Keskon vertailukelpoinen myynti laski selvästi elokuussa viime vuodesta. Rakentamisen ja talotekniikan käänne ei ole vielä näkyvissä.
Keskon myynti laski elokuussa 0,7 prosenttia edellisvuoden elokuusta, kun helmikuussa toteutettu Davidsen-yrityskauppa tuki myyntiä. Ilman yrityskauppaa orgaaninen ja vertailukelpoinen sen sijaan myynti laski 3,9 prosenttia.
Keskon vertailukelpoinen muutos on laskettu paikallisissa valuutoissa ja ilman 2023 ja 2024 toteutuneiden yrityskauppojen vaikutusta. Lisäksi vertailukelpoisen myynnin kehityksen laskennassa on otettu huomioon Norjan teknisen kaupan liiketoimintamallissa tapahtunut vähäinen muutos.
Vertailukelpoinen myynti laski päivittäistavarakaupassa 2,0 prosenttia. Rautakaupassa, teknisessä kaupassa, autokaupassa ja urheilukaupassa lasku oli jyrkempää.
Tekninen kauppa laski vertailukelpoisesti 7,1 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti laski vertailukelpoisesti Suomessa 6,5 prosenttia, Ruotsissa 4,1 prosenttia ja Norjassa 6,5 prosenttia. Ruotsissa myynnin kehitykseen vaikutti osaltaan K-Rauta-myymälöiden sulkeminen. Tanskalaisen Davidsen-rautakauppaketjun myyntiluvut on yhdistelty rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialan lukuihin Helmikuun alusta alkaen.
Myynti laski autokaupan toimialalla uusissa autoissa ja kasvoi käytetyissä autoissa ja palveluissa.
Myynti laskussa myös koko alku vuonna
Koko alkuvuoden aikana tammi-elokuussa Keskon myynti on pysynyt viime vuoden tasolla, laskien vain 0,2 prosenttia viime vuodesta. Vertailukelpoisesti myynti on kuitenkin laskenut tänä vuonna 3,6 prosenttia.
Keskon suurimman liiketoimintaryhmän eli päivittäistavarakaupan elokuun laskua selittävät laskut ruoan tukkukaupan myynnissä K-kauppiaille sekä K-Citymarketin käyttötavarakaupassa.
Inderesin analyytikko Arttu Heikura ei ole yllättynyt käyttötavarakaupan laskusta. Käyttötavaran markkinat ovat olleet erittäin haastavassa tilanteessa viimeisen muutaman kuukauden ajan, analyytikko kertoo.
Vaikka Keskon ero hintajohtajiin on viime vuoden takaisesta kaventunut merkittävästi, tulisi Keskon panostaa terävämmin hintamielikuvaan, joka vaikuttaa olevan suurin kuluttajia vetävä elementti nykyisessä markkinaympäristössä, Heikura toteaa.
Kesko odottaa suhdannekäännettä ensi vuonna
Kesko arvioi toimintaympäristön arvioidaan jatkuvan haastavana.
Yhtiö on laskenut koko vuoden vertailukelpoisesta liikevoitosta 620–680 miljoonaan euroon, kun aiempi arvio oli 620-700 miljoonaa euroa. Viime vuonna vertailukelpoinen liikevoitto oli 712 miljoonaa euroa.
Tulosohjeistus perustuu arvioon suhteellisen lyhytaikaisesta taantumasta Keskon toimintamaissa. Keskeisiä näkymiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat inflaation ja korkotason kehitys sekä geopoliittiset kriisit ja jännitteet.
Kauppaketju uskoo päivittäistavarakaupassa kuluttaja-asiakaskaupan ja foodservice-markkinan pysyvän vakaana kiristyneestä hintakilpailusta huolimatta. Päivittäistavarakaupan kannattavuuden Kesko odottaa pysyvän hyvänä myös vuonna 2024.
Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sen sijaan Kesko odottaa markkinan edelleen laskevan vuonna 2024. Yhtiö odottaa suhdanteen kääntyvän paremmaksi vuonna 2025.
Keskon pääjohtaja Jorma Rauhala arvioi yhtiön näkymiä ensi vuodelle myönteisesti, odottaen suhdannekäänteen tapahtuvan. Rakentamisen ja talotekniikan markkinoiden on ennakoitu laskevan edelleen vuonna 2024, mutta vuonna 2025 suhdanteen odotetaan kääntyvän paremmaksi. Rauhalan arvio perustuu merkkeihin markkinan elpymisestä kaikissa toimintamaissa, vaikka nykyiset olosuhteet ovat edelleen haastavat.
Pääjohtajan mukaan Keskon strategia on osoittautunut tehokkaaksi, ja yhtiö on hyvin varustautunut tulevaisuuden haasteisiin. Hänen mukaansa päivittäistavarakaupassa kuluttaja-asiakaskaupan ja foodservice-markkinan odotetaan pysyvän vakaana, mikä tukee yhtiön kannattavuutta.
Keskon odotukset perustuvat myös arvioon, että inflaatio hidastuu ja kuluttajien ostovoima paranee, mikä voi vaikuttaa positiivisesti yhtiön tulokseen ja kasvuun vuonna 2025.
Kesko julkisti huhti-kesäkuun tulosraporttinsa 23. heinäkuuta. Konsernin liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä vertailukelpoisesti 4,1 prosenttia 3,09 miljardiin euroon.
Vertailukelpoinen liikevoitto jäi 178,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 208 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusodotus oli 184 miljoonan euron vertailukelpoinen liikevoitto, joten tuloskehitys jäi myös odotuksien alapuolelle.
Analyytikot odottavat kauppaketjulta tänä vuonna selvää tulospudotusta. Vara Researchin mukaan analyytikoiden konsensusennuste odottaa Keskon vertailukelpoisen osakekohtaisen tuloksen laskevan tänä vuonna 1,08 euroon, kun se viime vuonna oli 1,28 euroa.
Ensi vuodelle konsensusennuste vertailukelpoiselle osakekohtaiselle tulokselle on 1,17 euroa.