Asunnot ja kiinteistöt

Kuluttajaluottamuksen romahdus painanut asunnon ostoaikeet historiallisen alas

Epävarmuus työpaikan säilymisestä kaivertaa kuluttajien mieliä.

Kuluttajien tunnelmat ovat entistäkin synkemmät. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa -12,6, kun se oli maaliskuussa -9,4 ja helmikuussa -9,5. Vuotta aiemmin huhtikuussa luottamusindikaattori sai arvon -7,9.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,5. Tiedot perustuvat kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. huhtikuuta 1 211 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien näkemykset sekä omasta että Suomen taloudesta heikkenivät huhtikuussa maaliskuuhun ja myös vuodentakaiseen verrattuna.

Huhtikuussa kuluttajien odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua oli synkällä tasolla. Myös oman talouden osalta odotus ja varsinkin nykytilan arvio olivat hyvin heikot.

Suomen taloustilanteen odotetaan heikentyvän

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajista jopa 33 prosenttia arvioi huhtikuussa, että heidän oman taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin. Kuluttajista 20 prosenttia piti omaa talouttaan kyselyhetkellä edellisvuotista vahvempana.

Huhtikuussa peräti 74 prosenttia kuluttajista oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin, ja vain neljä prosenttia näki sen parempana.

Huhtikuussa kuluttajien arvio kyselyhetken inflaatiosta ja odotus hintojen muutoksesta vuoden kuluttua jatkoivat vähittäistä laskuaan. Kaikkiaan arviot inflaatiosta olivat edelleen melko korkeat.

Huhtikuussa ajankohtaa pidettiin edelleen hyvin huonona lainanotolle ja myös säästämiselle. Kuluttajista vain 12 prosenttia arvioi ajan otolliseksi lainan ottamiselle ja 38 prosenttia piti säästämistä kannattavana. Samalla aikomuksia lainanottoon oli huhtikuussa hieman tavanomaista vähemmän. Kuluttajista 14 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Huhtikuussa ajankohtaa pidettiin edelleen hyvin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle. Kuluttajista vain 12 prosentin mielestä hetki oli otollinen hintaville hankinnoille.

”Kuluttajien kipuilu jatkui huhtikuussa, kun kuluttajien arvio oman talouden tilasta ja odotukset Suomen talouskehityksestä heikkenivät jälleen. Kun vielä tovi sitten luottamuspula selittyi korkealla inflaatiolla, on epävarmuuden syy vaihtunut työpaikan menettämisen pelkoon. Asunnonostoaikeet olivat yhä alamaissa ja kuluttajat näyttävät selvästi odottavan korkojen laskua sekä uutisia taantuman taittumisesta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa synkkeni huhtikuussa edelleen. Kuluttajista vain 11 prosenttia odotti, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 58 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Asunnonostoaikeet poikkeuksellisen vähäisiä

Tilastokeskuksen mukaan asunnon ostoaikeet pysyivät laimeina: uusi asunto oli mielessä hyvin harvalla kuluttajalla. Sen sijaan aikeet kodin peruskorjaamiseen lisääntyivät huhtikuussa keskimääräiselle tasolleen.

Kuluttajien asunnonostoaikeet laskivat huhtikuussa alimmilleen sitten toukokuun 1999. Kodeissa kaivataan vielä todisteita korkojen laskusta ja taantuman hellittämisestä, Keskinen toteaa viestipalvelu X:ssä.

Keskisen mukaan yleinen talouspessimismi näyttäisi tarttuneen suomalaisiin kuluttajiin lakkoaaltojen jälkeen, kun oman talouden tulevaisuus nähtiin jälleen huhtikuussa selvästi Suomen talouden näkymiä paremmaksi.

”Yritysten luottamus on romahtanut rakennusalalla hyvin heikon tilauskannan ja henkilökuntaodotuksen vuoksi, mutta teollisuuden, vähittäiskaupan ja palveluiden osalta tilannetta ei voi pitää täysin sysimustana”, Keskinen toteaa.

”Vaikka rakennusalan luottamus on ollut käytännössä alimmillaan sitten finanssikriisin ja muiden toimialojen osaltakin luottamuksen suunta on ollut laskeva, voi Suomen kasvunäkymä elpyä jo vuoden loppua kohti mentäessä”, Keskinen ennustaa.

Keskinen toteaa, että keskimääräisen kuluttajan voisi arvioida olevan nyt keskimääräistä yritystä pessimistisempi ja laajoilta irtisanomisaalloilta vältyttäneen kaikesta kurjuudesta huolimatta tänä vuonna.

Kommentoi
Ylös
>