Rahastotietoa

Rahastojen tuotot painuneet vaatimattomiksi – Suomi-rahastojen tuotto nollassa, korkorahastoilla negatiivinen tuotto

Kaikkien kotimaisten korkorahastoluokkien tuotot ovat painuneet pakkaselle viimeisen 12 kuukauden aikana.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin maaliskuussa yhteensä 11 miljoonaa euroa uutta pääomaa, kertoo Finanssiala tuoreimmassa rahastotiedotteessaan. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisanmarkkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli maaliskuun lopussa 150 miljardia euroa.

Uusia pääomia sijoitettiin osakerahastoihin 147 miljoonaa ja yhdistelmärahastoihin 43 miljoonaa euroa. Pitkän koron rahastoista puolestaan lunastettiin 486 miljoonaa euroa. Lyhyen koron rahastoihin sijoitettiin 174 miljoonaa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 133 miljoonaa euroa uusia pääomia.

Maaliskuu oli korkosijoittajalle poikkeuksellisen haastava. Markkinakorot nousivat nopeasti, mikä vaikutti korkorahastojen arvostuksiin negatiivisesti. Odotukset rahapolitiikan kiristymisestä ja jo toteutetut päätökset heijastuvat korkomarkkinoille.

Kuluttajahintainflaation odotetaan kiihtyvän EU -maissa edelleen. Euroopan keskuspankki joutuu siten päättämään rahapolitiikan suunnasta heikentyvän talouskasvun ja korkean inflaation ympäristössä.

Rahapolitiikan arvioidaan kiristyvän edelleen tänä vuonna kuluttajahintojen nousun hillitsemiseksi.

Yhdysvalloille talousennusteet arvioivat hyvää, noin kolmen prosentin talouskasvua kuluvalle vuodelle. Yhdysvaltain keskuspankki nosti maltillisesti ohjauskorkoa maaliskuun kokouksessaan.

Kaikkien korkorahastoluokkien 12 kuukauden tuotot painuivat negatiivisiksi korkotason nousun seurauksena. Valtiolainoihin sijoittavien rahastojen tuotto oli 5,1 prosenttia miinuksella.

Osakerahastoissa tilanne näyttää valoisammalta.

Maaliskuussa keskeiset globaalit osakeindeksit toipuivat osakekurssien aiemmasta voimakkaasta laskusta. Elpymistä tukivat maailmantalouden edelleen melko hyvät kasvunäkymät, vaikka maailmankauppaa jarruttavat tekijät ovatkin lisääntyneet.

Euroopassa Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainassa ylläpitää kuitenkin epävarmuuden ilmapiiriä. Sodan jatkuminen johtanee Euroopan unionin asettamaan uusia talouspakotteita Venäjälle.

Euroalueen maiden talousennusteita on jo päivitetty alaspäin. Tämä koskee myös Suomea, jossa kuluttajien luottamus on laskenut merkittävästi.

Osakerahastojen 12 kuukauden tuotot ovat kuitenkin painuneet useissa rahastoluokissa vaatimattomiksi. Esimerkiksi Suomeen sijoittavien kotimaisten osakerahastojen 12 kuukauden tuotto on keskimäärin nollassa. Japanin, Tyynenmeren alueen ja kehittyvien markkinoiden tuotot ovat painuneet miinukselle. Vain Pohjois-Amerikan, maailman ja toimialarahastojen tuotot ovat edelleen kohtuullisen korkeat.

Taulukko: Finanssiala ry.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös