Indikaattorit

EKP:lla on yhä vaikeampi ongelma – pohjainflaatio kiihtyy

Euroalueen pohjainflaatio nousee edelleen. Se pakottaa keskuspankin jatkamaan korkojen nostoja, ekonomistit ennustavat.

Inflaatio oli euroalueella ennakkotietojen mukaan odotettua alhaisempaa. Vuositason inflaatio laski kesäkuussa 5,5 prosenttiin edelliskuun 6,1 prosentista. Uutistoimisto Bloombergin ekonomisteilta keräämien ennusteiden konsensuksen mukainen odotus oli 5,6 prosentin vuosi-inflaatio, joten inflaatio laski hieman odotuksia enemmän.

Euroopan keskuspankille ikävä uutinen on kuitenkin se, että pohjainflaatio nousi 5,4 prosenttiin, kun toukokuussa pohjainflaatio oli 5,3 prosenttia. Pohjainflaatio ei huomioi energian ja ruoan hintojen vaihteluja, joten sen muutokset ovat yleensä maltillisempia.

Euroalueella inflaatiota ovat tähän asti vauhdittaneet erityisesti koronapandemia ja Venäjän sota Ukrainassa. Nyt huolenaiheeksi on nousemassa se, että palvelujen voimakas kysyntä ja palkkojen nousun kiihtyminen menetettyjen tulojen korvaamiseksi pitävät yllä korkeaa inflaatiota.

Bloombergin mukaan useat tällä viikolla Portugalin Sintrassa pidetyssä EKP:n vuotuisessa kokouksessa puhuneet keskuspankin virkamiehet korostivat keskittyvänsä inflaatioon ja totesivat, että inflaation hidastumisen on tapahduttava ennen kuin he voivat keskeyttää koronnostot.

Heinäkuun jälkeinen koronnosto nostaisi EKP:n talletuskoron jo 4,0 prosenttiin. Keskuspankin virkamiehet ovat myös sanoneet, että kun lainanottokustannukset saavuttavat huippunsa, ne pysyvät siellä pitkään, jotta kuluttajahintapaineet saadaan hallintaan.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi Twitterissä, että euroalueen inflaatioluvut pukkaavat hikeä EKP-jäsenten otsalle. Kokonaisinflaation hidastuminen 5,5 prosenttiin otetaan ilolla vastaan, mutta pohjainflaation kiihtyminen 5,4 prosenttiin ”nostattaa kulmakarvoja”.

Nämä luvut sinetöivät EKP:n heinäkuun koronnoston, Hännikäinen ennustaa.

Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen puolestaan toteaa, että Inflaatiohajonnan vaihteluvälin kapeneminen tuo vähän helpotusta EKP:lle, vaikka pohjainflaatio on edelleen liian korkea. Myös Hirvonen uskoo korkojen nousuun.

”Korkea pohjainflaatio on ongelma EKP:lle. Odotamme, että EKP nostaa keskuspankkikorkoja 0,25 %-yksiköllä sekä heinäkuussa että syyskuussa”, Hirvonen toteaa Twitterissä.

Kommentoi
Ylös
>