Markkinakommentit

Miten käy Nokian älypuhelinstrategian?

Nokian markkinaosuus älypuhelinmarkkinoilla on suorastaan romahtanut. Peli ei ole välttämättä vielä pelattu, vaikkakin epäilyjä Nokian mahdollisuuksista palata älypuhelinmarkkinoiden raskaaseen sarjaan on esittänyt esimerkiksi sijoitustutkimusyhtiö Morningstar.

Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Nokian markkinaosuus älypuhelimissa romahti alkuvuonna 2,9 prosenttiin. Vielä neljä vuotta sitten Nokian markkinaosuus oli noin 40 prosenttia.

Nokia on markkinaosuudella mitattuna tammi–maaliskuussa kymmenenneksi suurin älypuhelimien valmistaja. Yhtiö myi alkuvuonna 6,1 miljoonaa älypuhelinta, mikä on 5,8 miljoonaa puhelinta vähemmän kuin edellisenä vuonna samana ajankohtana.

Nokian markkinaosuus supistui selvästi myös perinteisissä matkapuhelimissa, joiden myyntimäärä väheni alkuvuonna 21 prosenttia 56 miljoonaan.

Korealaiset hallitsevat

Älypuhelinmarkkinoiden valtikka on siirtynyt Suomelta Etelä-Korealle. Strategy Analyticsin mukaan nimittäin Samsungin markkinaosuus älypuhelimissa nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 30 prosenttiin, ja toisen korealainen eli LG nappasi kolmossijan älypuhelinten markkinaosuuksista.

Puhelinvalmistajien tulevaisuuden menestys on yhä enemmän kiinni älypuhelinten menekistä. Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan älypuhelimet ohittivat myynnissä ensimmäistä kertaa keskihintaiset, lähellä älypuhelinta olevat laitteet (ns. featurephonet). Nopeasti kasvavilla älypuhelinmarkkinoilla menestyvät nimenomaan älypuhelimiin keskittyvät yhtiöt, sanoo IDC:n analyytikko.

Onko Nokialla vielä mahdollisuuksia?

Mutta peli ei ole Nokian osalta välttämättä vielä pelattu. Halvemmat Lumia-älypuhelimet ovat olleet markkinoilla vasta hyvin lyhyen aikaa. Lisäksi Nokia sai juuri solmittua jakelusopimuksen yhdysvaltalaisen operaattorijätti Verizon Wirelessin kanssa.

Huhujen mukaan Verizon tulee pian esittelemään liittymäsopimuksen, jota myytäisiin Nokian toistaiseksi julkaisemattoman Lumia 928-älypuhelimen kanssa. Verizon-sopimus tulisi Nokialle kreivin aikaan, sillä yhtiöllä on pitkään ollut vaikeuksia saada jalansijaa Yhdysvaltojen valtavilla älypuhelinmarkkinoilla.

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstar on kuitenkin epäileväinen Nokian mahdollisuuksien suhteen älypuhelinmarkkinoilla. Morningstarin analyytikon Brian Colellon mukaan Nokian myöhästyminen älypuhelinten kasvumarkkinoista on koitunut yhtiölle harvinaisen kalliiksi.

Collellon mielestä Microsoft-yhteistyö ei Nokiaa pelasta, sillä yhtiöiden tavoitteet ovat liian erilaiset. Microsoft haluaa synnyttää ekosysteemin, jonka kautta se voi jakaa kaikkia ohjelmistojaan ja palvelujaan. Nokian pyrkii puolestaan myymään mahdollisimman paljon älypuhelimia.

Lisäksi Microsoft on avannut Windows Phone -alustan myös muille laitevalmistajille kuin Nokialle, ja on mahdollista että Microsoft tulee jossain vaiheessa julkaisemaan oman puhelimensa, Morningstar arvioi.

Kommentoi
Ylös
>