Asunnot ja kiinteistöt

Kohoavat korkokulut koettelevat asuntosijoittajia

Muuttunut toimintaympäristö ei kannusta ryhtymään asuntosijoittajaksi, arvioi Hypon ekonomisti.

Suomen Pankin tuoreiden tilastojen mukaan suomalaiset kotitaloudet nostivat marraskuussa 2022 uusia asuntolainoja 1,2 miljardin euron edestä, mikä on 750 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Uusista nostetuista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 80 miljoonaa euroa.

Lainojen nostoja jarrutti osaltaan korkojen nousu. Uusien asuntolainojen keskikorko nousi lokakuusta ja oli 3,18 prosenttiin marraskuussa.

”Inflaatio, korkojen nousu ja epävarmuus tulevasta ovat hyydyttäneet asuntokaupan, mikä heijastuu myös pankkien lainatiskeille”, toteaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Kausitasoitetut asuntolainanostot ovat painuneet vuoden 2008 finanssikriisin ja kevään 2014 eurokriisin pohjien lukemiin.

”Kotitalouksien asuntolainakanta itse asiassa supistui joka kuukausi heinäkuusta lokakuuhun asti”, Keskinen toteaa.

Sijoitusasuntolainojen nostot romahtivat yli 53 prosentilla vuoden takaisesta, kun asuntolainanostot supistuivat 39 prosenttia. Keskisen mukaan kohoavat kulut ja korot koettelevat etenkin asuntosijoittajia, eikä muuttunut toimintaympäristö kannusta ryhtymään asuntosijoittajaksi kuten aiemmin.

”Oman kodin ostajat ovat varpaillaan ja kauppa ei käy, kun myyjät pudottavat hintapyyntöjään hitaasti. Lainatilastot viestivätkin paitsi hintojen myös kauppamäärien laskusta, vaikkakin korkomarginaalit ovatkin pysyneet verrattain edullisella tasolla”, Keskinen toteaa.

Tilastokeskuksen mukaan kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin marraskuussa 38 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Sama tilanne näkyy myös OP Kodin välittämien kauppojen määrissä, jotka vähenivät edellisvuodesta yli 40 prosenttia. Näin vähäistä kauppamäärää ei OP Kodissa ole nähty ainakaan vuoden 2013 jälkeen.

Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet syksyllä nopeasti. OP Kodin kautta tehtiin vuosien 2019–2021 joulukuussa keskimäärin noin 900 asuntokauppaa. Joulukuussa 2022 asuntokauppoja tehtiin 552. Pudotusta vuoden 2021 kauppamäärään nähden on yli 40 prosenttia.

”Korkean sähkön hinnan, korkojen nousun ja inflaation vuoksi isoja hankintoja mietitään nyt todella tarkkaan. Asuntojen laskevat hinnat voivat kuitenkin myös hieman alkaa houkuttaa ostajia liikkeelle”, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Kommentoi
Ylös
>