Yritysuutiset

Aspocomp porskuttaa – tuloskehitys vahvaa kolmannella kvartaalilla

Piirilevyratkaisujen tarjoaja Aspocomp jatkaa vahvassa tulosvireessä.

Kolmannella vuosineljänneksellä Aspocompin liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 10,4 miljoonaan euroon. Koko tammi-syyskuun liikevaihto oli 29 miljoonaa euroa, mikä on 29 prosenttia enemmän kuin vertailujaksolla.

Liiketulos nousi kolmannella vuosineljänneksellä 1,4 miljoonaan euroon edellisvuoden 1,0 miljoonasta eurosta. Koko tammi-syyskuussa liiketulos oli 3,8 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 1,0 miljoonaa euroa. Analyysitalo Inderes odotti 1,2 miljoonan euron liikevoittoa.

Toimitusjohtaja Mikko Montonen kertoo, että kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon kasvun moottorina jatkoi edelleen puolijohdeteollisuus, kun mittavat investoinnit sirukapasiteettiin eri puolilla maailmaa vauhdittivat piirilevyjen kysyntää.

Toimitusjohtajan mukaan liiketulosta paransi liikevaihdon hyvä kehitys ja strategian mukainen, teknologisesti vaativampien piirilevyjen osuuden kasvu tuotemiksissä.

Montosen mukaan Tietoliikenne-segmentissä asiakkaiden tuotekehitystyön tavanomainen hiljeneminen lomakaudella alensi kuitenkin liikevaihtoa. Turvallisuus-, puolustus- ja ilmailusegmentin liikevaihto kasvoi maltillisesti, mutta tarjouspyyntöjen ja tuote-evaluointien määrällä mitattuna segmentin vuosineljännes oli varsin aktiivinen.

Tilauskantamme kasvoi 19,6 miljoonaan euroon edellisvuoden 15,8 miljoonasta eurosta. Uusia tilauksia kolmannella kvartaalilla tuli kuitenkin 32 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Montosen mukaan tilaukset ajoittuvat nyt aavistuksen aiempaa lyhyemmälle ajanjaksolle, mikä johtuu tuotantotarvikkeiden saatavuuden yleisestä paranemisesta.

”Kun raaka-ainemarkkinat ovat nyt terveemmät ja toimitusajat normalisoituneet, asiakkaat voivat jättää tilauksensa lyhyemmällä aikavälillä”, toimitusjohtaja selittää.

Koronapandemia ja nykyinen geopoliittinen tilanne ovat kasvattaneet Aspocompin asiakkaiden globaaleihin toimitusketjuihin liittyviä riskejä.

”Asiakkaat kaikissa segmenteissämme etsivät teknologisesti vaativammille piirilevyilleen valmistajia yhä useammin muualta kuin Aasiasta. Strategiset investointimme Oulun tehtaamme teknologisten kyvykkyyksien ja valmistuskapasiteetin kasvattamiseksi tuottavatkin nyt tulosta. Korkean osaamisemme ja luotettavuutemme ansiosta Aspocompin asema muuttuvassa markkinatilanteessa on erinomainen”, Montonen kertoo.

Kohonnut inflaatio näkyy yhtiön kustannuksissa, kuten raaka-ainehankinnoissa ja energiassa, toimitusjohtaja kertoo.

”Vaikka olemme aina suojanneet sähkön hintaa, on nykytilanne kustannusrakenteemme kannalta haastava. Pyrimme jatkossakin siirtämään liiketoimintaympäristön muutoksista johtuvan kustannusnousun tuotehintoihin.”

Aspocom toistaa heinäkuussa päivitetyn ohjeistuksen ja arvioi vuoden 2022 liikevaihdon kasvavan ja liiketuloksen paranevan selvästi vuodesta 2021. Vuoden 2021 liikevaihto oli 33,2 miljoonaa euroa ja liiketulos oli 2,2 miljoonaa euroa.

Kysynnän yhtiö ennustaa parantuvan kaikissa asiakassegmenteissä. Globaali komponenttipula saattaa kuitenkin rajoittaa asiakkaiden kysynnän kasvua. Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainassa ja Venäjää vastaan asetetuilla pakotteilla ei ole suoria vaikutuksia Aspocompin liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan tai rahavirtaan.

Aspocompin osake on maanantaina noin kello 14.30 yli viiden prosentin nousussa Helsingin pörssissä.

Kommentoi
Ylös
>