Miksi kullan kierrättäminen kannattaa?

Kierrätettyä kultaa hyödynnetään nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Kierrättämisellä voidaan suojella ympäristöä ja edistää kestävää kehitystä.
kulta sormukset kultakoru kulta sormukset kultakoru
Kuva: Bruno Mattos.
kulta sormukset kultakoru
Kuva: Bruno Mattos.

Kulta on arvostettu jalometalli sen kauneuden, kestävyyden ja taloudellisen arvon säilymisen vuoksi. Erityisesti sijoittamisessa kulta tunnetaan ”turvasatamana” taloudellisesti epävarmoina aikoina. Lisäksi sitä hyödynnetään teknologiassa ja lääketieteessä muun muassa sen hyvän sähkönjohtavuuden takia.

Kullan kierrätys on noussut tärkeäksi teemaksi ympäristökeskusteluissa, sillä sen louhinta kuormittaa ympäristöä ja yhteisöjä.

Kierrättämällä voidaan säästää luonnonvaroja, vähentää kustannuksia ja pienentää kaivostoiminnan tarvetta. Koska maailman kultavarat ovat rajalliset, kierrätyksestä tulee entistäkin tärkeämpää.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Suomessa kultaa kierrätetään melko hyvin, ja tietoisuus kierrätyksestä on kasvanut, kertoo Suomen Kultareservin toimitusjohtaja Sebastian Rasimus. Maailman kultaneuvoston mukaan kierrätetyn kullan tarjonta kasvoi 11 prosenttia vuonna 2024.

Kulta soveltuu erinomaisesti kierrätykseen

Kulta on ainutlaatuinen raaka-aine, sillä sitä voidaan kierrättää lähes loputtomasti ilman laadun heikkenemistä. Sen koostumus ei muutu, eikä kiilto haalistu – tai arvo laske.

Suurin osa kierrätetystä kullasta – noin 90 prosenttia – tulee vanhoista koruista, mutta sitä saadaan myös kolikoista, hammastäytteistä, ruokailuvälineistä ja elektroniikasta. Kaikki aiemmin louhittu kulta on edelleen kierrossa jossain muodossa.

Kullan kierrätys on helppoa ja tehokasta, ja se kuluttaa vähemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin uuden kullan louhinta. Kulta voidaan jalostaa fyysisesti tai kemiallisesti, mikä tekee kierrätyksestä joustavaa. Prosessissa tarpeettomat kultaesineet sulatetaan ja jalostetaan uusiksi tuotteiksi, kuten koruiksi tai teollisuuden käyttöön.

Kultakoruista voi saada helposti rahaa

Suomalaiset ovat jo melko aktiivisia kullan kierrättäjiä, erityisesti verrattuna moniin muihin maihin, joissa vanhat korut saattavat jäädä käyttöön pidemmäksi aikaa. Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa kierrätys on kuitenkin vieläkin yleisempää.

Rasimus uskoo, että kullan kierrättäminen yleistyy entisestään tulevaisuudessa.

”Kullan hinta on korkealla, ja yhä useampi haluaa hyödyntää käyttämättömiä korujaan. Samalla kestävän kehityksen ja kiertotalouden merkitys kasvaa, mikä kannustaa ihmisiä kierrättämään enemmän.”

Käyttämättömät kultakorut tai -esineet voivat olla merkittävä taloudellinen resurssi – kierrättämällä ne voi saada ylimääräistä rahaa helposti ja nopeasti. Kuitenkin Rasimuksen mukaan monilla suomalaisilla on koruja, joiden arvoa ei täysin ymmärretä.

Usein syynä on epävarmuus hinnoista tai aiemmat huonot kokemukset alan epäselvyydestä. Tähän Rasimus kertoo Suomen Kultareservin vastaavan läpinäkyvällä ja reilulla hinnoittelulla.

”Vaikka tietoisuus ja vertailumahdollisuudet alalla ovat parantuneet, monet toimijat pyrkivät yhä hyödyntämään asiakkaiden tietämättömyyttä. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa markkina käy läpi luonnollisen karsinnan: luotettavat toimijat kasvavat ja vahvistuvat, kun taas epäluotettavat jäävät joko täysin verkkoon tai katoavat kokonaan.”

Kullan kierrättäminen kannattaa monesta syystä

Kullan kierrättämisessä korostuvat kolme näkökulmaa: talous, ekologisuus ja eettisyys. Kierrätys tukee kiertotaloutta, jossa raaka-aineet pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään, vähentäen tarpeettomia luonnonvarojen käyttöä ja ympäristön kuormitusta.

Nykyään kullan louhinta on aiempaa vaikeampaa, kalliimpaa ja ympäristölle haitallisempaa, sillä kaivokset joutuvat porautumaan yhä syvemmälle löytääkseen kultaa. Niin sanottu helppo kulta on jo louhittu päältä.

Yhden gramman kullan louhiminen vaatii kymmenien tonnien malmin käsittelyä, ja EU:n alueella tästä syntyy jopa satoja miljoonia tonneja jätettä. Kierrätys vähentää myös elektroniikkajätteen ja kaatopaikkajätteen määrää, sillä käytöstä poistetun elektroniikan ja korujen kultaa voidaan hyödyntää uudelleen.

Kaivostoiminnasta syntyy monenlaisia haittoja, erityisesti merkittäviä ympäristöongelmia, kuten metsien häviämistä, maaperän eroosiota ja vesistöjen saastumista. Toimintaan liittyy usein myös ihmisoikeusongelmia, kuten huonoja työoloja ja lapsityövoiman käyttöä. Tämän vuoksi kullan kierrättäminen on eettisesti tärkeää. Mitä enemmän kultaa kierrätetään, sitä vähemmän kaivostoiminnan haittoja syntyy.

Kun myyt kultasi Suomen Kultareserville, yritys varmistaa, että saat aina reilun ja ajantasaisen maailmanmarkkinahintoihin perustuvan hinnan – turvallisesti.

Lue lisää Suomen Kultareservin sivuilta

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Remedy peliyhtiö

Analyytikko: Remedyn uusi moninpeli saattaa tarjota positiivisen yllätyksen

Seuraava artikkeli
hallitus budjettiriihi

Hallituksen esitys: Vapaaehtoisen eläkesäästämisen verotuki pois vuonna 2027