Yhdysvaltain osakemarkkinoilla heikoin päivä sitten kesäkuun 2020

Pohjainflaation kiihtyminen sai aikaan myyntiaallon.
Nasdaq pörssi osakemarkkinat Wall Street Nasdaq pörssi osakemarkkinat Wall Street
Kuva: iStock.com / lucky-photographer.

Osakemarkkinoilla nähtiin tiistaina raju laskupäivä, kun elokuun inflaatiotilastot julkistettiin. Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 halpeni 4,32 prosenttia, Dow Jones laski 3,94 prosenttia ja teknologiaindeksi Nasdaq 100 päätyi 5,54 prosenttia miinukselle. Laskun syvyys oli suurin päivätasolla yli kahteen vuoteen. 

S&P 500 -indeksin viisi suurinta yhtiötä menetti tiistaina 477 miljardia dollaria markkina-arvosta. Lukema on merkittävästi korkeampi kuin Helsingin pörssin markkina-arvo yhteensä. Nasdaq Helsingin markkina-arvo oli kesäkuussa noin 268 miljardia euroa.

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden sektoreista olivat laskukärjessä samat sektorit kuin ovat kuluvan vuoden suurimmat häviäjät. Sektoreista eniten halpenivat teknologia (-5,3 %), harkinnanvarainen kulutus (-5,2 %) sekä viestintä (-5,5 %).

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja
​yhteistyötarjous

Aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla Coinmotionin palvelussa.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Elokuun inflaatioraportti julkaistiin klo 15.30 Suomen aikaan. Kuluttajahinnat nousivat 8,3 prosenttia vuodessa. Ekonomistit odottivat keskimäärin 8,1 prosentin inflaatiota. Vuotuinen inflaatio tasaantui hieman verrattuna heinäkuuhun, jolloin se oli 8,5 prosenttia vuodessa. Kuukaudessa kuluttajahintojen nousua kertyi 0,1 prosenttia.

Osakemarkkinoiden kannalta suurempi negatiivinen yllätys nähtiin pohjainflaation osalta, johon ei lasketa mukaan kuluttajahintaindeksin volatiileimpia hyödykkeitä eli energiaa ja ruokaa. Pohjainflaatio oli elokuussa 6,3 prosenttia, kun ekonomistien konsensusennuste oli 6,1 prosenttia. Pohjainflaatio kiihtyi heinäkuusta, jolloin se oli 5,9 prosenttia vuodessa.

Pohjainflaatiota kiihdytti varsinkin vuokrien kallistuminen. Niiden hintakehitys seuraa yleensä viiveellä asuntojen hintakehitystä. Vuokrien hintapaineet eivät välttämättä helpota lähikuukausina, sillä asuntojen hintoja kuvaava Case-Shiller-indeksi nousi kesäkuussa 18,0 prosenttia vuodessa.

Edellisen kerran pohjainflaatio oli yhtä korkea keväällä, jolloin maaliskuussa se kävi korkeimmillaan 6,5 prosentissa. Elokuun lukema on korkein maaliskuun tilaston jälkeen. 

Ekonomistit ovat lähes systemaattisesti aliarvioineet pohjainflaation tänä vuonna. Kuutena kuukautena kahdeksasta on ekonomistien konsensusennuste ollut matalampi kuin toteutunut pohjainflaatio. Samansuuntainen tilanne nähtiin 1970-luvulla, jolloin odotettua korkeampi inflaatio heikensi osakemarkkinoiden tuottokehitystä Yhdysvalloissa. 

Markkinoiden odotukset koronnostojen suhteen kasvavat inflaatioyllätyksen myötä. Pitkät korot nousivat tiistaina, kun Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan tuotto kipusi 3,46 prosenttiin. 

Markkinoilla hinnoitellaan nyt 68 prosentin todennäköisyyttä 75 korkopisteen koronnostolle ensi viikon korkokokouksessa. Futuurimarkkina hinnoittelee peräti 32 prosentin todennäköisyyttä 100 korkopisteen koronnostolle.

Maanantaina ennen inflaatioraporttia markkina hinnoitteli 91 prosentin todennäköisyyden 75 korkopisteen koronnostolle ja yhdeksän prosentin todennäköisyyden 50 korkopisteen koronnostolle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Edellinen artikkeli
öljy öljykanisterit barrel raaka-aineet talous

Tähtianalyytikko näkee tässä energiayhtiössä reippaan nousuvaran

Seuraava artikkeli
rahanpuute köyhyys varattomuus työttömyys raha tasku talous

Kela: Inflaatio on ajanut köyhyyteen yli 60 000 kotitaloutta