Yritysuutiset

Stora Enson myynti romahti kolmannella vuosineljänneksellä

Metsäyhtiöltä osattiin odottaa jyrkkää myynnin ja tuloksen laskua. Edessä on luultavasti tuotantolinjojen sulkemisia.

Myynnin lasku oli heinä-syyskuussa kuitenkin odotettuakin jyrkempää, kun liikevaihto laski vertailukaudesta peräti 28 prosenttia ja oli 2,1 miljardia euroa. Viime vuonna liikevaihto oli lähes 3,0 miljardia euroa.

Liikevaihdon romahdus oli odotettua syvempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus liikevaihdolle oli 2,3 miljardia euroa.

Haastavat ajat näkyvät myös viivan alla. Stora Enson operatiivinen liiketulos painui 21 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten operatiivinen liiketulos oli 527 miljoonaa euroa. Konsensusennuste liiketulokselle oli 22 miljoonaa euroa, joten tulosromahdus oli odotettu.

Metsäyhtiön liikevaihto on ollut laskusuunnassa vuoden 2022 toisesta vuosineljänneksestä lähtien.

Kuva: Stora Enso Oyj.

Yhtiö kertoo tulosraportissaan, että markkinanäkymät jatkuvat vaisuina vuoden 2023 loppuun ja vuoden 2024 alussa. Yhtiön tulosta painavat maailmanlaajuisesti heikko kasvu ja korkea inflaatio.

Stora Enso ei odota tilanteen paranevan viimeisellä vuosineljänneksellä haastavan kolmannen neljänneksen jälkeen, jolloin heikko kysyntä ja alhaiset hinnat vaikuttivat lähes kaikkiin yhtiön segmentteihin. Kaikki muuttuvat kustannukset ovat kuitenkin lähteneet laskuun huipputasostaan, poikkeuksena puu, jonka hinta on edelleen korkea vähäisestä laskusta huolimatta.

Makroympäristö luo merkittävän haasteen

Tämänhetkiset makrotaloudelliset ja markkinaolosuhteet aiheuttavat Stora Ensolle merkittäviä haasteita, erityisesti yhtiön Packaging Materials- ja Wood Products -divisioonissa. Näissä segmenteissä niin kysyntä, hinnat kuin volyymit ovat heikolla tasolla. Kysyntää heikentävät myös vähittäismyynti- ja rakennussektorien heikot näkymät.

Toisaalta Packaging Materials- ja Biomaterials-divisioonien asiakkaiden varastojen purkamisen odotetaan päättyvän, mikä voi tukea hienoista elpymistä näissä segmenteissä vuonna 2024, yhtiö arvioi.

Biomaterials-divisioonan osalta myös sellumarkkinoilla on joitakin parannuksen merkkejä, sillä spot-hinnat ovat nousussa ja maailmanlaajuiset selluvarastot laskussa vuoden 2022 ennätyskorkeiden lukemien jälkeen. Tämän elpymisen Stora Enso odottaa kuitenkin olevan hidasta, koska markkinoille on samanaikaisesti tulossa uutta sellukapasiteettia.

Packaging Solutions -divisioonaa koettelevat vaihtelevat ja heikot markkinaolosuhteet, minkä lisäksi ylikapasiteetti painaa katteita. Forest-divisioonalla on vastassaan niukat puumarkkinat erityisesti kuitupuun osalta Suomessa ja tukkipuiden osalta Ruotsissa. Niukkuuden taustalla ovat tehtaiden käynnistymiset ja kilpailu energiasektorin kanssa.

Stora Enso on käynnistänyt uudelleenjärjestelytoimenpiteitä kuluvan vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä suojellakseen katteita ja rahavirtaa. Toimenpiteet saadaan päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä ja niiden vaikutukset yhtiön taloudelliseen tulokseen tulevat näkyviin vuodesta 2024 alkaen. Toimenpiteisiin lukeutuvat tehtaiden ja tuotantolinjojen sulkemiset, omaisuuserien myynti sekä hajautetumman toimintamallin käyttöönotto. Toimintamalli antaa enemmän itsenäistä päätösvaltaa divisioonille ja tehostaa konsernitoimintoja.

Ydinliiketoimintaan kuulumattomia osia myyntiin

Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoo, että Stora Enso on kohdannut vaikean makrotaloudellisen ympäristön, jossa yhtiön on nyt opittava toimimaan.

”Markkinaolosuhteet heikkenivät ja hintapaineet koettelivat kaikkia segmenttejä, mukaan lukien pakkausliiketoimintaamme. Sellun maailmanlaajuinen kysyntä on edelleen heikkoa, ja tarjontaa on paljon. Inflaation ja korkeiden korkojen negatiivinen vaikutus rakennusmarkkinoihin jatkuu, mikä painaa tulostamme rakennusratkaisuissa”, Toimitusjohtaja toteaa.

Sohlströmin mukaan yhtiön muuttuvat kustannuksemme ovat laskeneet huippulukemista, mutta ovat edelleen korkeat aiempaan tasoon verrattuna samalla, kun puun saatavuus oli edelleen niukkaa.

”Emme odota merkittävää parannusta markkinoiden kysynnässä tai varastotasoissa loppuvuoden aikana”, hän ennustaa.

Toimitusjohtajan mukaan Stora Enso keskittyy nyt voiton ja rahavirran tuottamiseen.

”Keskeiset menestystekijät tältä osin koostuvat omaisuutemme optimoinnista, ydinliiketoimintaan kuulumattomien liiketoimintojen myynnistä ja yksinkertaistamisesta. Meidän on hyödynnettävä skaalaamme, synergioita ja parhaita käytäntöjä koko konsernissa ja pyrittävä tämän prosessin myötä tuottamaan arvoa yhteistyössä asiakkaiden, toimittajien ja muiden sidosryhmien kanssa.”

Stora Enso toistaa tulosohjeistuksensa, jonka mukaan vuoden 2023 operatiivinen liiketulos on merkittävästi pienempi kuin vuoden 2022 operatiivinen liiketulos. Viime vuonna operatiivinen liiketulos oli 1,9 miljardia euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös