
Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä ja koko vuonna 2024 kultakysyntä saavutti maailmalla uuden ennätyksen, 4 974 tonnia. Aiheesta kertoo
World Gold Council -järjestön tilastojen mukaan ennätystasoille noussut kullan hinta ja kaupankäyntimäärät johtivat kaikkien aikojen korkeimpaan kysynnän kokonaisarvoon, 382 miljardiin dollariin.
Tähän kehitykseen ovat vahvasti vaikuttaneet maailman keskuspankit.
Keskuspankkien kultaostot ylittivät 1 000 tonnin rajan jo kolmantena peräkkäisenä vuonna. Neljännellä neljänneksellä ostot kiihtyivät merkittävästi ja saavuttivat 333 tonnia, mikä nosti keskuspankkien vuosittaisen kokonaishankinnan 1 045 tonniin.
Maailmanlaajuinen sijoituskysyntä kasvoi peräti 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja nousi 1 180 tonniin, World Gold Council toteaa. Se on korkein taso neljään vuoteen.
Kasvua vauhditti kullan ETF-sijoitusten elpyminen vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla. Kulta-ETF -rahastot kasvoivat 19 tonnilla vuoden viimeisellä neljänneksellä, mikä merkitsi kahta peräkkäistä positiivisen kassavirran neljännestä tälle sijoitusluokalle. Kultaharkkojen ja -kolikoiden kysyntä pysyi lähes ennallaan vuoteen 2023 verrattuna, ollen 1 186 tonnia vuonna 2024.

Teknologiateollisuus koki vahvimman neljänneksensä sitten vuoden 2021 loppupuolen, ja kysyntä nousi 84 tonniin. Pieni kasvu tekoäly- ja elektroniikkateollisuudessa käytettävän kullan määrässä kasvatti kysyntää seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mikä nosti vuositasolla kysynnän 326 tonniin.
Kullan tarjonta ei tahdo pysyä vahvasti kasvavan kysynnän mukana. Kokonaistarjonta kasvoi vain yhden prosentin vuodessa – tosin tarjonta saavutti uuden ennätyksen, lähes 4 800 tonnia. Sekä kaivos- että kierrätyskullan määrän kasvu vaikutti tarjonnan kasvuun.
Kultaryntäys jatkuu
World Gold Council odottaa tänäkin vuonna keskuspankkien pysyvän kullan kysynnän vetureina ja ETF-sijoittajien liittyvän mukaan, erityisesti jos korot laskevat.
Toisaalta korualalla kullan kysynnän heikkous todennäköisesti jatkuu, sillä korkeat kullan hinnat ja heikko talouskasvu heikentävät kuluttajien ostovoimaa, järjestö toteaa.
Geopoliittinen ja makrotaloudellinen epävarmuus tulevat todennäköisesti olemaan keskeisiä teemoja tänä vuonna, mikä tukee kullan kysyntää varallisuuden säilyttäjänä ja riskisuojauskeinona.
Keskuspankkien lisäksi lisääntyvää mielenkiintoa keltaista jalometallia kohtaan on osoittanut toinenkin, varsin erilainen ryhmä – nimittäin venäläiset kuluttajat.
World Gold Councilin tuoreen raportin mukaan venäläiset kuluttajat ostivat viime vuonna lähes 76 tonnia jalometallia, mikä merkitsee kuuden prosentin kasvua vuoteen 2023 verrattuna. Kasvu oli 62 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, eli tilanteeseen juuri ennen kuin sota Ukrainassa alkoi.
Se viittaan siihen, että Ukrainan sota on saanut venäläiset turvautumaan perinteiseen turvasatamasijoitukseen.
Rupla menettää uskottavuuttaan
Venäjän kiihtyvä inflaatio ja tiukat pakotteet ovat heikentäneet ruplan arvoa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Se nakertaa ruplan uskottavuutta vaihdon välineenä ja ennen kaikkea arvonsäilyttäjän. Kulta on silloin luonnollinen vaihtoehto fiat-rahalle.
Virallinen inflaatio Venäjällä viime vuonna 9,5 prosenttia, mikä on korkein taso sitten sodan alkamisen helmikuussa 2022. Tuoreiden tietojen mukaan hinnat ovat jatkaneet nousuaan vuoden 2025 ensimmäisinä viikkoina.
Todellinen inflaatio saattaa olla vieläkin korkeampi, sillä Venäjän keskuspankki on joutunut nostamaan maan ohjauskoron jo 21 prosenttiin.
Ruplan arvo on romahtanut länsimaiden pakotteiden vuoksi historiallisille alhaiselle tasolle sodan alkamisen jälkeen. Rajat ylittävät maksurajoitukset ovat myös vaikeuttaneet venäläisten sijoitusten hajauttamista maan ulkopuolelle.
Sijoitussivusto Markets Insider uskoo Venäjän hallituksen olevan todennäköisesti tyytyväinen siihen, että kuluttajat ostavat ennätysmääriä kultaa. Hallinnolla on vain vähän keinoja myydä vuosittain louhimaansa yli 300 tonnia.
Lisäksi Venäjän keskuspankki ei ole ostanut läheskään niin paljon kultaa kuin aiemmin; ennen sotaa se oli maailman suurin kullan ostaja.
Venäläisten kuluttajien ostot näyttävät toistaiseksi kannattavan. Kullan hinta dollareissa on noussut vuodessa jo 40 prosenttia ja ruplissa vielä huomattavasti enemmän.