Arvo-osakkeet

Kesko tarjoaa korkeaa osinkotuottoa haastavassa toimintaympäristössä

OP on lisännyt Keskon omalle OP:n Parhaat -listalleen elokuun puolessa välissä.

OP:n Parhaat on OP:n analyytikoiden ja asiantuntijoiden kokoama kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden sekä ETFtuotteiden viikoittain julkaistava idealista.

OP:n mukaan Kesko tarjoaa ”sietokykyä ja hyvää osinkotuottoa haastavassa toimintaympäristössä”.

Pankin mukaan Keskolla on pääkilpailijoista erottautuva strategia päivittäistavarakaupassa, mikä on pitkällä aikavälillä palvellut yhtiötä hyvin. Strategia kantaa hedelmää myös tulevaisuudessa, kun kuluttajien ostovoimapaineet aikanaan hellittävät, pankki perustelee.

Keskon kulutehokkuus on hyvällä tasolla kaikissa sen divisioonissa toteutettujen säästöjen myötä. Lisäksi kauppaketjun markkinaosuus on kasvussa tietyillä alueilla, mitkä lisäävät sietokykyä kuluttajien heikentynyttä ostovoimaa ja rakentamisen aktiviteetin vähentymistä vastaan, OP toteaa.

Myös Keskon tunnusluvut ovat nyt OP:n mielestä suosiolliset.

”Osinkotuotto on lähivuosien ennusteilla hyvällä, hieman yli kuuden prosentin tasolla. Lisäksi arvostuskertoimet ovat historiaan peilattuna houkuttelevat, ja näytöt strategian onnistuneesta toteutuksesta ovat pitkältä aikaväliltä vahvat”, pankki toteaa.

OP:n näkemyksen mukaan nämä kolme tekijää tekevät osakkeesta mielenkiintoisen varsinkin pidemmän horisontin sijoittajalle.

Kesko on defensiivinen yhtiö

Vaikeassa markkinatilanteessa Kesko on osoittanut jälleen defensiivisyytensä. Tuloskehitys toisella vuosineljänneksellä oli odotusten mukaista.

Kauppaketjun liikevaihto laski huhti-kesäkuussa maltillisesti 3 105 miljoonaan euroon edellisvuoden 3 109 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoisesti liikevaihto laski kuitenkin vain 0,8 prosenttia.

Vertailukelpoinen liikevoitto laski viime vuoden 236 miljoonasta eurosta 208 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusennuste oli 205 miljoonaa euroa, joten tuloskehitys oli odotusten mukainen.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander kertoi, että vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen tulos oli vahva suoritus haastavassa markkinassa.

”Konsernin liiketoiminnan rahavirta oli hyvä ja jatkoimme kauden aikana kasvustrategiamme mukaisia investointeja. Yhtiön kasvustrategia ja sen onnistunut toteutus kaikilla toimialoilla tuovat tuloksia myös aiempaa haastavammassa toimintaympäristössä”, Helander totesi.

Arvostuskertoimet aiempaa houkuttelevammat

Analyytikoiden konsensusennuste Keskon tämän vuoden osakekohtaiselle tulokselle on 1,28 euroa, mikä alittaa selvästi viime vuoden 1,53 euron osakekohtaisen tuloksen. Toisaalta kauppaketjun osakekurssi on laskenut vuoden 2021 kesästä roimasti. Elokuussa 2021 kurssi kävi yli 37 eurossa, kun nyt osake noteerataan vain 18 euron hintaan.

Kurssilaskun ansiosta Keskon arvostuskertoimet ovat aiempaa maltillisempia. Esimerkiksi kuluvan vuoden konsensusennusteilla P/E-kerroin on 14x ja EV/Ebitda-kerroin 7,9x.

Konsensusennusteissa odotetaan osakekohtaisen tuloksen nousevan ensi vuonna 1,32 euroon ja seuraavana vuonna 1,39 euroon.

Lisäksi Kesko on erittäin kannattava. Sen oman pääoman tuotto oli viime vuonna 23 prosenttia ja tälle vuodelle ennustetaan 18,5 prosentin oman pääoman tuottoa.

Kesko on Suomen suurin ja Pohjois-Euroopan suurimpia kaupan alan toimijoita. Yhtiö toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa.

Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 45 000 henkeä.

Kommentoi
Ylös
>