Jenkkimarkkinoilla nähtiin maanantaina vahva positiivinen käänne, kun S&P 500 nousi 1,76 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2,27 prosenttia.
Yksittäisistä osakkeista Tesla pomppasi 11,93 prosenttia, mikä oli sen vahvin päivänousu sitten marraskuun 2024. Nvidian osake nousi 3,15 prosenttia, Metan 3,79 prosenttia, Amazonin 3,6 prosenttia, Palantirin 6,37 prosenttia ja AMD:n 6,96 prosenttia.
Kurssinousua vauhdittivat suurten teknologiayhtiöiden elpyminen sekä presidentti Donald Trumpin hallinnon sovittelevampi linja tullipolitiikassa, arvioi finanssitalo XS.comin markkina-analyytikko Linh Tran sijoittajakirjeessään.
”Sijoittajat ottivat myönteisesti vastaan uutisen, että Yhdysvaltain hallitus saattaa toteuttaa tullit valikoidummin sen sijaan, että niitä sovellettaisiin laajasti useisiin toimialoihin”, Tran toteaa.
Presidentti Trump ilmoitti aikovansa pian julkistaa uudet tullit autoille, alumiinille ja lääkkeille, mutta vihjasi samalla, että tietyt sektorit voisivat saada vapautuksia tai kohdata odotettua matalampia tullimaksuja. Lausunto lievensi markkinoiden huolia tullien mahdollisista negatiivisista vaikutuksista toimitusketjuihin ja talouskasvuun, erityisesti niiden yritysten osalta, jotka ovat vahvasti riippuvaisia tuoduista raaka-aineista.
Raportit siitä, että Trump lykkää autosektorin tullien käyttöönottoa 2. huhtikuuta, helpottivat huolia Teslan tuloksen heikkenemisestä.
Sähköautovalmistajan osakkeen arvosta on sulanut maanantain kurssinousun jälkeenkin neljännes. Sijoittajat ovat huolissaan yhtiön myynnin kehityksestä ja Teslan brändiä kohtaan kasvaneista negatiivisista reaktioista, mitkä liittyvät toimitusjohtaja Elon Muskin poliittiseen toimintaan.
Markkinat odottavat kuitenkin vielä lisätietoja arvioidakseen näiden politiikkatoimien todellisen vaikutuksen.
Tranin mukaan suurten teknologiayhtiöiden kurssinousu parantaa yleistä markkinanäkymää, vaikka huolia rahapolitiikasta ja makrotaloudellisista olosuhteista on yhä olemassa. Pääoman siirtyminen takaisin riskillisiin omaisuuseriin, erityisesti teknologiaosakkeisiin, voi jatkossakin olla keskeinen ajuri S&P 500:n kehitykselle tulevassa kurssikehityksessä.
Tranin mukaan eilen julkaistut talousluvut antoivat ristiriitaisia signaaleja, mutta kokonaisuutena ne tukivat osakemarkkinoita.
Palvelualojen ostopäällikköindeksi (PMI) nousi maaliskuussa lukemaan 54,3, ylittäen ennustetun 51,2:n, mikä viittaa liiketoiminnan jatkuvaan kasvuun ja vahvistaa luottamusta Yhdysvaltain talouden kestävyyteen. Toisaalta teollisuuden PMI laski 49,8:aan, jääden alle odotetun 51,9:n, mikä heijastaa valmistavan teollisuuden jatkuvia vaikeuksia korkeiden tuotantokustannusten ja heikon kysynnän vuoksi. Palvelusektorin vahvuus voi kuitenkin osittain kompensoida valmistavan teollisuuden painetta ja ylläpitää myönteistä markkinatunnelmaa.
”Sijoittajien kannattaa jatkossakin seurata talous- ja inflaatioindikaattoreita, sillä ne voivat vaikuttaa Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan suuntaan. Jos tulevat luvut vahvistavat odotuksia keskuspankin keventävämmästä linjasta, se voi tukea markkinoiden elpymistä entisestään”, Tran toteaa.
Tänään markkinoiden huomio Yhdysvalloissa kohdistuu maaliskuun CB Consumer Confidence Index -luottamusindeksiin ja helmikuun uusien asuntokauppojen raporttiin.
”Odotuksia paremmat luvut voisivat lisätä riskinottohalukkuutta ja vahvistaa markkinoiden nousutrendiä. Sen sijaan heikommat lukemat voivat lisätä huolia kulutuskysynnän hidastumisesta ja talouskasvun vaimentumisesta, mikä saattaa painaa S&P 500:n lyhyen aikavälin näkymiä”, markkina-analyytikko toteaa.