KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Kannattaako sijoittamista rahoittaa lainalla?

Sijoittaminen on taitolaji ja siinä on myös aina riskinsä. Lainanottoa sijoittamiseen ei suositella kuin erittäin kokeneille sijoittajille, sillä riskinä on velkakierteeseen joutuminen.

Jos hyvä sijoituskohde tulee kohdalle, voi tehdä mieli ottaa lainaa, jotta se ei pääse käsistä. Kuitenkin lainan ottaminen sijoitusta varten käy järkeen vain, jos sijoitetun pääoman tuotto on korkea ja sijoituksen riski on alhainen. Sen arviointi vaatii tarkkuutta ja usein vuosien kokemusta.

Yleisesti ottaen lainaamista ei voi suositella, jos kyseessä on tunnetusti riskialtis sijoituskohde, kuten johdannaiset tai osakemarkkinat. Lisäksi on syytä ottaa huomioon, milloin kyseisestä sijoituksesta saa ensimmäiset voitot. Jos joutuu maksamaan lainan korkoja ennen kuin voittoa on tullut, voi joutua nopeasti miinukselle. Pahimmassa tapauksessa kaikki voitto kuluu koron maksuihin.

Miten löytää edullisin laina tilanteeseen kuin tilanteeseen?

Jotta löytää parhaiten tilanteeseen sopivan lainan pienellä korolla ja sopivalla summalla, kannattaa lainoja vertailla. Lainavertailupalvelujen kautta on mahdollista katsoa lainatarjous monelta eri lainantarjoajalta. Vertailun kautta voi pyytää henkilökohtaisia lainatarjouksia kerralla kymmeniltä eri pankeilta ja rahoittajilta.

Lainoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin tekijöihin:

  • Korko ja muut kulut. Todellinen vuosikorko sisältää lainan eri kulut vuositasolla. Todellisen vuosikoron lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lisäpalvelujen maksuihin sekä laina-ajan vaikutukseen lainan hintaan.
  • Maksuaika. Milloin laina tarkoitus maksaa takaisin? Kuinka joustava maksuaika on?
  • Summa. Sijoitukseen tarvittava rahamäärä ei yleensä ole suuri. Summan suuruus vaikuttaa siihen, onko otettava vakuudeton vai vakuudellinen laina.

Lainaa ei kannata ottaa sijoitusta varten, ellei ole erittäin varma siitä, että sijoituksesta saa rahat takaisin ja että lainan saa maksettua takaisin. Aloittavalle sijoittajalle sitä ei voi suositella.

Kuten aina, tulee punnita monta tekijää ennen kuin asiasta voi tehdä hyvän päätöksen, mukaan lukien oma tilanne, tulot ja erityisesti sijoituskohteen luotettavuus ja arvo. Jos sijoituslainan päättää ottaa, kannattaa tarjouksia kysellä muualtakin kuin omasta pankista.

Turvallisina pidetyt sijoituskohteet

Forbes on listannut turvallisia sijoituskohteita:

  • Korkeatuottoiset säästötilit. Ne vaativat kuitenkin suuren aloitussumman, jotta ne alkavat tuottamaan voittoa.
  • Sijoitustodistukset. Niihinkin tosin tarvitsee suuren pääoman.
  • Kulta. Vaikka kullan arvo voikin heitellä huomattavasti, sen arvon uskotaan pysyvän korkeana pidemmällä aikavälillä.
  • Valtion joukkovelkakirjat. Valtio sitoutuu maksamaan velkojalle takaisin velan pääoman ja korot velkakirjassa sovituin ehdoin. Tähän sijoitukseen pääsee käsiksi jo pienemmällä summalla. Koska kuitenkin korot ovat nyt alhaalla, ei siitä saa tällä hetkellä paljon voittoa.
  • Yrityslainat. Siihenkin pääsee pienellä summalla mukaan, mutta on vertailtava tarkkaan korot ja yhtiöt ja niiden luotettavuus. Tässä on kokemus ja alan tuntemus hyödyksi, mutta voittoa voi tulla nopeasti ja tuntuvasti riippuen sovituista ehdoista.
  • Kiinteistöt. Voitto riippuu kiinteistöstä ja markkinoista, ja voi olla pieni, kun siihen lasketaan mukaan kiinteistön hoitokulut, mutta tuloja saa usein jatkuvasti ja tasaisesti vuodesta toiseen.
  • Etuoikeutetut osakkeet. Nämä ovat Suomessa harvinaisia; kyseessä on periaatteessa osake, jolla on etuoikeutettu asema konkurssin tapauksessa, mikä tekee sijoituksesta turvallisemman, mutta ei yleensä äänivaltaa.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös