Indikaattorit

Onko USA menossa kohti taantumaa?

Yksi mittari ennustaa peräti 90 prosentin todennäköisyydellä taantuman.

Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksi.

Vaikka tulosluvut Yhdysvalloista ovat olleet positiivisia, on kuluttajien luottamus siellä laskussa ja taantuman uhka kasvanut.

Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksin tuoreimmat luvut luvut osoittavat, että amerikkalaiskuluttajien mielialat ovat heikentyneet neljättä kuukautta peräkkäin, 5,0 prosenttia marraskuussa.

Kuluttajien mielialoilla on Yhdysvalloissa iso merkitys talouskehityksen kannalta, sillä Yhdysvallat on suuri sisämarkkina, jossa viennin ja tuonnin merkitys on minimaalinen kulutuskysyntään verrattuna.

Kuluttajien pitkän aikavälin talousnäkymät heikkenivät 12 prosenttia, mikä johtui osittain kasvavasta huolesta korkeiden korkojen kielteisistä vaikutuksista. Myös Gazan ja Ukrainan jatkuvat sodat painoivat monien kuluttajien mielialoja.

Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksi antaa huolestuttavan kuvan yhdysvaltalaiskuluttajien luottamuksesta maansa taloutta kohtaan, arvioi Mandatum tuoreimmassa markkinakatsauksessaan.

”Kuluvan vuoden aikana on tullut tutuksi tarina siitä, että Yhdysvaltojen taloudella pyyhkii hyvin, kun Euroopan talous puolestaan kärsii tuskallisessa taloustilanteessa ilman merkkejä helpotuksesta. Viime aikoina on kuitenkin saatu erilaisia signaaleja siitä, että taantuma saattaa olla edessä myös Yhdysvalloissa”, Mandatum toteaa.

Esimerkiksi USA:n pienyrityksille myönnettyjen lainojen määrä Yhdysvalloissa on viime aikoina vähentynyt huomattavasti, ja pankit ovat kiristäneet lainanannon kriteerejään. Mandatumin mukaan tyypillisesti näin voimakas luotonannon vähentyminen on ennakoinut taantumaa.

”Historiallisen datan perusteella Yhdysvalloissa tällä hetkellä oleva lainanoton taso on 90 prosentin todennäköisyydellä johtanut taantumaan.”

Mandatum korostaa, että yksittäisen indikaattorin perusteella ei vielä voida tehdä merkittäviä päätöksiä taantumasta, mutta viime aikoina myös muut tekijät ovat antaneet viitteitä samaan suuntaan.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa 10- ja 2-vuotisten valtionlainojen pitkään negatiivisena pysynyt korkoero on alkanut kaventua. Näin on tapahtunut usein silloin, kun talous on ollut ajautumassa taantumaan”, Mandatum toteaa.

Kaikki merkit Yhdysvalloista eivät kuitenkaan ole synkkiä.

Tuoreet inflaatioluvut kertovat, että lokakuun kuluttajahintaindeksi nousi Yhdysvalloissa vuositasolla 3,2 prosenttia, kun kuukautta aiemmin vuosi-inflaatio oli 3,7 prosenttia. Syyskuuhun verrattuna kuluttajahintaindeksi ei noussut lainkaan. Ekonomistien mukaan bensiinin hinta oli lokakuun laskun suuri taustatekijä.

Laskeva inflaatio lisää todennäköisyyttä, että USA:n keskuspankki voisi ensi vuonna aloittaa asteittain korkojen alentamisen.

Kommentoi
Ylös
>