Ovaro Kiinteistösijoituksen IR-sivut

Ovaro jatkaa aktiivista kiinteistökehittämistä Jyväskylässä

Ovaron tavoitteena on hankkia kehityskohteita kasvukeskuksista. Uusin hankinta tukee tätä linjaa.

Ovaro Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Marko Huttunen. Kuva: Henri Elo.

Ovaro Kiinteistösijoitus on suomalaisiin asuntoihin ja toimitiloihin sijoittava pörssiyhtiö, joka omistaa, kehittää, vuokraa, ostaa, myy ja rakennuttaa asuntoja, sekä kaupallisia ja julkisia kiinteistöjä. Yhtiön ydintoimintaa on jatkuva ja aktiivinen kiinteistö- ja aluekehittäminen.

Osta-kehitä-myy on vakiinnutettu yhtiön liiketoimintamalliksi. Ovaro hankkii kehityskohteita eri kiinteistösegmenteistä, toteuttaa kiinteistön kehitystyöt ja myy kohteet sijoittajille tai käyttäjille.

Ovaron toimintamalli on maistunut sijoittajille. Osake on rakennusmarkkinoiden haastavasta tilanteesta huolimatta noussut vuodessa 32 prosenttia.

Ovaro Kiinteistösijoitus kertoo nyt tiedotteessaan ostaneensa Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevan kauppakeskus Forumin kiinteistön. Kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 16 400 neliömetriä.

Omalla tontilla oleva kiinteistö on rakennettu pääosin 70- ja 80-luvuilla. Viimeisimmät peruskorjaukset on toteutettu 2020-luvulla.

Hyvät kiinteistökehitysmahdollisuudet

Kohteen velaton kauppahinta on 7,0 miljoonaa euroa. Vuokrausaste on tällä hetkellä noin 60 prosenttia ja nettotuotto noin 13 prosenttia.

Ovaro rahoittaa hankinnan kassavaroilla ja pankkilainalla.

Hankinnalla on myönteinen vaikutus yhtiön tulokseen. Yhtiön 22. helmikuuta antama ohjeistus siitä, että vuoden 2024 tilikauden tulos paranee vuodesta 2023, pysyy ennallaan.

”Jyväskylän Forum sijaitsee keskeisellä paikalla Jyväskylän ydinkeskustassa. Forumin kauppakeskus on tunnettu maamerkki Jyväskylän ydinkeskustassa. Näen, että kohde tarjoaa hyvän kehitysmahdollisuuden vuokrausasteen ja nettotuottojen kasvattamisen kautta. Samalla Ovaro toteuttaa strategiaansa hankkimalla kehityskohteita kasvukeskuksista, joihin yhtiö voi luoda uutta arvoa omalla kehitystyöllään”, Toimitusjohtaja Marko Huttunen kertoo.

Ovaro on muutoinkin ollut aktiivinen Jyväskylässä.

Yhtiö toteutti Jyväskylän Kukkulan kaupan ja käynnisti alueen rakennuskannan vuokraus- ja kehittämistoimet sekä kaavoitustyöt. Kuluvan vuoden helmikuussa Ovaro solmi pitkän vuokrasopimuksen Keskon kanssa K-Marketin rakennuttamisesta Jyväskylässä sijaitsevaan toimisto- ja liikekiinteistöön. 

Ovaro on pitkäjänteisesti ja strategiansa mukaisesti luopunut vanhoista, korjausvelkaisista asunnoista maakuntakaupungeista. Huttusen tullessa taloon helmikuussa 2020 yhtiö omisti 1 300 asuntoa eri puolilla Suomea. Satoja asuntoja oli myyty jo sitä ennen.

Ovarolla on lukuisia hankkeita vireillä. Osa niistä etenee ja toisaalta asuntosektorin hankkeissa on hiljaisempaa. Esimerkiksi Pappilan hotellihanke Jyväskylässä etenee ja kohteeseen on saatu rakennuslupa.

Odotuksissa tulosparannus vuonna 2024

Yhtiön operatiivinen EPRA-tulos säilyi tilikaudella 2023 lähes ennallaan 0,92 miljoonassa eurossa (2022: 1,0), mutta nousi viimeisellä neljänneksellä 0,15 miljoonasta eurosta 0,30 miljoonaan. Nämä luvut kuvaavat operatiivista toimintaa kulujen, korkojen ja verojen jälkeen – ennen myyntivoittoja, -tappioita ja arvonmuutoksia.

Vuokraustoiminnan kannattavuus parani sekä koko vuonna että viimeisellä neljänneksellä, kun nettotuotto suhteutetaan liikevaihtoon. Nettotuotto tarkoittaa vuokratulojen ja hoitovastikkeiden erotusta.

Sijoituskiinteistöjen nettotuotto eli kiinteistöjen arvoon suhteutettu tuotto oli joulukuussa 2023 vuositasolle muunnettuna 6,9 prosenttia, eli samalla tasolla kuin koko vuonna 2022.

Lukuja tulkittaessa on huomattava, että yhtiö panostaa aiempaa enemmän kiinteistökehitykseen, jolloin osa toimitiloista on kehityksen alla.

Ovaro Kiinteistösijoitus ohjeistaa, että vuoden 2024 tilikauden tulos paranee vuodesta 2023. Viime tilikauden tulos oli 2,6 miljoonaa euroa.

Kommentoi
Ylös
>