Osakeanalyysit

Nokia kulminaatiopisteessä – kasvuajurit löytymässä

Nokia julkisti positiivisia tietoja lähiajan näkymistä ja loppuvuoden 2012 tuloksesta. Pitemmälläkin aikavälillä useat seikat tukevat yhtiön käännettä kohti uutta kasvua.

Nokian tämänhetkisen arvion mukaan Devices & Services -liiketoiminta on ylittänyt odotukset ja saavuttanut kannattavuuden ilman kertaluonteisia eriä vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä.

Yhtiö arvioi nyt, että Devices &  Services -liiketoiminnan liikevaihto vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä oli noin 3,9 miljardia euroa ja matkaviestinten yhteenlaskettu kappalemääräinen myynti oli 86,3 miljoonaa laitetta.

Mobile Phones -yksikön liikevaihto oli noin 2,5 miljardia euroa ja kappalemääräinen myynti oli 79,6 miljoonaa laitetta sisältäen 9,3 miljoonaa täysin kosketusnäytöllistä Asha-älypuhelinta. Smart Devices – yksikön liikevaihto oli noin 1,2 miljardia euroa ja kappalemääräinen myynti 6,6 miljoonaa laitetta sisältäen 4,4 miljoonaa Nokia Lumia -älypuhelinta.

Nokian älypuhelinten yhteenlaskettu kappalemääräinen myynti oli 15,9 miljoonaa laitetta sisältäen 9,3 miljoonaa kosketusnäytöllistä Asha-älypuhelinta, 4,4 miljoonaa Lumia-älypuhelinta ja 2,2 miljoonaa Symbian-älypuhelinta.

Nokia arvioi myös, että vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä Nokia Siemens Networks on ylittänyt odotukset saavuttaen ennätystuloksen ilman kertaluonteisia eriä. Lisäksi sen liiketoiminta on ollut kannattavaa ilman kertaluonteisia eriä viimeiset kolme peräkkäistä vuosineljännestä.

Hyvän tuloskehityksen taustalla on yhtiön mukaan vahva suoriutuminen katteiltaan korkeammissa tuoteryhmissä ja katteiltaan korkeammilla maantieteellisillä alueilla ja arvioitua parempi kulujen hallinta.

Mihin Nokia on menossa?

Amerikkalaisen Seeking Alpha -verkkolehden sijoitusasiantuntija Jacob Steinberg näkee Nokian uudessa ohjeistuksessa merkkejä käänteestä, joka voi ennakoida yhtiön lähtölaukausta uuteen nousuun pitemmälläkin aikavälillä. Steinberg löytää useita tekijöitä jotka tukevat yhtiön kasvua.

Kustannusleikkaukset

Viimeisimmän puolentoista vuoden aikana Nokia on maksanut kassastaan suuria summia kustannusten leikkausohjelmista. Kustannustehostamisista on syntynyt kustannuksia henkilöstön uudelleenjärjestelyistä. Nyt noiden leikkausohjelmien kannattavuusvaikutukset alkavat näkyä. Nokian mukaan sen operatiiviset kulut olivat alhaisemmat kuin mitä se oli ennakoinut.

Lumia-myynnin rakenne

Steinbergin mukaan Nokia myy nyt enemmän arvokkaampia, ja vähemmän halvempia Lumia-puhelimia. Erityisen positiivista on, että yhtiön puhelinten keskimyyntihinta nousi 201 dollarista 236 dollariin.  Nokian helmasyntinä on ollut juuri kalliimpien puhelinten heikko menekki. Nyt yhtiö on rynninyt takaisin niille kalliiden älypuhelinten markkinoille, joita ovat hallinneet Apple ja Samsung.

Lisäksi Nokia pystyi ensimmäisen kerran myymään enemmän Lumia-puhelimia kuin Symbian-puhelimia.

Asha-puhelimet

Lumia-puhelinten myönteisiä menekkilukuja tärkeämpää on kuitenkin Asha-tuoteperheen menestys. Asha-puhelimet ovat erityisen suosittuja Intiassa. Asha-puhelinten 9,3 miljoonan euron myynnin ansiosta Nokia nappaa ison osan maailman älypuhelinmarkkinoista.

Nokia Siemens Networks

Nokia Siemens Networksin menestys jatkuu, sillä sen myynti nousi 5 prosenttia ja kannattavuus nousi ennätyskorkealle. Steinbergin mukaan tämä on vakuuttava suoritus kun huomioidaan että yhtiö on vähentänyt 20 prosenttia ko. liiketoimintayksikön henkilöstöstä.

Karttapalvelut

Nokian karttapalvelut, eli Location & Commerce kasvatti liikevaihtoaan 13 prosenttia edellisestä kvartaalista.

Patentit

Nokia tekee rahaa edelleen patenteillaan. Research in Motion maksoi Nokialle 50 miljoonaa dollaria lisää royaltimaksuja. Royaltit ovat jatkossakin yhtiölle merkittävä tulolähde, sillä yhtiö kerää patentti- ja lisenssimaksuista lähes miljardi dollaria vuosittain.

Kommentoi
Ylös
>