Markkinakommentit

Pörssikonkari: Tuloskaudesta ei ole tulossa tulosparannuksen voittokulkua

Kuluvalla tuloskaudella poikkeuksellisen moni yhtiö on raportoinut tappiollisen tuloksen.

Kuva: Hannu Angervuo.

Lähes neljännes Helsingin pörssin päälistan yhtiöistä on jo raportoinut ensimmäisen neljänneksen numerot.

Tuloskausi on sujunut liikevaihdon kehityksen osalta odotetun vaisusti. Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo laskee, että tähän mennessä raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on laskenut ensimmäisellä neljänneksellä 11,8 prosenttia. Keskimmäisen yhtiön liikevaihto on laskenut 1,4 prosenttia.

Tuloskehityksessä tilanne näyttää hieman valoisammalta.

Angervuon laskelmien mukaan raportoineiden yhtiöiden oikaistu liikevoitto on noussut 8,3 prosenttia ja on jo 3,2 miljardia euroa. Tosin keskimmäisen yhtiön liikevoitto on laskenut 10,3 prosenttia, vaikka analyytikoiden ennusten keskimmäisen yhtiön liikevoitosta oli kasvua +3,7 prosenttia. Raportoineiden yhtiöiden tulos rahoituserien jälkeen on yhteenlaskettuna 3,2 miljardia ja kasvua vuoden takaiseen on kertynyt +10 prosenttia.

Tuloskehitys on kuitenkin muutamien yhtiöiden varassa.

”Sekä liikevoiton että tuloksen rahoituserien jälkeen kasvu johtuu lähinnä kolmen suuren yrityksen Koneen, Nokian ja Nordean tuloksista. Keskimmäisen yhtiön tulos rahoituserien jälkeen on laskenut 11,0 prosenttia vuoden takaisesta”, Angervuo toteaa.

Raportoineista yhtiöistä on pystynyt parantamaan liikevoittoa tai tulosta rahoituserien jälkeen 44 prosenttia ja tulos on heikentynyt 56 prosentilla raportoineista yhtiöistä.

”Tappiollisen tuloksen on kirjannut harvinaisen moni yhtiö (24 prosenttia) huomioiden tuloskauden alun. Yleensä huonoin joukko yrityksistä raportoi viimeisenä”, pörssikonkari muistuttaa.

Vaikka tulossummasta vielä runsas puolet puuttuu, ensimmäisestä neljänneksestä ei ole tulossa tulosparannuksen voittokulkua, pörssikonkari ennustaa.

”Syy kehnoon tulostasoon on heikko taloustilanne erityisesti vientiyhtiöillä, mutta myös viime vuoden ensimmäinen neljännes oli vielä osa suhdannehuippua. Pörssiyhtiöiden tulosromahdus alkoi vasta viime vuoden toisella neljänneksellä. Tänä vuonna tulosparannus ajoittuu jälkimmäiselle vuosipuoliskolle.”

Loppuviikolla tulee tiedot vielä lähes 40 yhtiön tulostiedot.

Taulukko: Hannu Angervuo.
Kommentoi
Ylös
>