Kasvuosakkeet

Metso on houkuttelevasti hinnoiteltu osake kärsivällisen sijoittajan salkkuun

Konepajayhtiö Metso kohtaa lyhyen aikavälin haasteita. Pitkän aikavälin kasvuajureiden valossa osake on houkuttelevasti hinnoiteltu, arvioi OP.

OP:n mukaan Metso tarjoaa kestävää kehitystä kohtuullisella hinnalla. Päivitetyllä osake- ja ETF-listallaan pankki arvioi, että Metso hyötyy pitkällä aikavälillä akkumetallien kasvusta liikenteessä ja laitekantojen sähköistyessä.

Akkumetallien kysyntä on kovassa kasvussa. Se tarkoittaa OP:n mukaan huomattavia investointeja kaivosteollisuuteen.

Metso on tänä vuonna lanseerannut uusia akkumetallien käsittelyyn tarkoitettuja ratkaisuja ja investoi uuteen kapasiteettiin eri puolilla maailmaa. Viime heinäkuussa Metso ja kanadalainen Avalon allekirjoittivat aiesopimuksen akkumineraaleja tuottavan litiumtuotantolaitoksen rakentamisesta Kanadan Ontarioon.

Metso panostaa voimakkaasti myös energia- ja vesitehokkaisiin Planet Positive -tuotteisiinsa, joiden kysyntä kasvaa OP:n mukaan merkittävästi.

Yhtiön asiakkailla etenkin energia- ja vesi-intensiivisessä kaivosteollisuudessa on suuri kysyntä ympäristötehokkaille ratkaisuille.

OP:n mukaan Metson kivenmurskausliiketoiminta saattaa jatkossa hyötyä valtiollisista infrastruktuurirakentamisesta tukipaketeista. Näille tukipaketeille on paineita, koska rakennusteollisuus on niin Suomessa kuin eri puolilla maailmaa joutunut nopeasti haastavaan tilanteeseen.

Tosin tänä vuonna yhtiön kiviainesmurskauksen liiketoiminta on kohdannut haasteita, kun Euroopassa heikko markkinatilanne jatkui ja Pohjois-Amerikassa tilanne lyhyellä aikavälillä heikkeni odotetusti.

Planet Positive -tuotteiden myynti kasvaa vauhdilla

Kiviaineksen sekä mineraalien ja metallien jalostuksen hiilijalanjälki on merkittävä. Metson mukaan jopa viisi prosenttia maailman sähköstä kuluu malmien hienontamiseen – kivien murskaukseen ja jauhatukseen. Lisäksi mineraalien kysyntä kasvaa, malmien mineraalipitoisuudet heikkenevät ja vastuullisuusvaatimukset tiukentuvat.

Yhtiön mukaan useimpien johtavien kaivosyhtiöiden tavoite on nettonollan saavuttaminen viimeistään vuonna 2050. Tämä edellyttää energiatehokkuuden lisäämistä ja siirtymistä uusiutuvien energianlähteiden käyttöön, mitä varten tarvitaan merkittäviä teknologisia energia- ja vesitehokkuusinnovaatioita sekä laitteiden yhteensopivuutta uusiutuvan energian käyttöön.

Metson Planet Positive -tarjoama vähentää päästöjä ja auttaa yhtiön asiakkaita edistämään muita vastuullisuustavoitteitaan. Konepajayhtiön asiakkaiden suoran ympäristöjalanjäljen pienentämisen lisäksi Planet Positive -tuotteet voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä myös tuotteiden valmistus- ja toimitusvaiheissa. Lisäksi ne tarjoavat materiaalien kierrätysmahdollisuuksia.

Planet Positive -tuotteiden myynti kasvoi kolmannella vuosineljänneksen lopussa peräti 43 prosenttia lähes 1,5 miljardiin euroon viimeisten 12 kuukauden aikana, ja näiden kestävämpää mineraalien käsittelyä edistävien tuotteiden kysyntä on vahvaa.

Arvostuskertoimet aiempia vuosia alhaisemmat

OP:n mukaan Metson osakkeen voimakas lasku on tehnyt arvostuskertoimista houkuttelevia.

Osake hinnoiteltiin heinäkuun lopulla yli 11 euron hintaan, nyt osake noteerataan 8,9 euroon. Pankin mukaan markkina hinnoittelee tuloksen laskua lähivuosina, mutta yhtiön suuret asiakkaat kaivosteollisuudessa ovat ilmoittaneet investointiensa kasvavan myös ensi vuonna.

Analyytikoiden ensi vuoden konsensusennusteilla Metson P/E-kerroin on 13,4x ja EV/Ebitda-kerroin 7,9x. Molemmat arvostuskertoimet ovat viime vuosien keskimääräistä tasoa selvästi alhaisemmat.

Metson osinkotuotto saattaa analyytikoiden konsensusennusteen toteutuessa nousta lähes 4,2 prosenttiin.

Asiakkaat panttaavat investointeja

Kolmannella vuosineljänneksellä Metson saadut tilaukset laskivat 10 prosenttia heinä-syyskuussa ja olivat yhteensä 1,19 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta yhdellä prosentilla 1,32 miljardiin euroon, mutta analyytikoiden konsensusodotus oli korkeampi, 1,40 miljardia euroa.

Oikaistu EBITA nousi viisi prosenttia ja oli 213 miljoonaa euroa, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 232 miljoonaa euroa. Tuloskasvu siis jäi odotuksista.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoi, että yhtiön markkina-aktiviteetti jatkui kolmannella neljänneksellä odotusten mukaisena. Mineraalit-segmentissä kysyntä pysyi vakaana, kun taas Kivenmurskaus-segmentissä kysyntä heikkeni.

”Mineraalit-segmentin laiteliiketoiminnassa tekemiemme tarjousten määrä on korkealla, ja sähköistämiseen tarvittavien metallien, kuten kuparin, litiumin ja muiden akkumineraalien investointiaktiviteetti on vilkasta.”

Vauramon mukaan neljänneksen tilauskertymään vaikutti kuitenkin hitaus asiakkaiden päätöksenteossa, mikä johtui lähinnä makrotalouteen ja muihin ulkoisiin tekijöihin liittyvistä epävarmuuksista.

”Palveluiden kysyntä on säilynyt hyvänä asiakkaiden pyrkiessä parantamaan tuottavuuttaan. Myös laiteuusintojen ja -modernisointien kysyntä on vilkastunut”, Vauramo totesi.

Kommentoi
Ylös
>