Luottoluokittaja Fitch kertoi perjantaina alentaneensa Suomen luottokelpoisuutta koskevan näkymän vakaasta negatiiviseksi.
Fitch vahvisti nykyisen luottoluokituksen pysyvän kuitenkin toiseksi parhaassa tasolla AA+.
Luottoluokituksen laskun syyksi Fitch ilmoittaa Suomen heikon talouskasvun ja hallituksen riittämättömät toimet valtiontalouden tasapainottamiseksi. Näkymien muuttaminen negatiiviseksi tuo mukanaan riskin Suomen luottoluokituksen laskusta seuraavan kahden vuoden kuluessa.
Valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2025 talousarvioksi on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen.
Talousarvioehdotukseen sisältyy budjetin menoja vähentäviä säästöjä yhteensä vajaat kaksi miljardia euroa, minkä lisäksi verosopeutustoimet lisäävät verotuloja yhteensä noin 1,2 miljardilla eurolla.
Luottoluokittajalle hallituksen kaavailemat säästöt eivät kuitenkaan riitä. Fitchin mukaan ne eivät pysäytä julkisen velan kasvua, vaan ainoastaan hidastavat sitä.
Fitch huomauttaa, että Suomen heikko talouskasvu ja aikaisempi finanssipoliittinen tuki vastauksena peräkkäisiin shokkeihin ovat johtaneet julkisen velan kasvuun 11,8 prosenttiyksikköä vuodesta 2019, saavuttaen 76,6 prosenttiosuuden BKT:stä vuonna 2023. Luottoluokittajan ennusteiden mukaan velka jatkaa kasvuaan, saavuttaen 85 prosenttia BKT:stä vuonna 2026 ja 87 prosenttia vuonna 2028.
Ei ole näkyvissä lisätoimenpiteitä, jotka voisivat onnistua vakauttamaan ja lopulta vähentämään Suomen valtionvelkaa, Fitch arvioi.
Fitch ennustaa Suomen julkisen talouden alijäämän nousevan 3,7 prosenttiin BKT:stä vuonna 2024, kun se vuonna 2023 oli 2,9 prosenttia.
”Tämän taustalla ovat kasvaneet sosiaalimenot ja palkkojen ja eläkkeiden indeksikorotukset sekä taantuman vaikutus tuloihin ja työttömyysvakuutusmaksujen väheneminen”, Fitch toteaa.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on kommentoinut lauantaina Fitchin ilmoitusta.
”Hallitus on ollut tietoinen julkisen talouden ja valtiontalouden haasteista jo pitkään, ja siksi hallitusneuvotteluista lähtien olemme tehneet päätöksiä, joilla velkasuhteen kasvu saadaan pysähtymään vuoteen 2027 mennessä”, Purra toteaa.
Purran mukaan eilinen luottoluokituksen näkymää koskeva ilmoitus on otettava vakavasti. Hänen mukaansa se alleviivaa kehysriihessä päätetyn toimenpidekokonaisuuden toimeenpanon merkitystä.
”Hallitusohjelmassa linjatut ja keväällä sovitut uudet toimenpiteet julkisen talouden vahvistamiseksi on saatettava maaliin. Aikaa ei ole hukattavaksi. Lisäksi tarvitsemme sovittujen kasvutoimien ripeätä toimeenpanoa.”
Valtiovarainministerin mukaan Suomen luottoluokituksen on tärkeä pitää vähintään nykyisellä tasollaan sen vuoksi, että luottoluokitus vaikuttaa viime kädessä velasta maksettuun korkoon.
”Luottoluokittajien arviot vahvistavat sitä käsitystä, että hallituksen tilannekuva ja toimenpidekokonaisuus velkasuhteen taittamiseksi on oikea. Valtiontalouden alijäämää on saatava kurottua pienemmäksi tulevina vuosina”, hän toteaa.