Raaka-aineet

Öljyn hinta nousussa – syynä kaksi tulenarkaa kriisipesäkettä

Raakaöljyn WTI-laatu sulkeutui perjantaina jyrkkään nousuun.

WTI-raakaöljylaatu sulkeutui perjantaina jyrkästi korkeammalle ja nousi 5,8 prosenttia. Öljyn hinnannousun taustalla on markkinoiden huoli tarjonnan kiristymisestä.

Öljyn hinnannousu on seurausta siitä, että välittäjät pyrkivät lisäämään mustan kullan riskipreemiota jännitteiden lisääntyessä Hamasin lauantaisen terrori-iskun jälkeen ja Israelin valmistautuessa hyökkäämään Gazan kaistalle. Lisäksi Yhdysvallat lisäsi Venäjän öljyn viennin hintakattoa ja määräsi seuraamuksia kahdelle säiliöalukselle, jotka kuljettivat ylihintaista öljyä.

Oanda-yhtiön vanhempi markkina-analyytikko Edward Moya kertoo uutistoimisto CNN:lle, että tärkein tekijä on Israelin konfliktin kehittyminen ja pelko sen leviämisestä laajemmalle öljyrikkaalle Lähi-idän alueelle.

”Öljymarkkinat reagoivat hyvin herkästi Israelin ja Hamasin välisen sodan kehitykseen. On olemassa pelkoja siitä, että vaikka Yhdysvaltain tuotanto on saavuttanut tuotannon ennätystasot, lähitulevaisuudessa voi tapahtua suuri shokki toimituksille”, hän varoittaa.

Hintakatto rajoittaa Venäjän öljynvientiä 60 dollariin tynnyriltä ja kieltää rajan ylittävään hintaan liittyvän kuljetuksen ja vakuutuksen tarjoamisen. Hintakaton tiukempi noudattaminen voisi kiristää markkinoita. Markkinatilanne on jo nyt ahtaalla OPEC+:n tuotantoleikkausten vuoksi ja Saudi-Arabian päätöksestä vähentää tuotantoaan miljoonalla tynnyrillä päivässä vuoden loppuun mennessä.

”Olemme edelleen sitoutuneet toteuttamaan hintakattopolitiikkaa, jolla on kaksi tavoitetta: vähentää öljyvoittoja, joiden varassa Venäjä käy epäoikeudenmukaista sotaansa Ukrainaa vastaan, ja pitää maailmanlaajuiset energiamarkkinat vakaina ja hyvin varustettuina huolimatta Venäjän provosoimattoman Ukrainan hyökkäyksen aiheuttamista levottomuuksista. Jatkamme toimia näiden kahden tavoitteen saavuttamiseksi”, valtiovarainministeriön apulaissihteeri Wally Adeyemo sanoi tiedotteessa.

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) kuvaili torstaina markkinaolosuhteiden olevan ”täynnä epävarmuutta”. Järjestön mukaan Israelin ja Hamasin välisellä sodalla ei ole kuitenkaan vielä ollut suoraa vaikutusta öljytoimituksiin.

IEA pyrki rauhoittamaan markkinoiden huolia sanomalla, että se on valmis toimimaan varmistaakseen, että markkinat pysyvät ”riittävästi varustettuna”, jos toimituksista tulee äkillinen puute.

Järjestön mukaan Israel ei ole merkittävä öljyntuottaja, eikä Gazan kaistan lähellä ole merkittävää öljyinfrastruktuuria.

Israel on varoittanut 1,1 miljoonaa Hamasin hallitsemassa Gazassa asuvaa ihmistä siirtymään etelään ja kutsunut 300 000 reserviläistä koolle mahdollisen maahyökkäyksen varalta. Israelin puolustusvoimat on myös lähettänyt lisää joukkoja maan pohjoisrajalle Libanonin kanssa torjumaan mahdollisia hyökkäyksiä, joita Iranin tukeman Hizbollah-järjestön taistelijat voisivat tehdä.

Kommentoi
Ylös
>