Kasvuosakkeet

Pörssikonkari: Nvidia toi osakeoptimisteille uutta vettä myllyyn

Mihin suuntaan osakemarkkinat ovat menossa lähiviikkoina? Tätä pohtii salkunhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo.

Nvidia pääkonttori siruvalmistaja

Angervuon mukaan osakeoptimistit esittelevät vakuuttavia todisteita keskuspankkien lähikuukausina alkavista ohjauskorkojen laskusta.

”Optimistit uskovat yhdysvaltalaisten yhtiöiden tulosten jo pohjaavan toisella vuosineljänneksellä ja tulosparannusten olevan ensi vuonna jo kaksinumeroisessa kasvussa. Yleensä osakemarkkinat ovat alkaneet nousta vauhdikkaasti ohjauskorkojen laskukauden alkaessa”, Angervuo toteaa viikkokirjeessään.

Optimistit puhuvat myös yritysten tuottavuuden kasvun huimasta kasvusta. Syynä on tekoälyn hyödyntämisen räjähdysmäinen kasvu, joka saadaan odotettua nopeammin nostamaan yritysten tuottavuutta.

Pörssikonkarin mukaan osakeoptimistit myös huomauttavat, että suurin osa yrityksistä selvisi koronan ja energiakriisin kurimuksesta velkaantumatta.

Lisäksi milloinkaan sijoittajilla ei ole ollut käteisvaroja yhtä paljon kuin nyt ja optimistien mukaan ne ovat vyörymässä osakemarkkinoille ja nostattavat osakekurssit pian uusiin ennätyksiin, Angervuo selittää.

Nvidia ällistytti markkinat

Osakeoptimistit saivat tällä viikolla uutta vettä myllyihin, kun siruvalmistaja Nvidia kertoi rajusti kasvaneesta tuloksesta ja uskomattoman hyvistä tulosnäkymistä.

Nvidia tunnetaan parhaiten näytönohjaimissa käytettävien grafiikkasuorittimien valmistajana. Yhtiö valmistaa myös mobiililaitteille tarkoitettuja järjestelmäpiirejä sekä ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita. Nvidia on johtava toimija tekoälyyn soveltuvissa grafiikkaprosesseissa. Nvidian markkinaosuus GPU-pohjaisissa AI-siruissa on 88 prosenttia.

Nvidian osakekurssi nousi tällä viikolla lähes 26 prosenttia ja vuoden alusta sen osakekurssi on noussut jo 172 prosenttia.

Yhtiön markkina-arvo nousi torstaina jo 939 miljardiin dollariin ja sijoittajat uskovat tuhannen miljardin rajan rikkoutuvan pian.

Nvidian p/e-luku vuoden 2023 tuloksella 63-82 riippuen ennustajasta. Angervuo muistuttaa, että useimmat analyytikot eivät ole vielä ehtineet nostaa ennusteitaan markkinat yllättäneen tulostiedotteen jälkeen keskiviikkoiltana USA:ssa.

”Nvidian johto näkee huomattavan suuren liikevaihdon ja tuloksen parannuksen mikä perustuu osittain yhtiön uuden oman lastupiirin mahdollisuuksiin datakeskuksissa ja tekoälysovelluksissa. Innokkaimmat teknologia-analyytikot puhuivat torstaina ja suurimmasta markkinoiden kehitysaskeleesta sitten tietokoneiden käyttöön ottamisesta yritystoiminnassa”, Angervuo toteaa.

Tekoälyä kehittäviä yhtiöitä ovat muun muassa teknojätit Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Meta ja Alibaba.

Osakepessimistit pelkäävät pitkäaikaista inflaatiota ja kiinteistökuplaa

Angervuon mukaan myös osakepessimistien näkemyksille löytyy perusteita.

”Pitkään aikaan, jos milloinkaan, USA:n osakemarkkina ei ole myyty lyhyeksi nykyisen kaltaisella määrällä erityisesti suurten sijoittajien toimesta. Pessimistit myös puhuvat osakemarkkinoiden poikkeuksellisen matalasta heilunnasta, mikä on paljon lainamarkkinoiden volatiliteettia pienempi.”

Angervuon mukaan osakepessimistit myös uskovat, että kymmenen vuoden nollakorkojen aikana osa lainanottajista on uskonut korkojen pysyvän ikuisesti matalana.

Lisäksi pessimistit uskovat inflaation kuriin saattamisen pitävän korot pitkään korkealla ja paluuta nollakorkomaailmaan ei enää koskaan tule.

Osakepessimistit varoittelevat myös kiinteistökuplan puhkeamisen seurauksista. Vuosikymmenen aikana on lainattu paljon rahaa ja yllättävän nopeasti nousseiden korkojen tuhovaikutus ei vielä näkyvissä.

”Osakepessimistit ovat esitelleet pankkien tuoreita maksukorttitilastoja, mitä osoittavat osalle kuluttajista olevan jo matti kukkarossa”, Angervuo toteaa.

Tulossa tärkeää tietoa ohjauskoroista

Viime vuoden palkittu Morgan Stanleyn osakestrategi Mike Wilson muistutti viikolla sijoittajia väärästä illuusiosta uudesta kurssinoususta USA:n S&P 500 -indeksissä.

”Onko osakeguru tällä kertaa oikeassa, kuten viime syksyn osakekurssipohjan löytämisessä vai astuuko hän itse oheiseen hiirenloukkuun, selviää syksyyn mennessä”, Angervuo kysyy.

Pörssikonkarin mukaan markkinoille tulee erittäin tärkeää tietoa lähiviikkojen aikana, jolloin USA:n keskuspankin kokouksen ja EKP:n seuraavan korkokokouksen jälkeen tiedämme, mitä ohjauskoroille tapahtui.

”Sitä ennen voi USA:n valtiontalous ajautua jo 1.6.2023 jälkeen ennen näkemättömään tilanteeseen, jos velkakattoa ei nosteta. Vuonna 2011 nähtiin edellisen kerran, kun valtion ei pystynyt hoitamaan kaikkia velvoitteitaan. Osakekurssi laskivat tuolloin viikossa noin 6-7 prosenttia”, pörssikonkari toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös