Makrotalous

Suomen talous sukeltaa, suhdannekäänne silti mahdollinen

Suomen talouden suunta ei näytä tuoreimpien taloustilastojen perusteella elpymisen merkkejä. Handelsbanken uskoo kuitenkin ulkomailla havaitun elpymisen antavan tukea myös Suomen suhdannekäänteelle.

Tilastokeskuksen tuotantotilastojen mukaan koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli vuoden 2012 joulukuussa 1,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2011 joulukuussa. Vuonna 2012 teollisuustuotanto väheni ennakkotietojen mukaan 2,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Kausitasoitettu tuotanto kuitenkin kasvoi joulukuussa 1,6 prosenttia marraskuusta.

Myös kotimarkkinoilla näyttää edelleen synkältä. Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan, että kuluttajaluottamus ja työllisyys eivät ole vielä saaneet nostetta, ja työllisten määrän uskotaankin vielä supistuvan. Autokauppakin on alimmillaan yli 15 vuoteen.

Tilaukset laskussa

Teollisuuden lähitulevaisuuden kannalta tärkeä mittari, uusien tilausten kehitys ei kuitenkaan näytä hyvältä. Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2012 joulukuussa 11,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Vuonna 2012 tilaukset vähenivät 6,7 prosenttia vuodesta 2011.

Suomi on pieni avotalous, jonka suhdannekäänteet ovat perinteisesti syntyneet viennin muutoksista.

Vienti ei vedä

Suomen viennin arvo oli Tullin ennakkotietojen mukaan vuoden 2012 joulukuussa vajaat 4,1 miljardia euroa. Vienti väheni edellisvuotisesta 14 prosenttia. Tuonti väheni joulukuussa kymmenen prosenttia ja jäi 4,8 miljardiin euroon.

Viennin heikko kehitys painoi joulukuun kauppataseen 735 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Koko viime vuoden aikana vajetta kertyi 2,3 miljardia euroa. Vuonna 2011 joulukuun alijäämä oli 591 miljoonaa euroa ja koko vuoden alijäämä lähes 3,7 miljardia euroa.

Ulkomailta tukea Suomen suhdannekäänteelle

Ulkomailta saatava data antaa kuitenkin tukea myös Suomen tilanteen elpymiselle, arvioi Handelsbanken tuoreessa aamukatsauksessaan.

”Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Saksassa indikaattorit ovat kääntyneet ylöspäin, joten on vain ajan kysymys milloin käänne saavuttaa myös Suomen. Paljon puhuttu teollisuuden kilpailukyvyn puute on mielestämme harhaanjohtava ajatus, sillä tuotannon ja viennin alavireys on ollut pikemminkin seurausta heikosta suhdanteesta ja globaalista investointisyklistä”, Handelsbanken analysoi.

Handelsbanken uskoo, että maailmantaloudesta kantautuvat positiiviset merkit ja osakemarkkinoiden hyvä vire antavat kuitenkin uskoa myös Suomen reaalitaloudelle. Näiden perusteella Handelsbanken arvioi Suomen bkt-kasvun kiihtyvän tänä vuonna 1,7 prosenttiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös