Kiina valmistautuu Trumpin uusiin tulleihin

Maa lisäsi rahapoliittisia tukitoimia kauppasodan varalta.
Shanghai Kiina metropoli kaupunki maailmantalous talous Shanghai Kiina metropoli kaupunki maailmantalous talous
Kiinan suurin kaupunki Shanghai.

Kiina aikoo vastata Donald Trumpin uusimpaan tulliuhkaukseen, mikä kasvattaa riskin pitkittyneestä kauppasodasta maailman kahden suurimman talouden välillä. 

”Yhdysvaltojen uhka tullien kiristämisestä Kiinaa kohtaan on virhe virheen päälle,” Kiinan kauppaministeriö totesi tiistaisessa lausunnossaan. ”Jos Yhdysvallat pitää kiinni linjastaan, Kiina taistelee loppuun saakka.”

Kiinan reaktio tuli vain tunteja sen jälkeen, kun Trump uhkasi määrätä lisätulleja 50 prosenttiin saakka kiinalaisille tuotteille, ellei Kiina peru aiempia vastatoimiaan. Jyrkkä vastaus viittaa siihen, että Peking aikoo vastustaa presidentti Trumpin painostusstrategiaa.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

”Kiinalaisten lausunnot ovat voimakkaita,” totesi talousuutistoimisto Bloombergille Michelle Lam, Société Générale SA:n Suur-Kiinan ekonomisti. ”Ellei Trump peräänny, sijoittajien on ehkä varauduttava Kiinan ja Yhdysvaltojen väliseen kaupan irtautumiseen.”

Kiina lisäsi tiistaina toimia markkinoiden tukemiseksi. Keskuspankki antoi maan valuutan juanin heikentyä vahvistaakseen vientituotteiden kilpailukykyä, ja niin sanottu kansallinen tiimi — valtioon sidoksissa olevien rahastojen ryhmä — osti runsaasti omaisuuseriä. Kiinan viranomaiset ovat luvanneet lainoja markkinoiden vakauttamiseksi ja eri lähteiden mukaan harkinneet elvytyksen aikaistamista.

Juan heikkeni tiistaina Manner-Kiinan kaupankäynnissä alimmilleen sitten syyskuun 2023 ja saavutti kahden kuukauden pohjan offshore-markkinoilla. Yksi euro vastaa 8,00 juania tiistaina aamupäivällä Suomen aikaan, kun kuukausi aiemmin euron vaihtokurssi oli 7,84 juania.

Hong Kongissa ja Manner-Kiinan osakemarkkinoilla on nähty tiistaina plusmerkkinen päivä ”mustan maanantain” jälkeen, kun Wall Streetilla osakekurssit elpyivät maanantaina iltapäivällä. Hang Seng -indeksin pisteluku nousi 1,51 prosenttia ja SSE Composite tuotti 1,58 prosenttia.

Kiina valmistautuu kauppasodan jatkumiseen

Trumpin uusin tulliehdotus lisäisi painetta jo aiemmin asetettuihin tariffeihin: huhtikuun 9. päivänä voimaan astuvaan 34 prosentin ”vastavuoroiseen” tulliin sekä alkuvuodesta toteutettuun 20 prosentin korotukseen. Valkoisen talon mukaan tämä nostaisi vuoden 2025 aikana ilmoitetun tullikokonaisuuden yhteensä 104 prosenttiin.

Vaikka Kiinan kauppaministeriö korosti lausunnossaan vuoropuhelun tarvetta riitojen ratkaisemiseksi, Trump uhkasi, että kaikki keskustelut Kiinan kanssa lopetetaan, ellei Peking ryhdy toimiin – kuitenkaan täsmentämättä, mitä nämä toimet olisivat.

Bloombergin mukaan Kiinan kommunistisen puolueen virallinen sanomalehti julkaisi tällä viikolla pääkirjoituksen, jossa todettiin, että Peking ei enää ”takerru illuusioihin” kauppasopimuksen syntymisestä. Sen sijaan viranomaiset keskittyvät nyt talouden suojaamiseen. Presidentti Xi on luvannut lisätä kotimaista kulutusta, kun tullien odotetaan heikentävän vientiä. 

Odotukset rahapoliittisesta elvytyksestä ovat lisänneet Kiinan valtionobligaatioiden kysyntää — Kiinan 10 vuoden valtionlainojen tuotto on laskenut ja on vain 1,66 prosenttia.

Standard Charteredin Suur-Kiinan ja Pohjois-Aasian pääekonomisti Ding Shuang arvioi, että Kiina vastaa uusiin Yhdysvaltain tulleihin vastaavilla toimilla, mutta uusien tullien vaikutus jää rajalliseksi:

”Tullien nostamisen marginaalivaikutus pienenee,” Ding sanoi. ”Suurin osa Kiinan viennistä Yhdysvaltoihin on jo tullien piirissä. Ja sellaisten tuotteiden kohdalla, joiden kysyntä ei ole hinnasta riippuvaista, tullit eivät tehoa – vaikka ne kuinka nousisivat.”

Kiinan suurlähetystö Washingtonissa totesi, että Yhdysvaltain uhkaukset eivät ole ”oikea tapa käydä vuoropuhelua” Kiinan kanssa.

”Yhdysvaltain hegemoninen toiminta, joka kätkeytyy vastavuoroisuuden nimikkeen taakse, palvelee sen itsekkäitä etuja muiden maiden oikeutettujen etujen kustannuksella ja asettaa Yhdysvaltain edun kansainvälisten sääntöjen edelle,” sanoi suurlähetystön tiedottaja Liu Pengyu.

Trump ei ole kuitenkaan toisen kautensa alussa vielä puhunut kertaakaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Se on pisin tauko Yhdysvaltain presidentin ja Kiinan johtajan välillä virkaanastumisen jälkeen kahteenkymmeneen vuoteen. Neuvotteluista on siis odotettavissa vaikeita.

Kiinan hallinto vastustaa tuotannon siirtämistä muihin maihin

Pikamuotijätti Sheinin suunnitelmat siirtää osaa tuotannostaan pois Kiinasta ovat kohdanneet vastarintaa Kiinan hallinnolta, kertoivat asiasta perillä olevat lähteet Bloombergille. Taustalla on Pekingin pyrkimys estää tuotannon pako maasta Donald Trumpin kiristyvien tullien vuoksi.

Kauppaministeriö on ollut yhteydessä Sheinin ja muiden yritysten kanssa estääkseen niitä hajauttamasta toimitusketjujaan muihin maihin, kertoi yksi keskusteluihin osallistunut henkilö. Keskustelut tapahtuivat juuri ennen Trumpin ilmoitusta ”vastavuoroisista tulleista”, jotka ovat saaneet monet yritykset etsimään keinoja tullien kiertämiseksi. Ei ole selvää, mitä muita yrityksiä lähestyttiin.

Erään lähteen mukaan Shein on vastannut painostukseen keskeyttämällä Kiinan toimittajilleen suunnitellut tutustumismatkat Vietnamin ja muiden Kaakkois-Aasian maiden tehtaille. Lähteet puhuivat nimettöminä, koska asia on luottamuksellinen. Tuotannon siirrosta ulkomaille mahdollisesti seuraavat työpaikkojen menetykset ovat merkittävä huolenaihe Kiinan viranomaisille.

Bloombergin helmikuussa julkaistun raportin mukaan Shein tarjosi aiemmin kannustimia osalle tärkeimmistä vaatevalmistajistaan, jotta nämä perustaisivat tuotantolinjoja Vietnamiin, Trumpin uhattua poistaa de minimis -verovapauden, joka on mahdollistanut Sheinin tullittoman suoran toimituksen amerikkalaisille kuluttajille. Tämä poikkeus päättyy 2. toukokuuta, minkä jälkeen kauppiaat joutuvat maksamaan miljardien edestä lisätulleja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
remontointi remontti flippaus asuntoflippaus

Verottaja oikoo yleisiä harhaluuloja verovähennyksistä

Seuraava artikkeli
oppiminen läppäri opiskelija

Analyysi: Sijoittajia houkuttelee Sanoman vakaus – oppiminen tähtää 75 prosentin osuuteen liikevaihdosta