Aktia panostaa entistä vahvemmin pääomakevyeen omaisuudenhoitoon. Se saattaa olla hyvä uutinen osinkosijoittajalle.
Aktian tavoitteena on olla suomalaisten henkilö- ja instituutioasiakkaiden ensisijainen valinta. Yhtiön strategiassa keskeinen osa varainhoidon kehittäminen. Konkreettinen osoitus tästä linjasta on yrityskauppa, jossa Aktia osti vuonna 2021 Taalerin varainhoitoliiketoiminnan.
Aktia hakee kasvua erityisesti asiakkaista, jotka haluavat kasvattaa varallisuuttaan. Eri liiketoiminta-alueiden tuotteiden ja palveluiden tehokas ristiinmyynti on oleellinen osa kokonaisuutta. Yrityspankkitoiminnassa Aktia hakee kasvua erityisesti keskisuurista yrityksistä.
SEB-pankki on aloittanut Aktian seurannan. Aktian vahvuutena on SEB:n mukaan vähän pääomia vaativat liiketoiminnot.
”Koska noin 50 prosenttia vuoden 2026 ennustetusta tuloksesta tulee pääomakevyistä omaisuudenhoito- ja henkivakuutusyksiköistä, Aktian tasapainoisempi malli erottuu pohjoismaisista pankkialan vertaisyhtiöistä”, SEB toteaa tuoreessa raportissaan.
Vaikka SEB uskoo, että tämän rakenteen pitäisi mahdollistaa konsernin ylivoimainen kannattavuus ja arvonluonti ajan mittaan, näin ei ole vielä tällä hetkellä. SEB näkee kuitenkin tilaa Aktian uudelle 14 prosentin oman pääoman tuottotavoitteelle, mutta Aktian johto joutuu kuitenkin tekemään töitä, jotta mahdollisuudet voidaan hyödyntää.
Panostus varainhoitoon
Se että Aktian visiona on olla omaisuudenhoitopankki, on SEB:n näkemyksen mukaan hyvä asia. Se ohjaa pankkia kohti houkuttelevampia asiakkaita ja pääomaa säästäviä liiketoimintoja.
Pankin perinteisempi osa keskittyy pääasiassa asuntolainojen myöntämiseen, jonka SEB uskoo kasvavan korkojen laskiessa.
”Finnair Visa -korttiyhteistyö tarjoaa mielestämme houkuttelevaa kasvupotentiaalia. Kuten muillakin pankeilla, korkokate laskee ajan mittaan korkotason laskun myötä, ja suhteellisen suuri palkkiotuottojen osuus muuttuu yhä houkuttelevammaksi”, SEB toteaa.
Uusi toimitusjohtaja suuntaa Aktian toimintaa entistä enemmän kohti varainhoitoa, SEB uskoo.
”Odotamme uusia tavoitteita ja strategiapäivitystä, koska uusi toimitusjohtaja on nimitetty. Koska sektorin korkokate laskee korkotason laskiessa, pankkien tulisi mielestämme keskittyä kasvattamaan pääomatulojaan”, SEB toteaa.
SEB:n näkemyksen mukaan Aktia on laajan tuotetarjontansa ansiosta hyvissä asemissa menestyäkseen tällaisessa strategiamuutoksessa.
”Uskomme, että korkean oman pääoman tuoton liiketoiminnan kasvattaminen parantaa pääoman tuottamista ja oikeuttaa korkeamman arvostuksen.”
Tulosparannusta laajalla rintamalla
Toisella vuosineljänneksellä Aktian vertailukelpoinen liikevoitto nousi 30,8 miljoonaan euroon, olleen 21 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna. Tulos parani kaikilla liiketoiminta-alueilla.
Vertailukelpoinen oman pääoman tuotto nousi huhti-kesäkuussa 14,9 prosenttiin viime vuoden 13,3 prosentista parantuneen tuloksen ansiosta. Korkokate oli 18 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna antolainauksen hyvien korkotuottojen, kannattavien rahoitusratkaisujen kasvun ja korkeiden viitekorkojen ansiosta.
Hallinnoidut asiakasvarat kasvoivat vuosineljänneksen aikana myönteisen markkinakehityksen ansiosta. Vuosineljänneksen kokonaisnettomerkinnät olivat negatiiviset, mutta vuosineljänneksen viimeisen kuukauden nettomerkinnät olivat positiiviset.
Luottotappiovaraukset kasvoivat hieman edellisvuoteen verrattuna, mutta pysyivät maltillisina hyvän riskienhallinnan ja luottokannan laadun ansiosta.
Aktia odottaa 2024 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan olevan korkeampi kuin vuoden 2023 osalta raportoitu 104,8 miljoonaa euroa.
Aktian uusi toimitusjohtaja Aleksi Lehtonen kertoi tulosraportin yhteydessä, että asuntomarkkinoiden edelleen vaisusta kehityksestä huolimatta pankkitoiminta kehittyi positiivisesti, ja tiettyjen rahoitusratkaisujen, kuten leasingin ja osamaksun, kysyntä oli hyvä.
”Vaikka vuosineljänneksen nettomerkinnät olivat negatiiviset, varainhoidon puolella olimme erityisen tyytyväisiä sekä Private Banking- että instituutioasiakkaiden positiivisiin nettomerkintöihin kesäkuussa. Myös henkivakuutustoiminnan tulos pysyi vakaana, ja riskihenkivakuutusten myynti pysyi samalla hyvällä tasolla kuin aiempina vuosineljänneksinä”, Lehtonen kertoi.
Odotettavissa poikkeuksellisen korkea osinkotuotto
SEB odottaa Aktian oikaistun osakekohtaisen tuloksen nousevan tänä vuonna 1,3 euroon osakkeelta, kun viime vuonna lukema oli 1,14 euroa. Ensi vuodelle odotuksissa on 1,29 euron oikaistu osakekohtainen tulos.
SEB:n mukaan Aktian osakkeen arvostustaso on houkutteleva, kun osake hinnoitellaan vain 7,0x vuoden 2026 ennustetulla osakekohtaisella tuloksella P/E-kertoimella. Viiden vuoden historiallinen keskiarvo on 11x ja verrokkien keskimääräinen taso 8,2x.
Aktia on todellinen korkosijoittajan helmi. Osakekohtaisen osingon SEB ennustaa nousevan 0,92 euroon ensi vuonna. Siten odotettu ensi vuoden osinkotuotto on nykyisellä kurssinoteerauksella peräti 10 prosenttia.
Eikä Aktia SEB:n ennusteilla jaa edes läheskään koko tulosta osinkoina ulos, joten jaettavaa löytyy myös tuleville vuosille – mikäli yhtiö ei tee isoja yrityskauppoja. Korkea osinkotuotto luultavasti kiinnostaa sijoittajia, varsinkin nyt, kun korkotaso on laskussa.
SEB aloittaa Aktian seurannan antamalla 11,8-13,1 euron haarukassa olevan hintavaluaation. Tällä hetkellä osake noteerataan noin 9,2 euron hintaan.
Korjaus: Hintavaluaation luvut olivat virheelliset. Lukemat korjattu 16.9. klo 11.45.
Pieni typo: ”antamalla 11,8-31,1 euron haarukassa olevan hintavaluaation”. Haarukka on 11,8-13,1 euroa