Arvo-osakkeet

Saksan jättitappiot uhkaavat jo hävittää Fortumin omat pääomat 

Fortumin loppulasku Uniperista nousee tähtitieteelliseksi. Suomen valtio on joutumassa miljardien eurojen tukitalkoisiin.

Uniper energiayhtiö

Fortum omistaa noin 78 prosenttia Uniperista, mikä tekee toisella vuosineljänneksellä suomalaisyhtiön eli Fortumin tappioiden osuudeksi noin 7,2 miljardia euroa Uniperista.

Pörssikonkari Hannu Angervuo pudottaa ensi alkuun lukuja lattiatasolle ja toteaa, että Fortum saattaa korjata Uniperista sen arvonalennuksineen yhteensä noin 22 – 23 miljardin euron tappiot, joka tekee 8 000 euroa per suomalainen kotitalous.

”Yhden kotitalouden sähkölasku nousee Saksan kaasupulan seurauksena ehkä noin 1 000 – 4 000 euroa verrattuna viime vuoteen. Koko lisälasku per kotitalous nousee siten lähelle kymppitonnia Saksan kaasuineen ja Fortumeineen”, Angervuo laskee.

Piensijoittajat sokkona ennusteiden puutteessa

Uniperin osake tipahti yli 15 prosenttia ja Fortumin yli viisi prosenttia keskiviikon pörssissä. Fortumin halventumista voi pitää loivana suhteessa Saksan eli sen tytäryhtiön Uniperin riskeihin loppuvuodelta.

Piensijoittajille on riittänyt pohdiskeltavaa Uniperin ja Fortumin miljardien eurojen tappiokavalkadissa. Fortum ei ole toistaiseksi julkistanut tulosvaroitusta. Sijoittajan näkökulmasta yhtiön on ”ulkoistanut” tulostiedottamisensa tytäryhtiölleen Uniperille.

Uniper ei anna ennusteita loppuvuodelle, minkä seurauksena sijoittaja joutuu hamuilemaan sokkona.  Fortum julkistaa osavuotensa 25. elokuuta.   

Valtio joutunee miljardien tukitalkoisin

Jos ja kun yhdelle kotitaloudelle uhkaa kaatua jopa noin 4 000 euron lasku Fortumista, niin energiasta tulee vielä yhä kovempi poliittinen peli, mikä mahdollisesti kietoutuu valtion pelastusoperaatioon Fortumiin ja yhtiön omien pääomien vahvistamiseen.

Yhtiön omat pääomat olivat noin kahdeksan miljardia euroa maaliskuun lopussa. 

Angervuo ennustaa, että Fortum tekee toiselta neljännekseltä noin kuuden miljardin euron tappion ennen veroja, mikä pudottaa noin kahden miljardin euron tasolle yhtiön omat pääomat.

Entä loppuvuosi, josta ei heru ennusteita Uniperilta? 

Uniper tekee pääjohtajansa Klaus -Dieter Maubachin mukaan nyt Venäjän kaasuhanojen kirityksen seurauksena noin sadan miljoonan euron tappiot päivässä.

Angervuo toteaa, että sadan miljoonan euron päivätappioilla olisi kolmannen neljänneksen Uniperin tappio noin yhdeksän miljardia euroa, josta Fortumin osuus nousisi lähelle seitsemää miljardia euroa Fortumin pääomat voivat siten mennä noin viisi miljardia euroa negatiivisiksi.

”Fortumin hallituksen pitää silloin tehdä heti kaupparekisteriin ilmoitus, mikäli yhtiön omat pääomat ovat pudonneet negatiivisiksi”.

Angervuo laskee, että Fortumin osakkeenomistajat joutuvat vahvistamaan, mikä takaa Fortumin pysymisen hyvän luottoluokituksen yhtiönä.

”Suomen valtio joutunee synkimmän skenaarion mukaan kaivelemaan veronmaksajien taskuista oman osuutensa Fortumin oman pääoman lisäyksestä eli arviolta jopa 8 – 10 miljardin euron loppusummasta. Valtiolle osuudeksi voi tulla 4 – 5 miljardia euroa.”

Eli mahdollinen pääomien vahvistaminen kymmenellä miljardilla vastaa yhtiön eli Fortumin nykyistä pörssiarvoa.

Miljardeilla alaskirjauksia Uniperista

Omien pääominen hupenemista voi jäljittää sitä kautta, että Fortum kirjasi Uniperin 3,1 miljardin euron tappioista omaan tulokseensa 2,4 miljardia euroa miinusta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Ja vuoden ensimmäiseltä vuosipuoliskolla Uniperin nettotulos meni 12,3 miljardia euroa pakkaselle, mistä Fortumille lankesi 9,6 miljardin euron edestä tappioita.

Fortumin liiketoiminta ja tulos eivät jää pelkän Saksan murheenkryynin eli Uniperin varaan.

Angervuo laskee, että Fortum tekee toisella neljänneksellä noin 600 miljoonaa euroa tulosta omasta liiketoiminnastaan, kuten sähkön myynnistä. Lisäksi yhtiö on myynyt liiketoimintaansa Norjasta, josta tulee noin 600 miljoonan euron kertaluonteinen myyntivoitto.

Seitsemän miljardia euroa Uniperiin

Venäjän hävitys Ukrainassa herätti Fortumin osakkeenomistajat sekä konsernin johdon ”kasakan nauruun” yhdessä yössä, kuten myös Fortumin Uniperin silloiset osto-operaattorit eli toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin ja hallituksen puheenjohtajan Sari Baldaufin.

Fortum on iskenyt Uniperin osakkeisiin kiinni yhteensä noin seitsemän miljardin euron pääomat, joihin Unperin osakekurssin pudotus vaatinee noin viiden miljardin euron edestä alaskirjauksia.

Lisäksi Uniperin Venäjän tytäryhtiö Uniprosta voi kaatua syliin 0,5 – 1,0 miljardin euron alaskirjaus.

Angervuo laskee, että Fortum joutuu kirjaamaan vuosilta 2021-2022 alaskirjauksia yhteensä noin 17,2 miljardia euroa. Summasta voi vähentää Uniperin tulososuudet vuosilta 2018-2020, mikä tekee yhteensä 400 miljoonaa euroa.

Eli loppulaskuna voi pitää 16,8 miljardin euron alaskirjauksia.

”Fortumille on siten luvassa yhteensä noin 22,3-22,8 miljardia euron alaskirjaukset Uniperista koko Fortumin viiden vuoden omistuksen aikana,” Angervuo lisää.

Laskelma edellyttää, että Uniper ei tee tappiota vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä eikä myöskään vuonna 2023.  Angervuo muistuttaa myös riskistä, joka piilee Fortum neljän miljardin euron luotossa Uniperille.

Yhdeksän prosenttia koko Suomen bkt:stä

Fortum menettää myös valtansa Uniperissa.

Saksan operoi aiemmin Uniperin pelastuspaketin, joka pudottaa Fortumin osuuden noin 50 prosenttiin Uniperista. Jos ja kun Saksan valtio haalii lisää Uniperin osakkeista, voi Fortumin osuus pudota jopa viidenneksen tasolle. Angervuo muistuttaa, että Fortum jää silloin omistajana huutolaisen asemaan, mikäli Uniper nousee tappioista voitolle.

”Riskinä on, että Fortumille lankeaa suurin osa tappioista, jotka liittyvät etenkin Uniperin arvonalennuksiin ja kuluvan vuoden tulokseen.”

Eli pelastaako Saksa lähinnä Uniperin? Angervuo toteaa, että pelitilanne on vielä auki Uniperin omistuksessa. 

Fortumin tappioita tai riskejä voi peilata sitä vasten, että vuoden 2021 ennakoiden mukaan Suomen bruttokansantuote eli bkt oli 253 miljardia euroa, josta Fortumin ensimmäisen vuosipuoliskon olisi noin yhdeksän prosenttia. 

”Venäjän Ukrainan sodan tappioiksi on arvioitu noin viiden prosentin bkt:n lasku kulualle vuodelle”, Angervuo lisää akuuttina vertauksena.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös