Asunnot ja kiinteistöt

Hypon pääekonomisti: Asuntojen hintalasku on alkanut – ”Asuntokauppa hyytyy uhkaavasti”

Asuntojen reaalihinnat sukeltavat kovinta vauhtia finanssikriisin jälkeen.

Juhana Brotherus pääekonomisti Hypo

Asuntojen nimellishintojen lasku ollut toistaiseksi maltillista. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat elokuussa kuudessa suurimmassa kaupungissa 0,2 prosenttia. Muualla kuin suurissa kaupungeissa hinnat nousivat 1,5 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aikaisemmin.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat elokuussa eniten Vantaalla ja Espoossa vuodentakaisesta. Hinnat ovat laskeneet heinäkuusta ympäri Suomea.

Koko maassa hinnat nousivat 0,4 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta ja laskivat 1,4 prosenttia heinäkuusta. Elokuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin yhdeksän prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

”Asuntojen hinnat kääntyivät laskuun elokuussa koko maassa ja pk-seudulla, eikä pahin ole ohi”, varoittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Brotheruksen mukaan asuntokauppa hyytyy uhkaavasti ja myyntiajat kasvavat. Molemmat mittarit ennakoivat hänen mukaan laskun syvenemistä.

”Kotitalouksia painavat nyt nopeasti nousseet korot ja elinkustannukset. Epävarmuutta riittää myös jatkosta, sillä euriborien tai inflaation osalta huippua ei ole vielä saavutettu.”

Pääekonomistin mukaan mikään alue tai asuntotyyppi ei ole suojassa korkojen ja asumiskustannusten kipeältä yhdistelmältä.

”Hypo ennakoi jo elokuun katsauksessa hintojen kääntyvän laskuun pk-seudulla ja koko maassa ensi vuoden lopulle asti. Suurempikin sukellus hinnoissa on mahdollinen, mikäli ennätyksellinen työllisyys taittuu taloustaantuman mukana. Mahdollisuudet pehmeään laskuun ovat valitettavasti vähentyneet Suomen asuntomarkkinoilla, mikä näkyy kuluttajien luottamuksen romahduksena historiallisiin pohjalukemiin ja asunnon ostoaikeiden valahtamisena matalimmalle tasolle yli viiteen vuoteen”, Brotherus toteaa.

Tilastokeskus totesi samalla kiinteistönvälittäjien kautta saamiensa tietojen perusteella, että asuntokauppa on sukeltanut yhdeksän prosenttia viime vuodesta.

”Asuntojen hinnat luisuvat, mutta reaalihinnat sukeltavat kovinta vauhtia finanssikriisin jälkeen. Asuminen tuleekin suhteessa muuhun kulutukseen edullisemmaksi ja keskipalkalla saa enemmän neliöitä kuin pitkään aikaan myös suurissa kaupungeissa. Suhteessa inflaatioon tai palkkoihin nähdään asuntojen hinnoissa loppuvuonna isoin romahdus sitten 1990-luvun laman”, Brotherus ennakoi.

Kommentoi
Ylös
>