Näin Steve Jobs nosti konkurssikypsän Applen maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi

Legendaarinen yritysjohtaja Steve Jobs nosti Applen markkina-arvoa 14 vuodessa käsittämättömät 9000 prosenttia.
Steve Jobs Apple Steve Jobs Apple
Steve Jobs Apple

Steve Jobs oli yksi maailman tunnetuimmista ja ikonisimmista yritysjohtajista. Hän ei pelkästään ollut perustamassa Applea, vaan myös loi sen nahan uudestaan oltuaan välissä pois yhtiön johdosta.

Jobs oli amerikkalainen yrittäjä ja liike-elämän visionääri, joka perusti Applen vuonna 1976 yhdessä Steve Wozniakin ja Ronald Waynen kanssa. Heidän ensimmäinen tuotteensa oli Apple I -tietokone, jota seurasi menestyksekkäämpi Apple II.

Vuonna 1984 Apple lanseerasi Macintosh-tietokoneen, joka oli ensimmäinen laajasti kaupallinen tietokone, jossa oli graafinen käyttöliittymä ja hiiri.

Vuonna 1985 Jobs erosi Applesta johtuen erimielisyyksistä yhtiön hallituksen kanssa. Hän perusti NeXT Inc. -yhtiön, joka kehitti korkean suorituskyvyn työasemia. NeXTin teknologia muodosti myöhemmin perustan Mac OS X -käyttöjärjestelmälle.

Apple osti NeXTin vuonna 1996, jolloin Jobsista tuli ensin Applen neuvonantaja ja myöhemmin väliaikainen toimitusjohtaja.

Legendaarinen yritysjohtaja palasi vuonna 1997 Applen ruoriin.

Applen moninaiset vaikeudet

Apple oli tuolloin monella tavalla suurissa vaikeuksissa. Yhtiöllä oli laaja ja sekava tuotevalikoima, jossa oli paljon päällekkäisyyksiä ja epäselvyyksiä. Tämä aiheutti kuluttajille ja jälleenmyyjille vaikeuksia ymmärtää, mitä tuotteita ostaa tai myydä.

Apple kohtasi kovaa kilpailua erityisesti Microsoftilta ja PC-valmistajilta, jotka käyttivät Windows-käyttöjärjestelmää. Windows-tietokoneiden markkinaosuus oli kasvanut huomattavasti, ja Apple jäi yhä enemmän jälkeen.

Apple oli vaihtanut useita toimitusjohtajia lyhyessä ajassa, mikä aiheutti epävakautta ja epävarmuutta yhtiön johdossa. Tämä vaikutti negatiivisesti yhtiön strategisiin päätöksiin ja suuntaan. Yhtiö oli menettänyt innovatiivisuutensa ja kyvyn tuoda markkinoille uusia, jännittäviä tuotteita.

Monet Applen tuotteista olivat vanhentuneita tai eivät pystyneet kilpailemaan markkinoiden johtavien tuotteiden kanssa.

Applella oli vaikeuksia ylläpitää vahvaa suhdetta ohjelmistokehittäjiin, mikä vaikutti negatiivisesti Mac-alustan ekosysteemiin. Tämä johti siihen, että monia suosittuja ohjelmistoja ei ollut saatavilla Macille, mikä heikensi Macin houkuttelevuutta.

Kaiken kukkuraksi Applen brändi oli kärsinyt kolhuja, ja yhtiö nähtiin usein epäonnistuneena ja vanhentuneena. Tämä vaikutti sekä kuluttajien että sijoittajien luottamukseen yhtiötä kohtaan.

Jobs ylsi häikäiseviin tuloksiin

Jobsin tullessa takaisin yhtiöön, sen markkina-arvo oli noin kolme miljardia dollaria. Vuoteen 2011 mennessä, jolloin Jobs luopui toimitusjohtajan tehtävästään, Applen arvo oli noussut yli 350 miljardiin dollariin.

Applen osakekurssi nousi tuona ajanjaksona käsittämättömät 9 000 prosenttia.

Jobsin johdolla Apple nousi konkurssin partaalta yhdeksi maailman arvokkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista yrityksistä. Tällä hetkellä Apple on markkina-arvoltaan maailman suurin yhtiö, jonka jälkeen jäävät sellaiset teknojättiläiset kuin Microsoft, Nvidia ja Alphabet.

Kuinka Jobs tämän häikäisevän tempun teki?

Steve Jobs toteutti useita merkittäviä toimenpiteitä, jotka auttoivat pelastamaan yhtiön ja kääntämään sen suunnan.

Useita onnistuneita muutoksia

Jobs ei tyytynyt hienosäätöön, vaan hän ravisteli konkurssikypsää yhtiötä joka kulmalta.

Ensinnäkin Jobs järjesti yhtiön hallituksen uudelleen ja toi siihen uusia jäseniä, kuten Googlen Eric Schmidtin ja Intuitin Bill Campbellin, mikä toi uutta johtajuutta ja näkemyksiä yhtiöön.

Steve Jobs tunnettiin legendaarisesta tarkkuudestaan, pakkomielteestään ja kyvystään rakentaa maailmanluokan tiimejä. Hän toi Tim Cookin tehostamaan operaatioita ja työskenteli tiiviisti design-päällikkö Jony Iven kanssa luodakseen tuotteita, jotka olivat paitsi kauniita myös toiminnallisia.

Jobs havaitsi, että Applella oli liian monta päällekkäistä ja hämmentävää tuotevalikoimaa. Hän yksinkertaisti tuoteportfolion neljään pääkategoriaan: kuluttajat, ammattilaiset, pöytäkoneet ja kannettavat tietokoneet. Tämä johti tuotteiden, kuten iMac, Power Macin, iBookin ja PowerBookin, kehittämiseen ja markkinoille lanseeraukseen.

Vuonna 1998 Apple lanseerasi iMacin, joka oli innovatiivinen all-in-one-pöytätietokone. Sen värikäs ja futuristinen muotoilu erottui kilpailijoista, ja se sai nopeasti suosiota kuluttajien keskuudessa. iMacin menestys toi Applelle lisäksi kaivattua kassavirtaa ja paransi sen brändikuvaa.

Jobs solmi strategisia kumppanuuksia, joihin kuului myös tärkeä yhteistyö yhtiön kilpailijan Microsoftin kanssa. Microsoft investoi 150 miljoonaa dollaria Appleen ja sitoutui jatkamaan Microsoft Office -ohjelmiston kehittämistä Macille. Tämä liittouma auttoi vakauttamaan Applea taloudellisesti ja vakuuttamaan sijoittajat.

Applen tuotteiden renessanssi

Jobs painotti laadukasta muotoilua ja käyttäjäystävällisyyttä. Hänen johdollaan Apple keskittyi luomaan tuotteita, jotka yhdistivät esteettisen muotoilun ja teknologisen innovaation. Tämä ajattelutapa johti tuotteisiin, jotka olivat sekä visuaalisesti houkuttelevia että teknisesti edistyneitä.

Jobsin paluun jälkeen Apple kehitti useita uusia tuotteita ja palveluita, kuten iPod (2001), iTunes Store (2003), iPhone (2007) ja iPad (2010). Nämä innovaatiot eivät vain monipuolistaneet Applen tuotevalikoimaa, vaan myös loivat uusia markkinoita ja vahvistivat yhtiön asemaa teknologia-alan johtajana.

Suomalaisille iPhone oli sikäli ikävä tuote, että se osaltaan aloitti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan lähtölaskennan. Applen älypuhelin yhdisti puhelimen, iPodin ja internet-selaimen yhdeksi laitteeksi. Tämä yhdistelmätuote poisti tarpeen kantaa useita laitteita ja teki digitaalisten tehtävien hoitamisesta saumattomampaa.

Vuonna 2008 lanseerattu App Store mahdollisti kolmansien osapuolten sovellusten lataamisen ja asentamisen helposti. Tämä loi aivan uuden ekosysteemin ja alustan, joka rohkaisi kehittäjiä luomaan innovatiivisia sovelluksia. App Store muuttui nopeasti valtavaksi markkinapaikaksi, joka tarjosi kaikenlaisia sovelluksia viihteestä tuottavuuteen.

Lisäksi iPhone erottui kilpailijoista tyylikkäällä ja yksinkertaisella muotoilullaan. Jony Iven johdolla luotu esteettinen ja ergonominen design yhdisti kauneuden ja toiminnallisuuden, mikä teki iPhonesta houkuttelevan kuluttajille.

Jobs oli mestari markkinoinnissa ja brändäyksessä. Hän loi Applen tuotteille ikoniset markkinointikampanjat, kuten ”Think Different” -mainoskampanjan, joka auttoi erottamaan Applen kilpailijoista ja vahvisti sen brändin ainutlaatuisuutta ja innovatiivisuutta.

Jobsin paluu toi mukanaan uuden yrityskulttuurin, joka korosti luovuutta, intohimoa ja täydellisyyttä. Hän vaati korkeaa laatua kaikilla tasoilla ja loi ympäristön, jossa innovaatioita arvostettiin ja edistettiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

OP: Kesko on houkutteleva sijoitus pitkäjännitteiselle sijoittajalle

Seuraava artikkeli
hitsaaja teollisuus tuotanto työntekijä palkansaaja

EK:n suhdannebarometri: Vain yksi este yritysten kasvulle