Makrotalous

Luottoluokittaja pudotti Italian luottoluokitusta

Italian poliittinen takalukko sai luottoluokittaja Fitchin laskemaan Italian luottoluokitusta. Markkinoilla luottoluokituksen laskuun suhtauduttiin kuitenkin rauhallisesti.

Italian taloustilanne kallistuu kuin Pisan torni. Uusin merkki maan ongelmien pahenemisesta saatiin, kun kuottoluokittaja Fitch alensi Italian luokituksen A-:sta luokkaan BBB+. Fitch ilmoitti myös, että Italian näkymät ovat negatiiviset, mikä tarkoittaa sitä, että luokitus voi tulevaisuudessa pudota edelleen. Italia on nyt Fitchin asteikolla kolmen pykälän päässä roskaluokasta.

Kaksi muuta suurta luottoluokittajaa, Standard & Poor’s ja Moody’s, pudottivat Italian A-luokasta jo aiemmin.

Luottoluokituksen laskun syyt

Fitch perustelee luottoluokituksen pudotusta Italian vaalituloksen aiheuttamalla poliittisella epävarmuudella. Vaalitulos on johtanut Italiassa poliittiseen takalukkoon, eikä maahan ole saatu aikaiseksi toimivaa hallitusta.

Fitch ei usko että maahan saadaan toimivaa hallitusta lähiviikkoina. Lisäksi Fitch pelkää että Italian on vaikeaa vastata mahdollisiin kotimaisiin ja ulkoisiin talousshokkeihin mikäli maahan tulee heikko hallitus.

Fitch arvioi, että Italian taantuma on Euroopan syvimpiä ja maan talousluvut osoittavat laskun jatkuvan pidempään. Luottoluokittaja odottaa Italian bruttokansantuotteen laskevan 1,8 prosenttia tänä vuonna. Vuonna 2012 laskua oli 2,4 prosenttia.

Talouskehitys vaarantaa Italian mahdollisuuksia hillitä budjettialijäämää ja kasvattaa finanssisektorin riskejä. Fitch arvioi, että maan julkinen velka kasvaa lähes 130 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Nyt se on noin 127 prosenttia BKT:sta.

Sijoittajien reaktiot maltillisia

Markkinoilla Fitchin ilmoitukseen on suhtauduttu maltillisesti. Italian 10 vuoden valtionvelan korko pysyi perjantaina vajaassa 4,6 prosentissa. Maan lainakustannukset kävivät lähes 5 prosentissa viime kuussa sen jälkeen kun Italian vaalitulos selvisi.

Uutistoimisto Bloomberg arvioi, että sijoittajat luottavat tällä hetkellä enemmän omiin arvioihinsa kuin luottoluokittajiin. Bloombergin keräämän aineiston mukaan viime vuonna tehdyistä 32 luottoluokittajien suositusten muutoksista 53 prosenttia johti markkinoilla vastakkaisiin reaktioihin kuin mitä luokittajat olivat suosittaneet.

Luottoluokittajien päätökset ovat kuitenkin jälleen yksi osoitus eurokriisin jatkumisesta ja rakenneongelmien ratkaisemattomuudesta. Luottoluokituksia on laskettu euroopassa tasaiseen tahtiin. Luottoluokittaja Moody’s laski helmikuussa Britannian luottoluokitusta parhaasta AAA-ryhmästä yhdellä pykälällä luokkaan Aa1.

Suomi kuuluu edelleen parhaaseen AAA-ryhmään.

Kommentoi
Ylös
>