Markkinakommentit

Minne kannattaa sijoittaa vuonna 2024? Näin suosittelee jättipankki

Ensi vuosikin voi tarjota sijoittajalle hyviä tuottomahdollisuuksia.

Japani vuori Fuji talous
Japani on yksi Morgan Stanleyn suosikkimarkkinoista vuonna 2024.

Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla jättipankki Morgan Stanleyn strategit suosittelevat sijoittajille kärsivällisyyttä ja valikoivuutta. Rahapolitiikasta johtuvat globaalin kasvun riskit ovat edelleen suuret, ja vastatuulet yritysten tuloskehityksessä voivat jatkua vuoden 2024 alkupuolelle asti ennen kuin elpyminen alkaa.

Kuitenkin vuoden jälkipuoliskolla inflaation lasku johtaa luultavimmin rahapolitiikan keventämiseen, mikä tukee kasvua, pankki ennustaa.

Morgan Stanleyn sijoitusjohtaja ja Yhdysvaltojen osakestrategian pääjohtaja Mike Wilson odottaa, että tuloskasvu pysyy vahvana vuoteen 2025 asti.

”Positiivinen operatiivinen vipuvaikutus ja tekoälyn tuoma tuottavuuden kasvu johtavat todennäköisesti katteiden kasvuun”, Wilson toteaa.

Osakemarkkinoilla Morgan Stanley näkee Yhdysvaltojen tilanteen parempana kuin kehittyvillä markkinoilla tai Euroopassa. Jenkkiosakkeilla on edessä paremmat näkymät erityisesti, jos talouden taantumassa ei nähdä pehmeää laskua. Jyrkässä taantumassa laatuosakkeet menestyvät paremmin ja niitä löytyy enemmän rapakon takaa.

Morgan Stanley on listannut seuraavat näkemyksensä vuodelle 2024.

Korkosijoitukset loistavat

Yksi maailmanlaajuinen valopilkku ensi vuonna on korkealaatuiset korkosijoitukset, Morgan Stanley uskoo.

Pankki ennustaa Yhdysvaltain valtionlainojen 10 vuoden tuoton olevan 3,95 prosenttia ja Saksan liittovaltion joukkolainojen 1,8 prosenttia vuoden 2024 loppuun mennessä. Koska korot ovat nyt noita ennusteita korkeampia, tarkoittaisi korkojen lasku valtiolainojen markkina-arvojen nousua.

Pankki ennustaa, että vuodesta 2024 tulee todennäköisesti hyvä vuosi korkosijoittamiselle. Korkealaatuiset velkakirjat tarjoavat edelleen houkuttelevia tuottoja, etenkin kun niitä verrataan muiden omaisuuserien riski-tuottosuhteisiin.

Osakkeissa Japani suosikkimarkkinoina

Japanin keskuspankki on ollut poikkeus keskuspankkien joukossa ja se on pitänyt korot matalina kasvun vauhdittamiseksi. Siksi Morgan Stanley suosii japanilaisosakkeita.

Jenkkiosakkeet Morgan Stanley suosittaa pitämään peruspainossa. Kahden viime vuoden aikana Yhdysvaltojen osakkeiden näkymät olivat synkemmät kuin missään muualla maailmassa. Vuodesta 2024 on kuitenkin tulossa erilainen, sillä yhdysvaltalaisten osakkeiden odotetaan saavuttavan parempia tuloksia kuin eurooppalaisten tai kehittyvien markkinoiden osakkeiden, etenkin kun keskuspankit maailmanlaajuisesti tähtäävät korkotavoitteisiinsa. 

Yhdysvalloissa terveydenhuollon ennustetaan tuottavan paremmin, ja Morgan Stanley suosii myös teollisuusosakkeita suhteessa muihin syklisiin sektoreihin.

Kehittyvät markkinat alipainossa

Kehittyvien markkinoiden osakkeisiin kohdistuu esteitä, kuten dollarin vahvistuminen sekä vaimea kasvu Kiinassa, jossa poliittiset päättäjät kohtaavat velkaantumisen, väestökehityksen ja deflaation kolmoishaasteen.

Näitä riskejä lisäävät yritysten keskittyminen toimitusketjujen monipuolistamiseen geopoliittisten jännitteiden ja pandemia-aikakauden häiriöiden aiheuttamien seurausten keskellä.  

Morgan Stanley alipainottaa kehittyvien markkinoiden osakkeita – Meksikoa ja Intiaa lukuun ottamatta.

Kiinan vaisu kasvu painaa kehittyviä markkinoita yleisesti, ja lisäksi on olemassa riski, että Kiinan talous joutuu velka-deflaation syöksykierteeseen.

Meksiko ja Intia ovat poikkeuksia

Vaikka Morgan Stanley ei suosi kehittyviä markkinoita yleisesti, näkee se Meksikon ja Intian osakemarkkinoilla mahdollisuuksia.

Meksiko hyötyy siitä, että Yhdysvallat hakee todennäköisesti liittolaisia, jotka ovat maantieteellisesti lähellä ja poliittisesti samoilla linjoilla. Kauppajännitteet, toimitusketjujen vaikeudet ja geopoliittiset huolenaiheet vievät Yhdysvaltoja kauemmas Kiinasta.

Tässä kaikesta Meksiko saattaa hyötyä.

Tässä irrottautumisprosessissa amerikkalaiset teollisuusyritykset siirtävät tuotantoa lähemmäs kuluttajia Yhdysvalloissa ja pois Aasiasta. Meksiko tarjoaa ilmeisten maantieteellisten etujensa lisäksi suuren ja halvan työvoiman sekä vapaakauppasopimuksia Yhdysvaltojen ja Euroopan kanssa.

Kun yhdysvaltalaiset yritykset kääntyvät yhä useammin eteläisen naapurinsa puoleen tukeakseen toimitus- ja arvoketjujaan, se todennäköisesti vauhdittaa Meksikon BKT:n kasvua investointien lisääntyessä, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia sekä yrityksille että sijoittajille.

”Jos Yhdysvaltojen teollisuudesta halutaan tehdä vähemmän riippuvaista Kiinasta, uskomme, että tie kulkee Meksikon kautta”, sanoo Morgan Stanley Researchin osakeanalyytikko Nikolaj Lippmann.

Intian osakemarkkinoiden osakekohtaisten tulosten pankki ennustaa kasvavan selvästi enemmän kuin muilla kehittyvillä markkinoilla.

Alipaino hyödykkeissä

Öljyn hinnan Morgan Stanley ennustaa pysyvän suhteellisen vakaana vuonna 2024. Geopolitiikka on edelleen huolenaihe, kun taas kulta vaikuttaa yliarvostetulta.

Poikkeuksena voi olla kupari, joka voi kehittyä paremmin Kiinan odotettua vahvemman kysynnän ansiosta.

Lue myös tämä: Vuosi 2024 tarjoaa houkuttelevia tuottomahdollisuuksia sekä osakkeissa että korkosijoituksissa

Kommentoi
Ylös
>