Asunnot ja kiinteistöt

Pienistä asunnoista on Suomessa ylitarjontaa

Kiinteistövälittäjien mukaan asuntomarkkinoilla yksiöiden kysyntä on heikkoa erityisesti Uudellamaalla.

Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n (SKVL) elokuun ylimääräisen jäsenkyselyn perusteella on havaittavissa selvä piristyminen vuokra-asuntojen kysynnässä.

”Nyt näyttää siltä, että on palattu normaaliin tahtiin kysynnässä ja opiskelijatkin ovat omalta osaltaan etsimässä kohtuuhintaisia asuntoja. Esimerkiksi opiskelijasäätiöiden edullisista asunnoista on kova pula monella paikkakunnalla”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mannerbergin mukaan tarjontaa on edelleen hyvin monilla paikkakunnilla, ja vuokralaiset etsivät nyt hyväkuntoisia ja tilavampia asuntoja.

Kiinteistövälittäjien mukaan kysyntää on nyt erityisesti isoille asunnoille, mutta pienempien asuntojen kohdalla tilanne on toinen.

Alueelliset erot vuokra-asuntojen kysynnässä ovat merkittäviä ja jopa pääkaupunkiseudun sisällä on vielä ylitarjontaa paikoin erityisesti pienistä asunnoista. Suuremmat perheasunnot ovat kysytyimpiä.

Oululainen pitkän linjan kiinteistönvälittäjän Pasi Backman kertoo, että Ouluun on rakennettu liikaa pieniä sijoitusasuntoja. Nyt niiden myynti on pysähtynyt.

Hyvä hetki hankkia pienempi asunto

Erityisesti rivitaloja ja kolmiosta ylöspäin kerrostaloasuntoja kysytään nyt eniten. Kaksioiden kysyntä on noussut.

Välittäjien mukaan yksiöiden kysyntä on selvästi parhainta muualla kuin Uudellamaalla ja erityisesti pohjoisessa ja Kaakkois- sekä Itä-Suomi-akselilla. Opiskelijoiden ja perheiden lisäksi vuokra-asuntomarkkinoilla on nyt näkynyt enenevässä määrin myös ukrainalaisia, jotka ovat sijoittuneet työelämään monilla paikkakunnilla.

”Vuokra-asuntojen kysyntä ei ole vielä lisännyt sijoitusasuntojen kysyntää ostorintamalla, mutta toisaalta ei näy enää niiden lisääntymisessä myyntitoimeksiantoina”, kommentoi Mannerberg.

Uudistuotannon osalta kaupankäynnissä ei ole vielä havaittavissa elpymistä samoista syistä. Pienistä asunnoista on paljon tarjontaa ja nyt on hyvä hetki hankkia pienempi asunto, kun niiden kysyntä on vielä alhaisempaa.

Asuntokauppa elpynyt elokuussa

Asuntokaupassa on elokuussa nähty selvä elpyminen odotettua hiukan hiljaisemman heinäkuun jälkeen. Suomen Kiinteistövälittäjien jäsenyritykset myivät heinäkuussa kuitenkin noin 2 000 asuntoa ja kiinteistöä, joka oli noin 20 prosenttia alle viime vuoden vastaavien lukujen.

”Ihmiset pitivät kesälomaa ja nyt on palattu normaaliin arkeen. Inflaation lasku alkaa näkyä ostohalukkuudessa. Kun korot alkavat ennusteiden mukaan laskea, niin asuntokaupan odotetaan elpyvän selvästi tulevina kuukausina. Ellei Suomen taloudessa tai politiikassa tule yllättäviä käänteitä”, toteaa Mannerberg.

Pankkien palvelutilanne huolestuttaa

SKVL:n jäsenet ovat erittäin huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on selvästi noussut, mutta samaan aikaan pankkien rahoitus kuten lainananto ja vakuusarvojen tasot ovat laskeneet voimakkaasti.

Asuntojen hinnat eivät ole enää laskeneet, mutta pankkien varovaisuus näkyy kovin paljon nyt asuntokaupan volyymissä.

Lisäksi noin puolet jäsenistä on raportoinut, että pankkia ei enää kiinnosta palvella asuntokaupassa omaa asuntoa ostavaa asiakastaan, mikäli tämä ei ole nostamassa lainaa.

”Pankkiryhmien välillä on eroja, mutta tällainen palveluhaluttomuus on todella yllättävää. Kun kohta markkina alkaa normalisoitua niin miten silloin asiakkaat valitsevat pankkinsa? Toivomme, että pankeissa herätään tähän tilanteeseen ja ei unohdeta asiakasta”, esittää Mannerberg.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös