Indikaattorit

USA:n ällistyttävät työllisyysluvut vetivät korot nousuun

Maatalouden ulkopuoliset uudet työpaikat Yhdysvalloissa kuukausittain.

Yhdysvaltain taloudessa syntyi viime kuussa paljon enemmän uusia työpaikkoja kuin ennustettiin.

Työministeriön mukaan viime kuussa luotiin 517 000 uutta työpaikkaa, kun ekonomistien konsensusennuste odotti 185 000 työpaikan lisäystä. Yksityisten yritysten palkkalistoilla oli 443 000 uutta työpaikkaa. Työttömyysaste laski 3,4 prosenttiin, mikä on alhaisin taso sitten vuoden 1969.

Työministeriö tarkisti myös joulukuun työpaikkojen lisäysarviotaan 260 000:een alkuperäisestä arviostaan 223 000:sta nettolisäyksestä.

Työministeriön mukaan työpaikkojen määrä kasvoi etenkin vapaa-ajan palveluissa, ammatti- ja yrityspalveluissa sekä terveydenhuollossa.

”Se oli ilmiömäinen raportti. Tämä herättää kysymyksen siitä, miten pystymme näkemään työpaikkojen määrän kasvun tällä tasolla huolimatta talouden muista ongelmista. Todellisuudessa tämä osoittaa, että työntekijöiden kysyntä on edelleen erittäin voimakasta, ja yritykset ovat todella ponnistelleet saadakseen riittävästi henkilöstöä”, toteaa Mastercard Economics Instituten Yhdysvaltain pääekonomisti Michelle Meyer uutissivusto CNBC:lle.

Tuntipalkat nousivat Yhdysvalloissa 0,3 prosenttia kuukaudessa, mikä on samanlainen taso kuin joulukuussa ja noin puolet marraskuun vauhdista. Vuositasolla palkat nousivat 4,4 prosenttia, kun joulukuussa palkkojen nousuvauhti oli 4,6 prosenttia. Konsensusennuste oli 4,3 prosenttia.

Vahvat työmarkkinat laittavat nyt kovaan testiin markkinoiden oletuksen, että inflaatio hidastuu jyrkästi vuoden ensimmäisinä kuukausina ja että keskuspankki Fed voisi vähitellen lopettaa ohjauskoron nostot.

Keskuspankki nostikin keskiviikkona ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Ohjauskorko on tällä hetkellä 4,50:n ja 4,75 prosentin vaihteluvälillä. Maaliskuusta lähtien Fed on nostanut ohjauskorkoa jo kahdeksan kertaa.

Markkinat reagoivat odottamattoman koviin työllisyyslukuihin voimakkaasti.

USA:n 10-vuoden velkakirjan korko nousi 3,4 prosentista 3,52 prosenttiin. Dollari vahvistui suhteessa euroon 1,08 prosenttiin 1,09 prosentista.

Yhdysvaltojen kaikki osakeindeksit laskivat perjantaina, kun sijoittajat pelkäävät vahvojen työllisyyslukujen pitävän keskuspankin koronnostojen tiellä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös