Oma talous

Tutkimus sen kertoo: Palkka nousee enemmän työpaikkaa vaihtamalla

Työpaikan vaihto tarjoaa kaksinkertaisen hyödyn, kertoo Eläketurvakeskuksen tutkimusjohtaja.

Tuoreen ja kattavan tutkimuksen mukaan työpaikan vaihtaminen kannattaa monelle alle nelikymppiselle, jos työntekijä haluaa parempaa palkkaa.

Eläketurvakeskuksen (ETK) peräti kuusi vuosikymmentä kattavan rekisteritutkimuksen mukaan miesten palkat ovat nousseet työpaikan vaihtamisen jälkeen keskimäärin 3,4 prosenttia ja naisten 3,0 prosenttia.

Eniten työpaikan vaihtamisesta hyötyvät korkeasti koulutetut miehet, mutta naiset ovat kirineet miesten edelle työpaikkavaihdosten määrässä. Korkeasti koulutetuilla miehillä palkka voi nousta kymmenenkin prosenttia työpaikkaa vaihtaessa.

”Kaikkien työntekijöiden kohdalla näin ei tietenkään tapahdu, kyse ei ole mistään palkankorotusautomaatista. Mutta keskimäärin työurien katkokset ja muutokset tuovat työntekijöille myös hyötyjä”, ETK:n erikoistutkija Aart-Jan Riekhoff sanoo.

Esimerkiksi alemman koulutusasteen saaneiden naisten palkka näyttäisi kehittyvän paremmin silloin, kun he pysyvät saman työnantajan palveluksessa.

Taloudellinen hyöty työpaikan vaihtamisesta ei ole kaikkina aikoina sama.

Riekhoffin mukaan luvut ovat pitkään rekisterihistoriaan perustuvia keskiarvoja ja ne pitävät sisällään palkkakehityksen vuosilta 1963–2019. Noina vuosina Suomen talous on läpikäynyt rakennemuutoksia, työllisyystilanne on vaihdellut paljon ja työvoiman koulutustaso noussut. Joka tapauksessa työpaikan vaihtamisen hyödyt ovat tutkimuksen mukaan eri ikäluokille kuitenkin samat: työpaikan vaihtaminen kannattaa työntekijälle muutaman kerran työuran aikana, myös työeläkkeen kannalta.

Työpaikan vaihtaminen tarjoaa muitakin taloudellisia hyötyjä.

”Hyöty tulee tavallaan tuplana, sillä palkannousun myötä nousee myös työntekijän ansioista kertyvä eläke. Ja koska useimmat työpaikan vaihdokset tehdään ennen 40 ikävuoden täyttämisestä, voidaan sanoa, että työpaikan vaihtaminen ennen 40 ikävuotta on merkityksellistä tulevalle eläkkeelle”, Riekhoff kertoo.

Tutkimuksen mukaan myös pitkä työsuhde saman työnantajan palveluksessa kasvattaa työntekijän palkkapussia, keskimäärin 1–1,5 prosenttia vuodessa. Palkkakehitys jää kuitenkin jälkeen työpaikan vaihtajiin verrattuna.

Palveluyhtiö Baronan työelämätutkimuksen mukaan 45 prosenttia alle 40-vuotiaista työssäkäyvistä suomalaisista pohtii työpaikan vaihtoa, ja yhä useampi uskoo vielä vaihtavansa kokonaan toiselle alalle.

Lue myös tämä: Tässä 12 keinoa saada lisää palkkaa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös