Indikaattorit

Suomalaisten palkkasumma kasvoi peräti 6,0 prosenttia

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli heinä-syyskuussa 6,0 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 6,1 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa koko talouden palkkasumma laski 0,4 prosenttia.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset. Toisin sanoen palkkasumma ei synny pelkästään palkankorotuksista, vaan siihen vaikuttaa myös työllisyysaste.

Tilastokeskuksen mukaan palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa kaikilla päätoimialoilla.

Eniten palkkasumma kasvoi yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (9,5 %), muiden palveluiden (7,6 %), yksityisen koulutuksen (6,8 %), teollisuuden (5,7 %) ja kaupan (5,0 %) toimialoilla. Maltillisemmin palkkasumma kohosi rakentamisen (4,3 %) ja rahoitustoiminnan (4,9 %) toimialoilla.

Yksityisellä sektorilla maksettujen palkkojen summa oli heinä-syyskuussa 6,9 prosenttia suurempi edellisvuoteen verrattuna. Julkisen sektorin palkkasumma oli 4,9 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Syyskuussa yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi 7,0 prosenttia ja julkisen sektorin palkkasumma 4,9 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa palkkasumma laski yksityisellä sektorilla 1,0 prosenttia ja kasvoi julkisella sektorilla 2,3 prosenttia edellisvuodesta.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi palkkasumman nousua Twitterissä. Palkkasumma on palautunut hänen mukaansa tutulle kasvu-uralle.

”Koko Suomen talouden palkkasumma syyskuussa +6,1 % y/y. Aletaan olla vanhalla trendillä”, Sorjonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös