Osakeanalyysit

Raisio nostaa osinkoa – arvostustaso haastava

Raisio ilahdutti omistajiaan sekä myönteisillä viimeisen kvartaalin tulosluvuilla että ehdotuksella osingon nostosta. Yhtiön arvostustaso on kuitenkin maltillisiin kasvunäkymiin ja oman pääoman tuottoon suhteutettuna haastava.

Raisio-konsernin liikevaihto oli loka-joulukuussa 137,5 (vuoden 2011 viimeisellä vuosineljänneksellä 138,7) miljoonaa euroa. Brändit-yksikön liikevaihto oli 76,5 (edellisvuonna 79,1) miljoonaa euroa ja Raisioagro-yksikön 61,3 (edellisvuonna 60,1) miljoonaa euroa. Muiden toimintojen liikevaihto oli 0,5 (edellisvuonna 0,5) miljoonaa euroa.

Raisio petrasi tulosta edelleen. Yhtiön liiketulos oli loka-joulukuussa 4,5 ja ilman kertaeriä 6,6 (edellisvuonna 4,9) miljoonaa euroa, mikä on 3,2 ja ilman kertaeriä 4,8 (viime vuonna 3,5) prosenttia liikevaihdosta. Loka-joulukuussa konsernin tulos ennen veroja oli 1,8 ja ilman kertaeriä 6,2 (edellisvuonna 4,6) miljoonaa euroa.

Osakekohtaista tulos yhtiö teki 0,04 euroa edellisvuoden 0,03 euroon verrattuna, mikä oli analyytikkojen ennusteiden mukainen. Yhtiö kirjasi vuoden viimeisellä neljänneksellä liiketulosvaikutteisen 2,2 miljoonan euron kertaerän, joka sisältää pääosin marraskuussa 2012 päättyneiden yt-neuvottelujen ja Candy Plus -yritysoston kuluja.

Raision liikevaihto on kasvanut lähes 240 miljoonalla eurolla konsernin kasvujakson aikana kolmessa vuodessa. Samana aikana liiketulos on kaksinkertaistunut. Tase on pysynyt positiivisella kassavirralla vahvana ja yhtiö on lähes nettovelaton omavaraisuusasteen ollessa 64 prosenttia.

Tulevaisuuden näkymiään Raisio arvioi varsin niukkasanaisesti. Yhtiö ennakoi maltillista liikevaihdon kasvua ja arvioi liiketuloksensa paranevan selvästi vuodesta 2012.

”Raisio on kasvujaksonsa aikana toteuttanut neljä yritysostoa, joista kaksi viimeisintä Keski-Euroopasta vuonna 2012. Kaikki yritysostot ovat hyvin nopeasti osoittautuneet myös käytännössä kannattaviksi ja ostetut yritykset on integroitu järjestelmällisesti osaksi Raisio-konsernia”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Matti Rihko.

Raisio aikoo nostaa osinkoa. Yhtiön hallitus esittää 0,12 euron osinkoa, kun viime vuonna osinkoa jaettiin 0,11 euroa. Osinkojen nousu ei tullut analyytikoille yllätyksenä.

Hyvästä tuloskehityksestä huolimatta Raision arvostustaso alkaa olla melko korkea. Osake on noussut vuoden 2009 noin 1,5 euron tasosta lähes 3,2 euron tasoon. P/E-kerroin toteutuneella tuloksella on (ilman kertaeriä) on 17,6.

Yhtiön hinta suhteessa tasesubstanssiin on maltillinen 1,5, mutta on syytä huomata, että taseessa on paljon aineetonta varallisuutta – liikearvoa on yli 111 miljoonaa (21 prosenttia taseen vastaavista). Ilman liikearvoa on P/B-kerroin lähes 2,3.

Lisäksi oman pääoman tuotto on vain 3,5 prosenttia. Tähän suhteutettuna tasepohjainen arvostustaso ilman aineettomia eriä on korkeahko.Tosin yhtiöllä saattaa olla takataskussaan jokeri. Yhtiö on nimittäin kehittänyt maitorehuinnovaation jonka myyntipotentiaali saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös