Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Kullan hinta paineessa – syynä vahvistuva dollari ja Trumpin tulliuhkailut

Kullan vahva hinnannousu on pysähtynyt ainakin väliaikaisesti.
kulta kultakimpala jalometalli talous sijoittaminen kulta kultakimpala jalometalli talous sijoittaminen
Kullan hinnan kehitys dollareissa kolmen vuoden ajalta. Kuva: Koyfin.

Kullan hinta on noussut vuoden aikana voimakkaasti, kun sen hintaa ovat ajaneet keskuspankkien lisääntyneet ostot, geopoliittiset jännitteet ja laskevat korot. Odotukset näiden tekijöiden jatkumisesta ovat saaneet monet analyytikot ennustamaan kullan hinnan edelleen nousevan. Esimerkiksi jättipankki Goldman Sachs arvioi kullan saavuttavan 3000 dollarin unssihinnan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Kullan viime vuoden syyskuun lopulta alkanut voimakas hinnannousu on nyt kuitenkin ainakin väliaikaisesti pysähtynyt. Viimeisen kuukauden aikana kullan dollarihinta on laskenut noin kolme prosenttia. Tällä hetkellä hinta on noin 2660 dollarissa, kun se kävi korkeimmillaan lokakuun lopulla yli 2800 dollarissa.

Tämä hinnannousun pysähtyminen tapahtuu tilanteessa, jossa Yhdysvaltain dollarin vahvuus korostuu vastavalitun presidentin Donald Trumpin tuoreiden lausuntojen myötä. Näin arvioi sijoituspalvelutalo Pepperstonen tutkimustrategi Quasar Elizundia sijoittajakirjeessään.

Tällä lausunnolla Elizundia viittaa Trumpin paljon kansainvälistä huomiota saaneeseen uhkailuun BRICS-maita kohtaan.

Trump kertoi suunnitelmista asettaa 100 prosentin tullit BRICS-maille, jos ne jatkavat pyrkimyksiään vähentää riippuvuuttaan Yhdysvaltain dollarista. Hän kohdisti erityisesti huomionsa hankkeisiin, kuten uuden BRICS-valuutan luomiseen tai muiden valuuttojen tukemiseen dollarin vaihtoehdoiksi, ja kuvaili tällaisia toimia mahdottomiksi hyväksyä.

Trump varoitti, että näiden maiden on sitouduttava säilyttämään dollarin globaali asema tai ne voivat menettää pääsynsä Yhdysvaltain markkinoille.

Trumpin reaktio tuli BRICS-maiden lokakuussa pidetyn huippukokouksen jälkeen, jossa jäsenmaat, kuten Venäjä ja Kiina, korostivat paikallisvaluuttoihin perustuvan kaupan vahvistamista ja riippuvuuden vähentämistä dollariin sidotuista järjestelmistä, kuten SWIFTistä. Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi kuitenkin, ettei yhtenäisen BRICS-valuutan luomisessa ole saavutettu merkittävää edistystä.

”Trump on uhannut asettaa 100 prosentin tullit BRICS-maita vastaan, jos ne jatkavat pyrkimyksiään vähentää dollarin käyttöä talouksissaan ja vähentää riippuvuuttaan dollarista maailmanlaajuisena reservivaluuttana. Nämä varoitukset ovat vahvistaneet dollaria, koska ne voivat mahdollisesti lisätä kysyntää dollarille, mikäli BRICS-maat päättävät välttää kauppapoliittiset vastatoimet. Koska kulta hinnoitellaan dollareissa, Yhdysvaltain valuutan arvon nousu vaikuttaa negatiivisesti kullan hintaan”, Elizundia selventää.

Trumpin lausunnon syyt ovat melko selvät. Tutkimusstrategin mukaan Trumpin politiikan tavoitteena on säilyttää dollarin hegemonia kansainvälisessä kaupassa.

”Vaikka ehdotetut tullit voivat vaikeuttaa Yhdysvaltojen kauppasuhteita, ne voivat myös vahvistaa dollarin globaalia kysyntää, lujittaen sen asemaa hallitsevana valuuttana. Tämä skenaario voi luoda epäedullisen ympäristön kullalle, sillä dollarin vahvistuminen yleensä painaa kullan hintaa alaspäin.”

Vaikka nykyinen suuntaus näyttää suosivan dollaria, mikä vaikuttaa negatiivisesti kullan hintaan, tämä dynamiikka voi nopeasti muuttua, Elizundia toteaa. Erityisesti näin voi tapahtua, jos alkaa ilmetä konflikteihin liittyviä merkkejä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Jänniä kuvioita. Maailman suurimman kansantalouden valuuttaa vastaan tuskin kiinalaiset pankit ja raaka-aineiden tuottajat haluavat hyökätä.
    Ymmärtääkseni huomattava osa dollareista (riippumatta onko sähköisiä tilisiirtoja vai perinteisiä seteleitä) on Yhdysvaltojen ulkopuolella.
    Kiinalaiset vientiyritykset eivät varmaan myöskään toivo asiakkaiden rahan vaihtokurssin heikentymistä.
    Mikä sitä paitsi tilalle? Euro ei ole vieläkään dollarin haastaja, jos siitä sellaista millään aikavälillä voisi tulla.
    Kun euro ei ole haastaja, niin miten ihmeessä eripuraiset osittain vielä kehitysmaat kykenisivät luomaan dollarille vaihtoehdon?
    Kiina tuskin haluaa ottaa Yhdysvaltojen roolia ja se veisi työpaikkoja sekä köyhdyttöisi kaikkia niitä joilla on dollareita, kuten isot sikäläiset pankit.
    Olisiko Saudi-Arabia halukas myymään öljyä sellaisen keskuspankin valuutassa, joka on täysin kommunistisen puolueen taskussa?
    Taisi koko ”valuuttahanke” olla jonkinlainen profiilin nosto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Elon Musk

Analyytikko käänsi kelkkaa ja nosti Teslan tavoitehintaa 347 prosenttia

Seuraava artikkeli
Aiforia tekoäly kuva-analyysiohjelmisto lääketiede tutkimus

Aiforia nappasi tärkeän kumppanuuden Turkista