Arvo-osakkeet

SSAB hyötyy Ukrainan sodan aiheuttamasta teräksen hinnannoususta

Teräsyhtiö SSAB teki ensimmäisellä vuosineljänneksellä odotettua kovemman huipputuloksen, mikä siivitti osakkeen 6,2 prosentin nousuun.

SSAB oli jo viime vuonna huippuvireessä, kun kaikki sen divisioonat ylsivät ennätystuloksen. Vahva suuntaus jatkuu myös tänä vuonna.

Teräsyhtiön liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa roimasti, edellisvuoden 19,7 miljardista kruunusta 31,6 miljardiin kruunuun.

Liikevoitto ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä nousi edellisvuoden 1,99 miljardista kruunusta 8,38 miljardiin kruunuun. Yhtiön oikaistu käyttökate nousi 9,2 miljardiin kruunuun, kun analyytikot odottivat keskimäärin 3,7 miljardin kruunun käyttökatetta.

Tulosyllätys oli siis melkoinen.

Teräksen korkeammat hinnat enemmän kuin kompensoivat alhaisemman tuotannon ja korkeammat raaka-ainekustannukset.

Kuva: SSAB.

Toimitusjohtaja Martin Lindqvistin mukaan SSAB:n ensimmäistä vuosineljännestä leimasivat korkeat teräksen hinnat, ja yhtiön tulos nousi ennätystasolle.

”Kaikki liiketoiminta-alueemme tekivät vahvan tuloksen, mikä enemmän kuin kompensoi Raahen toisen masuunin ennakoimatonta seisokkia ja tiettyjä tuotantohäiriöitä SSAB Americas -divisioonassa sekä korkeampia raaka-ainehintoja”, Lindqvist kertoo.

Kaikki divisioonat petrasivat selvästi

Toimitusjohtajan mukaan sota Ukrainassa ja maan traaginen tilanne vaikuttavat myös teräsmarkkinoihin ja SSAB:hen.

”Meillä on jonkin verran toimintaa Ukrainassa tytäryhtiömme Ruukki Constructionin kautta ja tärkeimpänä prioriteettinamme on työntekijöidemme ja heidän perheidensä auttaminen mahdollisuuksien mukaan.”

SSAB Special Steels -divisioonan ensimmäisen neljänneksen liikevoitto nousi ennätykselliseen 2,1 (914) miljardiin kruunuun, kun vuotta aiemmin divisioona teki 0,9 miljardin kruunun liikevoiton.

”SSAB:n erikoislujat teräkset tukevat muun muassa asiakkaidemme kestävän kehityksen strategioita ja heidän pyrkimyksiään parantaa koneidensa ja laitteidensa tuottavuutta ja kestävän kehityksen vaatimusten mukaisuutta”, Lindqvist toteaa.

Kuva: SSAB

SSAB Europe -divisioonan ensimmäisen neljänneksen liikevoitto nousi 3,25 miljardiin kruunuun edellisvuoden 0,76 miljardista kruunusta.

SSAB Americas -divisioonan liikevoitto nousi 3,0 miljardiin kruunuun edellisvuoden 0,26 miljardista kruunusta.

Kaikkien liiketoimintayksiköiden liikevoittoprosentti nousi reilusti.

Lindqvistin mukaan vuosineljännestä on leimannut monella tapaa Ukrainan traaginen tilanne.

”SSAB lopetti myynnin Venäjälle ja Valko-Venäjälle ja on keskeyttänyt toistaiseksi mm. uudet malmi- ja hiilihankintansa Venäjältä. Raaka-aineiden saannin turvaamiseksi on ryhdytty useisiin toimenpiteisiin, mutta häiriöiden vaara on olemassa liittyen pakotteisiin ja Ukrainan sodan muihin vaikutuksiin.”

Sota on kuitenkin nostanut sekä raaka-aineiden että teräksen hintoja. Lindqvistin mukaan saadut tilaukset kasvoivat väliaikaisesti ensimmäisellä vuosineljänneksellä, kun asiakkaamme halusivat turvata teräksen saatavuuden.

Toimitusjohtajan mukaan toisella vuosineljänneksellä kysynnän ja toimitusten näkymiä leimaa tietty epävarmuus esimerkiksi ajoneuvoteollisuuden komponenttipulan sekä logistiikkaketjuissa jatkuvien häiriöiden takia.

Tammikuussa 2022 SSAB:n hallitus teki suuntaa-antavan päätöksen yhtiön pohjoismaisen ohutlevytuotannon perusteellisesta uudistamisesta ja vihreän siirtymän nopeuttamisesta.

”Päätöksen taustalla on fossiilivapaan teräksen voimakkaasti kasvava kysyntä. Luulajaan ja Raaheen suunniteltujen minimill-tuotantolaitosten esiselvitystyöt jatkuvat”, Lindqvist toteaa.

Liiketoiminnan syklisyys tuo epävarmuutta

SSAB:n liiketoiminta on hyvin suhdanneriippuvaista. Yhtiön tuloksentekokykyyn teräksen hinnalla on suuri merkitys.

Toistaiseksi Ukrainan tilanne ei ole haitannut yhtiön toimintaa, koska sillä ei ole juurikaan ollut myyntiä Venäjälle, vain jonkin verran raaka-ainehankintaa.

Sota on luonut pulan teräksestä Euroopassa, joka on ollut toipumassa koronakuopasta. SSAB on pystynyt vastaamaan tähän kysyntään ja saanut myynnistä korkean hinnan.

Maailmantaloudessa on kuitenkin nyt epävarmuustekijöitä, jotka saattavat tuoda tummia pilviä SSAB:n näkymiin. Kiinan paheneva koronatilanne, korkotason ja inflaation nousu sekä Ukrainan sodasta mahdollisesti aiheutuva taantuma Euroopassa saattavat kääntää teräsmarkkinat nopeastikin toiseen asentoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös