Yritysuutiset

Tokmannin osake rojahti lähes 10 prosenttia – Halpakauppaketju odottaa kasvun hyytyvän

Halpakauppaketju Tokmanni heikentää ohjeistustaan vuodelle 2022. Syynä kuluttajien kasvava epävarmuus.

Kuluttajaluottamuksen ja ostovoiman heikentyminen ovat muuttaneet asiakkaiden ostokäyttäytymistä selkeästi varovaisemmaksi, Tokmanni kertoo tiedotteessaan.

Heikentynyt ostovoima ja asiakkaiden epävarmuus on näkynyt suoraan kulutuskysynnässä. Tämän seurauksena Tokmanni muuttaa ohjeistustaan vuodelle 2022.

Uuden ohjeistuksen mukaan yhtiö ennustaa vuonna 2022 liikevaihdon olevan edellisvuoden tasolla. Euromääräisen vertailukelpoisen liikevoiton Tokmanni ennustaa olevan 90–110 miljoonaa euroa.

Ennusteeseen liittyy epävarmuustekijöitä inflaation, korkotason, Ukrainan sodan ja koronapandemian kehittymisen sekä niiden aiheuttamien vaikutusten johdosta.

Vuonna 2021 Tokmannin liikevaihto oli 1 142 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 106 miljoonaa euroa.

Aiemmassa tilinpäätöstiedotteen yhteydessä helmikuussa julkaistussa ohjeistuksessa Tokmanni oli ennustanut liikevaihdon ja euromääräisen vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan tänä vuonna.

Tilastokeskus kertoi keskiviikkona, että kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa -11,7, kun se maaliskuussa oli -10,5 ja helmikuussa 0,5. Viime vuoden huhtikuussa luottamusindikaattori sai arvon 3,8.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo vuodesta 1995 lähtien on -1,7. Kuluttajien luottamus on ollut huhtikuuta heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopussa.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat huhtikuussa hyvin pessimistiset. Odotukset Suomen taloudesta olivat selvästi omaa taloutta pessimistisemmät ja odotukset Suomen taloudesta olivat synkimmät koko indikaattorin mittaushistoriassa vuosina 1995–2022.

Huhtikuussa peräti 73 prosenttia kuluttajista oli sitä mieltä, että Suomen talous on tällä hetkellä huonompi kuin vuosi sitten ja vain kahdeksan prosenttia näki sen parempana.

Veronmaksajain keskusliitto on tehnyt arvioin kotitalouksien ostovoiman laskusta tänä vuonna. Jos inflaatioksi oletetaan valtiovarainministeriön ennustama 4,0 prosenttia, keskituloisen palkansaajan, jonka ansiot kasvavat keskimääräiseksi muutokseksi ennustetun 2,6 prosenttia, nettopalkan ostovoima leikkaantuu reilun prosentin.

Rahassa mitattuna keskituloisen ostovoima siis laskee noin 350 euroa vuodessa.

Ostovoiman osatekijöistä juuri inflaatioon liittyy nyt selkeästi eniten epävarmuutta. Valtiovarainministeriö on laatinut Venäjän pakotteiden laajentamista koskevan vaihtoehtolaskelman, jossa hintataso nousisikin tänä vuonna 6,2 prosenttia.

Tällöin palkan ostovoima tippuukin jo reilut 2,1 prosenttia. Se tarkoittaisi sitä, että palkansaaja saisi nettopalkallaan saa vuodessa noin 650 euron arvosta vähemmän hyödykkeitä kuin edellisvuonna.

Tokmanni julkistaa vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen liiketoimintakatsauksensa perjantaina 29.4.2022.

Tokmannin osake laski Helsingin pörssissä tulosvaroituksen vuoksi yli 9,7 prosenttia. Puolen vuoden aikana Tokmannin markkina-arvosta on sulanut jo lähes 40 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös