Kasvuosakkeet

Yhden aikakauden loppu – Netflix luopuu viimein sen alkuperäisestä liiketoiminnasta

Suoratoistopalveluna tunnettu Netflix aikoo lopettaa syksyllä alkuperäisen palvelunsa, eli DVD-levyjen vuokraamisen postitse.

Vaikka Netflix tunnetaan meillä Euroopassa lähinnä suoratoistopalveluna, on sen alkuperäinen liiketoiminta nojannut DVD-levyjen vuokraamiseen postimyynnin kautta. Netflix ehti myydä palvelua vuodesta 1998 asti, eli 25 vuoden ajan.

Nyt yhtiö on kuitenkin päättänyt lopettaa DVD-levyjen ympärillä olevan liiketoiminnan, jossa palvelun tilaajat voivat vuokrata postimyynnin kautta DVD-elokuvia ja -sarjoja kotiinsa toimitettuna. Netflixin DVD-vuokrauspalvelu lopettaa toimintansa 29.9.2023. Asia ilmenee Netflixin verkkosivuilta, jossa yhtiön toinen toimitusjohtaja Ted Sarandos vahvistaa asian.

Syyt palvelun lopettamiselle ovat helposti ymmärrettävät. Palvelun käyttäjämäärät ovat kutistuneet jatkuvasti, mikä on tehnyt DVD-levyjen vuokraamisesta yhä vaikeampaa. Netflix haluaa pitää omat palvelunsa laadukkaina, mikä ei yksinkertaisesti onnistu alati pienenevillä käyttäjämäärillä.

Panostus DVD-levyihin kannatti

Kun Netflix aloitti DVD-levyjen vuokraamisen, maailma oli vielä hyvin vahvasti kiinni VHS-formaatissa. DVD oli vasta lanseerattu Yhdisvalloissa, eikä ollut täten ehtinyt lyödä vielä läpi, minkä takia valinta oli iso riski Netflixille. Yhtiö päätyi kuitenkin DVD-levyihin käytännön syistä, sillä ne olivat pienen kokonsa ansiosta kustannustehokkaampia.

Ensimmäisinä vuosina yhtiön suurin kilpailija oli VHS-kasetteja vuokrannut Blockbuster. Alkuun toiminta oli pahasti tappiollista, ja IT-kuplan aikana vuonna 2000 Netflix yritti jopa myydä yrityksen kilpailijalleen Blockbusterille siinä onnistumatta. Pörssiin yhtiö listautui vuonna 2002. Listautumista pitkitti IT-kuplan puhkeaminen ja WTC-iskut vuonna 2001.

Vuonna 2007 Netflix lanseerasi oman suoratoistopalvelunsa, jonka alussa DVD-liiketoiminnalla oli iso rooli. Ikoniset punaisissa kirjekuorissa toimitetut DVD-levyt olivat luoneet pohjan yhtiön suosiolle. Kirjekuoren punaisesta väristä yhtiö on tahtonut pitää kiinni myös suoratoistopalvelussa.

Myöhemmin 2010-luvulla yhtiö alkoi panostaa oman tuotannon televisiosarjoihin, joita se pystyi esittämään yksinoikeudella. Samoihin aikoihin Netflixin osuus Yhdysvaltain kaikesta nettiliikenteestä alkoi olla kolmanneksen, jättäen taakseen jopa YouTuben kaltaisia palveluita.

5,2 miljardia toimitettua levyä

Suoratoistopalveluun panostamisen ja sen suosion ohella yhtiö jatkoi kuitenkin myös DVD-liiketoiminnan kehittämistä. Vuonna 2012 Netflix osti DVD-liiketoimintaansa varten DVD.com-domainin. Netflixin uhkapeli formaattien kanssa kannatti, sillä sen alkuvuosien verisin kilpailija Blockbuster meni konkurssiin vuonna 2010.

Lopettamistiedotteen yhteydessä Netflix kertoi toimittaneensa 25 vuoden aikana asiakkailleen yhteensä 5,2 miljardia DVD-levyä. Tilaajia palvelulle ehti kertyä yhteensä 40 miljoonaa. Palvelun valikoima oli laaja, mistä kertoo 20 päätason kategoriaa ja sen alla 530 alakategoriaa.

Ensimmäinen Netflixin toimittama DVD oli vuoden 1988 kauhukomedia Beetlejuice, joka lähetettiin asiakkaalle 10.3.1998. Historian suosituimmaksi elokuvaksi muodostui vuonna 2009 julkaistu urheiludraama Elämä pelissä.

Viimeiset DVD:t Netflix toimittaa asiakkaille syyskuussa. Sitä ennen palvelu toimii vielä normaalisti, mutta käynnissä on Netflixin mukaan ”viimeinen kausi”.

Osavuosikatsaus antoi perspektiiviä päätökselle

Netflix ilmoitti lopettavansa DVD-levyihin nojaavan liiketoiminnan tiistaina. Tiedotteen ajoitus osui siis samoihin aikoihin Netflixin tuoreimman osavuosikatsauksen kanssa.

Osavuosikatsauksessa Netflix kertoi tilaajamääränsä kasvaneen 1,75 miljoonalla käyttäjällä vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Tämä oli kuitenkin odotettua vähemmän, sillä analyytikot odottivat konsensuksen mukaan tilaajamäärän kasvua 2,2 miljoonalla käyttäjällä.

Markkinat ottivat Netflixin osavuosikatsauksen vastaan nihkeästi, minkä seurauksena osakekurssi laski aluksi merkittävästi lukujen julkistamisen jälkeen. Markkinat pettyivät odotettua heikompien tilaajamäärien kasvun ohella myös ennusteita matalampaan tulosohjeistukseen, jota yhtiö antoi osavuosikatsauksen yhteydessä.

SalkunRakentaja on jo aiemmin ruotinut Netflixin vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen sisältöä tässä artikkelissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös