Oma talous

Sähköpörssissä tapahtuu kummia, kun hinta painuu negatiiviseksi – ”uskomaton sotku”

Sähkömarkkinoilla on erikoinen tilanne perjantaina, kun hinta ei ohjaa tuotantoa ja kulutusta oikein.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo tiedotteessaan, että markkinatoimija lähetti torstaina pohjoismaiseen sähköpörssiin virheellisen sähkön myyntitarjouksen Suomen tarjousalueelle koko vuorokaudelle perjantaille 24. marraskuuta.

Sähkön hinnat ja määrät laskettiin virheellisen tarjouksen perusteella, jonka pohjoismaista sähkömarkkinaa hoitava Nordpool oli jostain syystä hyväksynyt.

Virheellisen tarjouksen oli antanut norjalainen energiayhtiö Kinect Energy AS, joka tarjosi erehdyksessä Suomeen keskimäärin lähes 5 800 megawattia tunnissa vuorokauden jokaiselle tunnille. Määrä vastaa puolta Suomen ennustetusta sähkönkulutuksesta.

Tämän seurauksena Suomen aluehinta iltapäivästä ja illalla romahti negatiiviseksi. Sähköpörssin hinta oli alhaisimmillaan -50 senttiä kilowattitunnilta.

Markkinahinta perjantaille on muodostunut sellaisen sähkön varassa, jota ei ole tuotettavissa.

Fingridin mukaan virheen vuoksi sähkömarkkinoiden hinta ei ohjaa tuotantoa ja kulutusta oikein. Markkinatoimijoilta on pyydetty toimia päivän sisäisillä markkinoilla, jotta virheellisen hinnan johdosta markkinoilta poistunut tuotantokapasiteetti saadaan takaisin tuotantoon.

Viime kädessä kantaverkkoyhtiö Fingrid tekee toimia tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseksi. Sähkötehon riittävyys perjantaina näyttää hyvältä, käytettävissä on sama sähkön tuotantokapasiteetti kuin tänään torstaina ja myös kulutus on samoin lukemissa, Fingrid vakuuttaa.

Perjantain hintataso on muodostunut virheellisen kaupankäynnin perusteella eikä kuvasta sähköjärjestelmän todellista tilaa.

Fingrid toivoo, että kuluttajat eivät reagoisi sähkön halpaan pörssihintaan lisäämällä kulutusta, vaan toimisivat kuten tavallisena perjantaina, normaalilla kulutuksella. Tällä tavoin kuluttajat voivat omalta osaltaan auttaa tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä erikoinen sähkömarkkinoiden tilanne on osoitus huolestuttavasta virheestä. Hän ihmettelee, kuinka sellainen tarjous oli saattanut päästä lähtemään norjalaisyhtiöltä ja vieläpä tulla hyväksytyksi sähköpörssissä.

X:ssä Leskelä kertoo, että kyseessä on on ”uskomaton sotku ja ennen kokematon tilanne”.

”Valtava virhetarjous mennyt sekä tarjoajan että pörssin järjestelmistä läpi. Vaikuttaa kaikkiin osapuoliin markkinoilla”, hän toteaa.

Energiateollisuus ry:n videolla selvennetään sähköenergian hinnanmuodostuksen mekanismi.

Lue myös tämä: Bloggaaja sai pörssisähköllä huomattavat säästöt

Kommentoi
Ylös
>