Atrian IR-sivut

Atria aikoo käynnistää siipikarjalihan vienti Kiinaan

Atria on tähän asti vienyt Kiinaan sianlihaa. Seuraavaksi on vuorossa siipikarja.

Atria siipikarjatuotanto
Kuva: Atria Oyj.

Suomalaisen siipikarjan lihan viennin Kiinaan mahdollistava sopimus allekirjoitettiin ministeritapaamisessa Pekingissä viime viikolla. Atria pyrkii käynnistämään siipikarjan lihan viennin Kiinaan jo ensi kevään aikana.

Ministeri Sari Essayah ja Kiinan tullin varaministeri Wang Lingjun allekirjoittivat siipikarjanlihan vientiehtoja koskevan sopimuksen ja sopivat samalla elintarviketurvallisuusyhteistyön aloittamisesta. Viennin käynnistämiseksi tarvitaan protokollan lisäksi vielä joitakin yrityskohtaisia ja muita hallinnollisia toimia.

Atrian siipikarjaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä kertoo, että tämä on hieno mahdollisuus Atrialle ja koko suomalaiselle elintarviketuotannolle.

”Tavoitteenamme on käynnistää kanan lihan vienti Atrialta Kiinaan mahdollisimman pian. Meillä on olemassa vakiintuneet asiakassuhteet ja olemme jo käyneet alustavia neuvotteluja kiinalaisten asiakkaidemme kanssa. Kiinalaiset kuluttajat arvostavat atrialaista korkealaatuista ja antibioottivapaata kanan lihaa”, kertoo siipikarjaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä.

Ensi vuonna käyttöönotettava moderni siipikarjayksikkö Atrian Nurmon tuotantolaitoksella mahdollistaa siipikarjan viennin laajenemisen.

Atria oli ensimmäinen suomalaisyritys, joka sai sianlihan vientiluvan Kiinan markkinoille vuonna 2016.  

”Haluamme kiittää Suomen ja Kiinan viranomaisia, erityisesti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliota sekä edeltäviä ministereitä, tehdystä yhteistyöstä suomalaisen siipikarjan lihan viennin edistämiseksi”, Perälä toteaa.

Atria Suomen tuloskehitys on ollut vahvaa, mikä joka johtuu pääosin uuden siipikarjatehtaan ennakoitua paremmin sujuneesta käyttöönotosta. Lisäksi Atria Suomen myynnin rakenne on edellisvuotta parempi. 

Atria nosti tulosohjeistustaan syyskuussa. Yhtiö odottaa vuoden 2023 oikaistun liikevoiton olevan uudessa arviossa suurempi kuin edellisvuonna, jolloin se oli 49 miljoonaa euroa. Aiemmin Atria oli arvioinut, että vuonna 2023 oikaistu liikevoitto on pienempi kuin edellisvuonna.

Uuden tehtaan vaiheittaisesta käyttöönotosta Atria arvioi aiheutuvan aiempia odotuksia pienemmät kustannukset. Hankkeen valmistuminen etenee aikataulussaan, ja tehdas otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vuoden 2023 aikana yhtiö ottaa käyttöön merkittävän laajennuksen Sköllerstan tehtaalla Ruotsissa, ja uuden siipikarjatehtaan vaiheittainen käynnistäminen ja testaaminen aloitetaan Nurmossa. Nämä toimenpiteet aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia vuoden 2023 aikana. 

Kommentoi
Ylös
>