Kiina iskee voimalla takaisin – osakkeet syöksyvät

Kiinan vastaisku Donald Trumpin asettamiin tuontitulleihin tuli nopeasti ja odotuksia suuremmalla voimalla.
Xi Jinping Donald Trump Kiina USA kauppasota talous Xi Jinping Donald Trump Kiina USA kauppasota talous
Xi Jinping Donald Trump Kiina USA kauppasota talous

Kauppasodan laineet lyövät nyt historiallisen kovalla voimalla.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota kärjistyi perjantaina, kun Kiina ilmoitti 34 prosentin vastatulleista kaikille Yhdysvalloista tuleville tuontitavaroille.

Kiinan päätös tulee vastauksena presidentti Donald Trumpin ilmoittamiin samansuuruisille tulleille kiinalaisille tuotteille. Kiinan valtiovarainministeriö vahvisti päätöksen perjantaina, ja tullit astuvat voimaan 10. huhtikuuta.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Kiina lisäsi myös 11 amerikkalaista yritystä ”epäluotettavien tahojen listalle”, mikä mahdollistaa lisäsanktioiden kohdistamisen näihin yrityksiin.

Kiinan hallitus päätti myös asettaa vientirajoituksia harvinaisille maametalleille, kuten samariumille, gadoliniumille ja terbiumille, mikä voi merkittävästi vaikuttaa Yhdysvaltojen teknologiateollisuuteen.

Trumpin hallinnon aggressiiviset tariffipäätökset ovat saaneet aikaan laajaa kritiikkiä kansainvälisesti. Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kutsui Yhdysvaltojen toimia yksipuoliseksi uhkailuksi, ja Kiinan valtiollinen tariffikomissio totesi, että toimet vakavasti heikentävät Kiinan oikeutettuja etuja ja rikkovat kansainvälisiä kauppasääntöjä.

Japanissa pääministeri Shigeru Ishiba kuvaa tilannetta ”kansalliseksi kriisiksi”, kun maan pankkiosakkeet romahtivat.

”Tämä eskalaatio voi vähentää Kiinan talouskasvua jopa 2,5 prosenttiyksikköä tänä vuonna. Vaikutukset näkyvät muun muassa Yhdysvaltojen kysynnän laskuna kiinalaisille tuotteille ja mahdollisena globaalin talouden hidastumisena”, toteaa Macquarie Group -yhtiön pääekonomisti Larry Hu uutistoimisto Reutersille.

Hän korosti myös, että Kiinan tavoitteena oleva viiden prosentin kasvu voi olla vaikea saavuttaa nykyisessä kauppasodan ilmapiirissä.

Capital Alpha -yhtiön perustajaosakas James Lucier pitää Trumpin tullistrategiaa epäonnistuneena.

”Tullistrategia ei vaikuta hyvin harkitulta. Kauppaneuvottelut ovat monimutkaisia, ja nämä ehdotukset eivät tarjoa vakavaa pohjaa keskusteluille minkään maan kanssa.” Hänen mukaansa Yhdysvaltojen lähestymistapa voi pahentaa globaalia taloudellista epävakautta ja vaikeuttaa pitkäaikaisten ratkaisujen löytämistä.

Analyytikot varoittavat, että kauppasodan syveneminen voi johtaa pitkäaikaiseen epävarmuuteen markkinoilla.

”Tämä eskalaatio lisää riskiä globaalille taantumalle ja heikentää sijoittajien luottamusta markkinoihin”, Morgan Stanleyn päästrategi Andrew Sheets totesi Financial Timesille. 

Sheets korostaa, että tullien vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia, erityisesti teknologia- ja teollisuussektoreilla, jotka ovat riippuvaisia Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä kaupasta.

Lisäksi IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva varoitti vastatullien vaikutuksista maailmantalouteen. 

”On tärkeää välttää toimia, jotka voisivat vahingoittaa maailmantaloutta entisestään.” Hänen mukaansa kauppasodan syveneminen voi johtaa investointien vähenemiseen ja talouskasvun hidastumiseen eri puolilla maailmaa.

Jättipankki JP Morgan nosti todennäköisyyden globaalille taantumalle 60 prosenttiin vuoden loppuun mennessä, mikä korostaa tilanteen vakavuutta.

Presidentti Trump puolusti politiikkaansa ja kutsui Kiinan vastatoimia ”vääräksi liikkeeksi”. Hän vakuutti, että Yhdysvallat ei aio muuttaa talouspolitiikkaansa ja syytti Kiinaa merkittävästä hyväksikäytöstä kauppasuhteissa.

Kauppasodan syveneminen herättää huolta siitä, että tilanne voi johtaa pitkäaikaiseen taloudelliseen epävarmuuteen ja kärjistyviin geopoliittisiin jännitteisiin.

Kiinan vastatoimet saivat osakeindeksit jatkamaan syöksyään perjantaina. S&P 500 -indeksi on tällä hetkellä 4,5 prosentin laskussa ja teknologiapainotteinen Nasdaq 5,1 prosentin laskussa.

Trump ilmoitti tulleista keskiviikkona. Sen jälkeen S&P 500 on jo laskenut 12,4 prosenttia ja Nasdaq 15,5 prosenttia.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
öljy öljyesiintymä öljynporaus

Öljyn hinta tippuu kuin kivi

Seuraava artikkeli
kurssiromahdus pörssi osakkeet osakemarkkinat

Pörssikonkari: "Sitä saa mitä tilaa"