Oma talous

Laskuri kertoo: Näin paljon sähköauto säästää kustannuksia

Sähköauton käytön kustannussäästöt verrattuna polttomoottoriautoon riippuvat muutamasta tekijästä.

sähköauto lataus

Suomen ilmastopaneeli on luonut Autokalkulaattori-nimisen nettosovelluksen. Se on päästö- ja kustannuslaskuri, jonka avulla autoilija voi vertailla eri käyttövoimilla toimivien henkilöautojen elinkaaripäästöjä ja hintaa.

Autokalkulaattorin tiedot on nyt päivitetty ja sen avulla on mahdollista vertailla esimerkiksi sähköautojen ja polttomoottoriautojen kustannuksia.

Kustannusvertailussa oleellista on akuston koko, auton käyttöaika ja vuosittainen ajomäärä.

Sovelluksen mukaan kustannushyödyt kääntyvät sähköauton eduksi selvästi alle kymmenessä vuodessa, jos akuston koko on sähköautossa maltillinen. Suurilla 30 000 kilometrin ajokilometreillä sähköauton taloudellinen etu saavutetaan jo alle viidessä vuodessa.

Esimerkkilaskelmien mukaan sähköautojen rooli kustannusten minimoinnissa korostuu, kun ajokilometrit kasvavat selvästi yli tavanomaisen 14 000 kilometrin vuosiajon, Suomen ilmastopaneeli kertoo tiedotteessaan.

Esimerkiksi 20 000 vuosittaisilla ajokilometreillä täyssähköauto tulee bensa-autoa edullisemmaksi jo kuudennen käyttövuoden jälkeen.

Uusien täyssähköautojen hankintahinnat eivät ole merkittävästi muuttuneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Hintojen odotetaan kuitenkin laskevan selvästi komponenttien paremman saatavuuden ja kiristyvän kilpailun seurauksena viimeistään vuonna 2024. Hankintahinnan alentumisen seurauksena sähköautoilun edullisuus korostuu.

”Nykyisten hankintahintojen ja sähkön hintojen asettumisen seurauksena sähköautojen kustannushyödytkin tulevat hyvin näkyviin jo tavanomaisilla ajokilometreillä eli noin 14 000 km/vuosi”, toteaa Tampereen yliopiston ja Vernen professori Heikki Liimatainen.

Kommentoi
Ylös
>