Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntojen ostajat lykkäävät ostopäätöksiä

Asuntokauppa on hyytynyt nopeasti. Asuntonäytöt saattavat alkaa taas kiinnostaa loppuvuonna, ennustaa Hypon ekonomisti.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat viime vuoden loka-joulukuussa 3,0 prosenttia edellisestä vuodesta ja 3,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pienempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat eniten, mutta myös suurten asuntojen hinnat kääntyivät laskuun.

Myös vanhojen osakeasuntojen kauppa hiljeni loppuvuonna. Joulukuussa 2022 kiinteistönvälittäjien kautta myytiin asuntoja 38 prosenttia ja loka-joulukuussa 35 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Loka-joulukuussa hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 3,6 prosenttia ja muualla maassa 1,7 prosenttia vuoden takaisesta. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Vantaalla. Oulussa asuntojen hinnat puolestaan nousivat 3,7 prosenttia. Edellisestä neljänneksestä hinnat laskivat kaikissa suurissa kaupungeissa Oulua lukuun ottamatta.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi, että asuntokaupan alakulo jatkuu ainakin alkuvuoden, kun korot, kulut ja runsaslukuiset uudet kodit painavat hintoja.

”Tiedämme jo nyt, että Ukrainassa käytävän sodan syttymisen jälkeen on Suomessa jäänyt toteutumatta yhteensä yli 8000 osakeasunto- ja omakotitalokauppaa vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kevään jatkuessa vaikeana voi tällainen patouma kasvaa pahimmillaan jopa liki 20 000 asuntoon”, Keskinen laskee.

Ekonomistin mukaan moni suomalainen lykkää nyt ostopäätöstään, vaikka tarve asunnonvaihdolle olisi jo olemassa.

”Asuntonäytöt alkavat taas kiinnostaa, kunhan korkojen kiito ja inflaatio tulkitaan taittuneeksi myöhemmin tänä vuonna”, Keskinen toteaa.

Kun korkokehitys ja voimakas uudistuotanto iskevät asuntojen hintoihin etenkin kasvukeskuksien arvokohteissa, ovat heilahtelut lämmityskustannuksissa tehneet kuluttajista varovaisempia, Keskinen toteaa. Se heijastuu suurten omakotitalojen kauppaan.

Keskisen mukaan ”energiatehokkaan edelläkävijän” voi yhä saada kaupaksi hyväänkin hintaan, kun taas peruskorjausta vailla olevat kohteet jäävät aiempaa useammin myymättä.

”Sijoittajien siirryttyä ostajista myyjiksi, on oman kodin etsijöiden neuvotteluasema kiistatta parantunut ja pieneen kotiin pääseekin nyt käsiksi aiempaa helpommin ja huokeammin. Ostajalla on aiempaa parempi mahdollisuus myös suojata itsensä kahden asunnon loukulta tekemällä ostotarjouksensa ehdollisena.”

Keskisen mukaan markkinatilanne tavallaan kasvattaa loukun riskiä, mutta mahdollistaa samalla myös siltä suojautumisen, kun kiire ostotarjouksen tekemisessä on poistunut.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös