Marimekon liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä 16 prosenttia vertailukaudesta ja oli 38 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 32,7 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusodotus oli hieman alle 37 miljoonan euron liikevaihto.
Liikevaihtoa nosti erityisesti vähittäismyynnin kasvu Suomessa mutta myös kansainvälinen myynti kasvatti liikevaihtoa. Liikevaihto Suomessa kasvoi 25 prosenttia ja kansainvälinen myynti nousi viisi prosenttia.
Kansainvälisen myynnin kasvuvauhtiin vaikutti kuitenkin negatiivisesti tukkumyynnin toimitusten painottuminen vertailuvuodesta poikkeavalla tavalla. Koko vuodelta 2022 kansainvälisen liikevaihdon Marimekko odottaa kasvavan selvästi.
Liikevoitto nousi vuosineljänneksellä 5,7 miljoonaan euroon viime vuoden 4,9 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 17 prosenttia ja oli 5,7 miljoonaa euroa eli 15,0 prosenttia liikevaihdosta. Tuloskehitys oli hieman odotettua vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotuksena oli 5,5 miljoonan vertailukelpoinen liikevoitto.
Liikevoittoa paransi erityisesti liikevaihdon kasvu. Liikevoittoa puolestaan laski kiinteiden kulujen nousu.
”Jatkoimme katsauskaudella panostuksiamme pitkän aikavälin kansainvälisen kasvun edellytyksiin, mikä näkyi esimerkiksi kohonneina markkinointi- ja henkilöstökuluina. Kasvupanostusten lisäksi kulujamme vuonna 2022 kasvattavat yleisesti nousseiden materiaali- ja logistiikkakustannuksien ohella erilaiset globaalit toimitusketjujen häiriöt”, kertoo Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko.
Toimitusjohtajan mukaan epävarmuudet toimintaympäristössä ja maailmantaloudessa, yleinen kustannusinflaatio sekä korkojen nousu voivat vaikuttaa loppuvuonna heikentävästi myös kuluttajien ostovoimaan ja -käyttäytymiseen joillakin Marimekon markkina-alueilla.
Huhtikuun alussa Marimekko ja IKEA kertoivat pohjoismaisen brändiyhteistyöstään. Heinäkuussa yhtiö julkisti neljännen rajoitetun ajan saatavilla olevan globaalin yhteistyömalliston maailman johtaviin urheiluvaate- ja -varusteyrityksiin kuuluvan Adidaksen kanssa.
”Erilaiset brändiyhteistyöt ovat tärkeä keino kasvattaa entisestään Marimekon kansainvälistä tunnettuutta, mikä tukee kasvustrategiaamme”, Alahuhta-Kasko toteaa.
Toukokuussa Marimekko avasi kaksi uutta Marimekko-myymälää Kiinassa ja kesäkuussa yksi Hongkongissa. Digitalisoituvassa maailmassa fyysisillä myymälöillä on toimitusjohtajan mukaan edelleen tärkeä rooli kuluttajia inspiroivina ja kokemuksellisina kohtaamispaikkoina, joiden keskiössä on henkilökohtainen palvelu.
Katsauskauden jälkeen elokuussa yhtiö kertoi uudesta Marimekko Pre-loved -palvelusta second-hand- ja vintagetuotteiden myymiseksi.
”Verkossa toimiva uusi jälleenmyyntipalvelu tukee yhtä vastuullisuusstrategiamme kolmesta pääperiaatteesta – ajaton design tuo iloa sukupolvesta toiseen – ja on tärkeä askel kunnianhimoisessa työssämme jatkuvasti pidentää tuotteidemme käyttöikää ja antaa panoksemme kiertotalouden edistämiseksi”, Alahuhta-Kasko toteaa.
Yhtiö ei tehnyt muutoksia lähiajan ohjeistukseensa.