Kasvuosakkeet

Analyytikko: Kolmen biljoonan dollarin markkina-arvoa lähestyvässä Applessa vielä 30 prosentin nousuvara

Citigroupin analyytikon mielestä markkinat eivät hinnoittele täysin Applen tuloskasvun mahdollisuuksia.

Teknojättien osakkeet ovat olleet viime kuukausina voimakkaassa nousussa. Esimerkiksi Applen osake on kivunnut tänä vuonna jo lähes 52 prosenttia.

Osake on vakaasti yhä nousutrendillä ja on jo arvokkaampi kuin koskaan ennen. Yhtiön markkina-arvo hätyyttelee jo häikäisevää kolmea biljoonaa dollaria.

Maailman arvokkaimman yhtiön osakkeiden viimeisimmät kurssinousut ovat seuranneet useiden Wall Streetin teknologiaan liittyvien raskaan sarjan yhtiöiden voimakkaita nousuja tänä vuonna. Näiden yhtiöiden markkina-arvoa ovat vauhdittaneet sijoittajien odotukset siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on lähestymässä koronnostopolitiikkansa loppua. Myös optimismi tekoälyn mahdollisuuksista on kirittänyt teknojättien kurssikehitystä.

Sijoittajat luottavat Appleen vaikkei se viimeisimmällä tuloskvartaalilla osoittanutkaan kasvua aiempaan tapaansa.

Apple julkisti huhtikuun alussa tilikautensa viimeisimmän vuosineljänneksen tulosraporttinsa, joka päättyi 1. huhtikuuta 2023. Yhtiön neljännesvuoden liikevaihto oli 94,8 miljardia dollaria, mikä on 3,0 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Kvartaalin osakekohtainen tulos oli 1,52 dollaria, mikä on sama kuin edellisvuonna.

”Olemme iloisia voidessamme raportoida kaikkien aikojen ennätyksestä Services-liiketoiminnassa ja maaliskuun neljänneksen ennätyksestä iPhonen osalta haastavasta makrotaloudellisesta ympäristöstä huolimatta sekä siitä, että aktiivisten laitteiden asennettu kanta saavutti kaikkien aikojen ennätyksen”, Applen toimitusjohtaja Tim Cook totesi tulosjulkistuksen yhteydessä.

Palveluliiketoiminta kasvaa

Applen kasvulle saattaa kuitenkin olla edelleen tilaa, sillä kasvun seuraava vaihe saattaa perustua sen palveluliiketoimintaan.

Teknojätin Services-liiketoimintaan kuuluvat muun muassa Apple Music, iCloud ja Apple TV+. Liiketoiminta saavutti uuden ennätyksensä iPhone-valmistajan tilikauden 2023 toisen vuosineljänneksen aikana. Yhtiö kirjasi Services-liiketoiminnan liikevaihdoksi 20,9 miljardia dollaria, joka koostuu yli 975 miljoonasta maksetusta liittymästä kaikissa palveluissa.

Applen talousjohtajan Luca Maestrin mukaan maksulliset tilaukset kaikissa Services-palveluissa ovat kasvaneet 150 miljoonaa edellisvuodesta ja lähes kaksinkertaistuneet kolmen vuoden takaiseen verrattuna.

Jättipankki Citigroup arvioi, että Applen osakkeelle on vielä 30 prosentin nousuvaraa, vaikka osakkeet ovatkin nousseet ennätyskorkealle ja yhtiön arvostus on noussut lähes kolmeen biljoonaan dollariin. Aiheesta kertoo esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg.

Citigroupin analyytikko Atif Malik aloitti iPhone-valmistajan raportoinnin ostosuosituksella ja 240 dollarin hintatavoitteella, joka on korkein Wall Streetin analyytikoista. Tällä hetkellä osake noteerataan hieman alle 190 dollarin hintaan Nasdaq-pörssissä.

Buffett luottaa Appleen

Malikin mukaan osakemarkkinat aliarvioivat tällä hetkellä Applen bruttomarginaalin jatkuvan kasvun mahdollisuuksia, jotka johtuvat siirtymisestä kalliimpiin iPhoneihin sekä markkinaosuuden kasvusta Kiinassa ja Intiassa. Lisäksi yhtiö selviytyy makrotalouden hidastumisesta ja kuluttajien kulutukseen kohdistuvista inflaatiopaineista voittamalla jatkuvasti markkinaosuutta Android-puhelimilta.

Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway luottaa vahvasti Applen tulevaisuuteen. Buffettin mukaan Apple on parempi yritys kuin mikään muu Berkshire Hathawayn sijoitussalkussa.

”Apple on erilainen kuin muut omistamamme yritykset. Se vain sattuu olemaan parempi yritys”, Buffett kertoi Berkshiren vuosikokouksessa Omahassa, Nebraskassa.

Berkshire paljasti yhden miljardin dollarin omistusosuuden Applessa toukokuussa 2016, ja maaliskuuhun 2023 mennessä se oli kasvattanut osuutensa 151 miljardiin dollariin, mikä vastaa peräti 46 prosenttia sen 328 miljardin dollarin osakesalkusta.

Kommentoi
Ylös
>