Raaka-aineet

Asiantuntija: Spekulantit ajavat raakaöljyn hintaa alas

Raakaöljyn hinta on laskenut voimakkaasti. Syitä voi olla monia.

Öljyn hintaan kohdistuu nyt selviä laskupaineita. Yhdysvaltain raakaöljyn hinta laski torstaina viii prosenttia, kun varastot kasvoivat ja teollisuustuotanto laski. WTI-laatu on laskenut kuukaudessa lähes 13 prosenttia.

Yhdysvaltain raakaöljyvarastot kasvoivat viime viikolla 3,6 miljoonalla tynnyrillä, kun taas tuotanto pysyi ennätyksellisessä 13,2 miljoonassa tynnyrissä, kertoo kansainvälinen energiajärjestö (IEA).

Varainhoitoyhtiö ING:n raaka-aineanalyytikot Warren Patterson ja Ewa Manthey kertovat MarketWatch-sivustolle, että raakaöljyvarastot ovat noin 439 miljoonaa tynnyriä, mikä on viiden vuoden keskiarvon alapuolella. Varastotasot ovat kuitenkin palaamassa takaisin kohti tälle vuodenajalle tyypillisempää tasoa.

Kiinassa raakaöljyn jalostuksen tuotantomäärä hidastui lokakuussa 2,8 prosenttia 15,1 miljoonaan tynnyriin päivässä syyskuun ennätyskorkeasta tasosta, mikä viittaa kysynnän hidastumiseen maailman toiseksi suurimmassa taloudessa.

Kiinan pandemian jälkeisen talouden uudelleen avautumisen vaikutus öljyn hintaan on haihtumassa, sanoo S&P Global Commodity Insights -yhtiön öljymarkkinatutkimuksen johtaja Jim Burkhard uutistoimisto CNBC:lle.

Samaan aikaan Yhdysvallat tuottaa enemmän öljyä kuin mikään maa on tuottanut koskaan aiemmin, puhumattakaan Kanadan, Brasilian ja Guyanan tuotannosta, Burkhard toteaa.

Burkhardin mukaan öljyn kysyntä hidastuu tyypillisesti talvella kausiluonteisesti.

”Kun tarjonta kasvaa voimakkaasti OPEC:n ulkopuolelta ja kysyntä vähenee kausiluonteisesti, se johtaa tällaiseen tilanteeseen”, Burkhard sanoi.

Raakaöljyn hinnanlasku näyttää johtuvan kysyntään liittyvistä huolista, arvioi SIA Wealth Managementin päämarkkinastrategi Colin Cieszynski MarketWatchille.

Burkhardin tavoin myös Cieszynski arvioi, että öljyn kysynnässä näyttää myös kausiluonteisilla tekijöillä olevan merkitystä.

”Raakaöljy on laskenut bensiinin ohella kesän ajo- ja lentomatkustuskauden päätyttyä, kun taas maakaasu on ollut viime aikoina vakaata”, hän kertoo.

Öljynviejämaiden järjestö OPEC on puolestaan syyttänyt keinottelijoita viimeaikaisesta hintojen laskusta ja torjunut negatiivisen mielialan liioiteltuna.

OPECin mukaan Kiinan raakaöljyn tuonti on edelleen hyvässä vauhdissa, sillä se kasvoi lokakuussa 11,4 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Järjestö viittaa myös Yhdysvaltojen vahvaan talouskasvuun kolmannella vuosineljänneksellä ja toteaa, että Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa Kiinan talouden kasvavan 5,4 prosenttia tänä vuonna.

”Edellä mainituista terveistä ja tukevista markkinoiden perustekijöistä huolimatta öljyn hinta on viime viikkoina laskenut lähinnä rahoitusmarkkinoiden keinottelijoiden vetämänä”, järjestö toteaa kuukausiraportissaan.

Price Futures Group -yhtiön öljyasiantuntija Phil Flynn uskoo, että hedgerahastot myyvät lyhyeksi eli shorttaavat voimakkaasti öljyfutuureja ja ajavat markkinoita alaspäin.

”Markkinat ovat tällä hetkellä enemmän rahapeliä kuin fundamenttipeliä”, hän kertoo CNBC:lle.

Flynnin mukaan on ratkaisevaa, miten OPEC reagoi 26. marraskuuta pidettävässä kokouksessaan.

”OPEC uskoo edelleen, että keinottelijat ohjaavat markkinoita, joten on mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö ne suunnittelemaan jotain vapaan pudotuksen pysäyttämiseksi”, hän toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös