinä-syyskuussa. Vaihto-omaisuuden kierto kehittyi kolmannella vuosineljänneksellä konsernissa hyvään suuntaan.”

Kalliokosken mukaan käytettyjen autojen markkina supistui kaikissa kolmessa maassa eli Suomessa, Ruotsissa ja Saksasssa, mutta erityisen paljon Saksassa.

”Saksassa markkinan lasku korostui maan pohjoisosassa eli suur-Hampurin alueella, jossa Kamuxin myymälät sijaitsevat. Arviomme mukaan markkina supistui tällä alueella kolmannella vuosineljänneksellä yli 15 %. Kamux kuitenkin kasvoi kaikilla markkina-alueillaan.”

Kamuxin haaste on saada kannattavuus kasvuun Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Saksassa. Kun Suomessa oikaistu liikevoitto suhteessa liikevaihtoon oli tammi-syyskuun aikana 6,1 prosenttia, jäi se Ruotsissa 0,6 prosenttiin ja Saksassa painui miinukselle 2,7 prosenttia.

Saksan ja Ruotsin suhteelliset bruttokatteet ovat siis vielä kaukana Suomen lukemista.

Lähde: Kamux Oyj.

Kamux on siis ristipaineesta. Se haluaa skaalata ja kasvattaa myyntiään Ruotsissa ja Saksassa, mutta sen on haastavaa saada ne samalle kannattavuustasolle kuin Suomen markkina.

Kamux keskittyy toimitusjohtajan mukaan edelleen strategisiin panostusalueisiinsa, kuten tiedolla johtamiseen sekä henkilöstömme koulutukseen erityisesti esimiestyöskentelyssä ja johtamisessa, tavoitteena vahvasti myös asiakaskokemuksen parantaminen entisestään.

Koronapandemia on edelleen Kamuxin liiketoimintaan vaikuttava tekijä.

”Emme tiedä, miten koronapandemia jatkossa kehittyy ja mikä sen vaikutus eri maihin, talouteen ja ihmisten liikkumiseen tai asiointiin on lähitulevaisuudessa. Me Kamuxilla keskitymme määrätietoisesti yhtiömme kasvustrategian toteutukseen huolimatta koronapandemian aiheuttamasta epävarmuudesta.”

Kamux päivitti 24.9.2021 näkymiään vuodelle 2021. Yhtiö nosti vuoden 2021 liikevaihtonäkymiään, mutta säilytti näkymät muuttumattomina koskien vuoden 2021 oikaistua liikevoittoa. Päivitettyjen näkymien mukaan vuonna 2021 Kamux odottaa liikevaihdon olevan 850-900 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton kasvavan edellisvuodesta.

Aiemmin Kamux odotti vuoden 2021 liikevaihdon olevan 800-850 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton kasvavan edellisvuodesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös