Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntomarkkinoiden veto jatkuu yllättävän vahvana

Pientä asuntoa hakevalle ensiasunnon ostajalle tarjoutuu nyt mahdollisuus hanakampaan hintaneuvotteluun, arvioi Hypon ekonomisti.

Asuntojen hinnat näyttävät pitävän pintansa kohoavien korkojen ja Ukrainan sodan keskelläkin.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa 2022 kuudessa suurimmassa kaupungissa 2,6 prosenttia ja muualla kuin suurissa kaupungeissa 4,5 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aikaisemmin.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Tampereella, Turussa ja Espoossa. Tampereella yllettiin 5,4 prosenttiin ja Turussa 5,0 prosentin hintanousuun.

Koko maassa hinnat nousivat 3,2 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta ja 0,8 prosenttia edellisestä kuusta.

Huhtikuussa kiinteistövälittäjien kautta tehtiin kuitenkin 15 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

”Asuntomarkkinoiden veto jatkui yllättävän vahvana vielä huhtikuussakin Venäjän käynnistämästä hyökkäyssodasta huolimatta. Tunnelma on kyllä tasaantunut ja koronakriisin kovin vauhti on jätetty selvästi taakse, mutta kauppa käy yhä vilkkaammin kuin kolme vuotta sitten ennen koronaa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Keskisen mukaan näyttää siltä, että asuntosijoittajat ovat säikähtäneet sotaa omaa kotia etsiviä enemmän, mikä heijastuu etenkin pk-seudun hintakehitykseen.

”Kohoavat vastikkeet ja korot heikentävät sijoittajien tuottoja, kun tänä vuonna valmistuu myös paljon uusia pieniä asuntoja, joiden rakentaminen on aloitettu ennen sodan syttymistä. Oman kodin ostajat etsivät edelleen etätyöt mahdollistavia asuinneliöitä ja suurempien asuntojen hinnat jatkavat nousuaan tänäkin vuonna.”

Keskisen mukaan pienempää asuntoa hakevalle ensiasunnon ostajalle tarjoutuu nyt myös mahdollisuus hanakampaan hintaneuvotteluun, kun yksiöiden hinnoissa nähdään tänä vuonna laskuja jopa kasvukeskuksissa.

”Kohoavat korot ovat oikeastaan rauhoittaneet asuntomarkkinoita terveelläkin tavalla poikkeuksellisen kuuman vaiheen jälkeen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös